●Consilierul a prezentat astăzi într-o conferință de presă măsurile Plaseqta pentru acest an 2023
Ministrul de interne, Joan Ignasi Elena i Garcia, însoțit de directorul Protecției Civile, Marta Cassany și Virgiliși delegatul Guvernului la Tarragona, Ángel Xifré și Arroyoa prezentat astăzi într-o conferință de presă măsurile Plaseqta planificate pentru acest an 2023.
Elena a explicat că una dintre cele mai importante evoluții este transferul de către Stat a gestiunii sistemului de alertă a Protecției Civile pe telefoanele mobile din februarie. În acest sens, consilierul a subliniat că „Odată ce se va efectua transferul de la Stat la Generalitat, Departamentul de Interne, prin Direcția Generală a Protecției Civile, va prelua gestionarea acestor anunțuri către populație în situații de urgență grave, nu doar de urgențe chimice, pe tot teritoriul catalan. teritoriu”.
Șeful de Interne a ținut să sublinieze că „Acest sistem nu este de informare a cetățenilor aflați într-o situație normală, ci va fi activat doar atunci când este necesar să se dea instrucțiuni de autoprotecție a populației în cazuri de urgențe grave, permițând diseminarea în masă într-un interval de timp foarte scurt”.
Consilierul a mai explicat că, din februarie și până în vară, vor fi efectuate mai multe teste pe întreg teritoriul, „vom face patru exerciții în patru luni consecutive pe tot teritoriul”, a specificat
Încă două sirene în zona La Pineda
Dintre noile acțiuni, se remarcă instalarea a încă 2 sirene în zona La Pineda (depozit chimic de sud), adăugându-se celor 8 instalate în 2022 (1 în Tarragona, 2 în Vila-seca, 1 în Constantí, 2 în Salou și 2 în Reus).
Plaseqta a anticipat necesitatea a 6 sirene pentru a acoperi zonele locuite cele mai expuse în cazul unui accident. Numărând cele 3 instalate în 2020, acestea realizează în total 13 sirene, care vor dubla prognoza inițială.
În plus, instalarea și punerea în funcțiune a sistemului de senzori vor fi finalizate și în acest an. Odată terminat va exista 575 de senzori: 175 în poligonul nordic și 400 în poligonul sudic care vor detecta scurgeri toxice de 8 substanțe.
Campanie de autoprotecție pentru lucrătorii companiilor din apropiere
Protecția Civilă va lansa o campanie de autoprotecție pentru lucrătorii din zonele industriale din jurul industriilor chimice. Este un colectiv al unora 5.000 de persoane corespunzând în jur de 500 de companii din zonele industriale afectate de riscul chimic care nu aparțin industriilor chimice, dar sunt apropiate.
Este o acțiune care se naște ca altele de la masa de criză, acest spațiu de dialog și ascultare după accidentul Iqoxe și în urma aprobării Plaseqta, și o cerere a sindicatelor.
Această campanie va consta în publicarea și diseminarea de material specific pentru acest grup, pe lângă un set de întâlniri de lucru între Protecția Civilă a Generalitati și reprezentanții moșiilor. Materialul va fi livrat lucrătorilor prin coordonatorii diferitelor poligoane care vor fi instruiți de Protecția Civilă a Generalitati.
Conștientizarea publicului: campanie de risc chimic și exercițiu
Anul acesta se va desfasura o importanta campanie de publicitate in legatura cu riscul chimic. Va fi prima mare campanie din ultimii ani (televiziune, media digitala, hartie, radio) si tot cu panouri pe strada si cu diverse formate pentru a ajunge la populatia maxima.
Se va efectua și un nou foraj, după succesul celui desfășurat în noiembrie în 5 municipii din poligonul sudic. De data aceasta va fi în poligonul nordic.