#Spania – Ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, Elma Saiz, în cadrul apariției sale în Congresul Deputaților.

Distribuie pe În ceea ce privește managementul imigrației, ministrul Incluziunii a reținut că „De la Guvern răspundem la o enormă provocare umanitară, politică și logistică care nu este specifică Spaniei, dar este un fenomen care afectează Europa în ansamblu.”. În acest context, Saiz a explicat că a fost găsit „o creștere a numărului de sosiri pe coastele spaniole și o schimbare a profilului cu mai multe cereri de protecție internațională”.

După cum a explicat ministrul, sistemul de protecție internațională și îngrijire umanitară al Ministerului Incluziunii este responsabil pentru satisfacerea nevoilor de bază ale migranților aflați în situații vulnerabile, oferindu-le acoperire medicală de urgență, primire de azil și adăpost, sprijin psihologic și ajutor în restabilirea contactelor familiale și sociale, printre alte aspecte. „Este un sistem cuprinzător, flexibil și agil care evită presiunea și costurile suplimentare pentru comunitățile autonome, garantând în același timp îngrijire umanitară și protecție pentru oameni.”.

„Multe țări din Sahel se confruntă cu provocări de diferite tipuri, atât de război, cât și economice și sociale. În special, în ultimii 3 ani au avut loc 7 lovituri de stat în Africa”a contextualizat Elma Saiz.

Pentru a satisface nevoile de bază ale acestor persoane, care în cele mai multe cazuri ajung în Insulele Canare, în octombrie anul trecut a fost aprobată declarația de urgență, care a fost prelungită de atunci. „Setul de acțiuni a consolidat capacitățile sistemului de primire. S-au făcut investiții pentru a abilita spații de primire și îngrijire adecvată, pentru servicii de însoțire, informare, traducere și interpretare, îngrijire medicală, transport etc. Vreau să vă reamintesc că toate acestea sunt acțiuni în cadrul reglementărilor internaționale.”insistă Saiz.

În ceea ce privește situația din Insulele Canare, Saiz a explicat că „Ocuparea resurselor de recepție în arhipelag a fost în medie de 50%, cu scopul de a avea o capacitate de răspuns în orice moment”. „Acest lucru s-a datorat a patru elemente: transferurile între insule și către peninsulă, extinderea capacității de primire pe întreg teritoriul Spaniei și intensificarea colaborării cu Ministerul de Interne și companiile aeriene care au facilitat aceste transferuri.”.

„Ministerul depune un efort semnificativ pentru a oferi un răspuns eficient și responsabil la un fenomen complex. Toate aceste resurse sunt finanțate integral din bugetul nostru”.

Pe lângă politicile implementate pentru a face față sosirii persoanelor în situație neregulată, Elma Saiz a subliniat că „Nu ne-am limitat la gestionarea fluxului migrator neregulat care este bun pentru țara noastră. Acest Guvern se angajează să facă o migrație regulată, ordonată și sigură”. Și în acest sens, a evidențiat importanța programelor de migrație circulară, cu acorduri de colaborare cu 20 de țări, care ne permit să răspundem nevoilor de personal ale pieței noastre de muncă. „în special în ocupaţiile greu de acoperit”.

Pe de altă parte, următoarea reformă a Regulamentului de imigrare, care va fi aprobată între sfârșitul lunii octombrie și jumătatea lunii noiembrie, „va permite normalizarea persoanelor care se află deja în Spania, favorizând includerea acestora”a explicat el.

„Știm cu toții că, indiferent cât de înalt și de lat ar fi construit un zid sau un gard, acesta nu va împiedica o persoană care fuge de foame, discriminare sau gloanțe să lupte pentru a obține o viață decentă.”a concluzionat Saiz.

Durabilitatea pensiilorElma Saiz a mai făcut un raport despre sustenabilitatea sistemului de pensii și despre ultimele proiecții ale raportului privind îmbătrânirea publicat de Comisia Europeană în aprilie anul trecut, cunoscut sub numele de Aging Report 2024. În acest context, ministrul a făcut un tur prin reforma pensiilor implementată. în ultimii ani și rezultatele „pe care deja am început să-l vedem”.

„Pentru a înțelege măsurile pe care le-am adoptat și rezultatele bune ale acestora, trebuie luate în considerare trei aspecte.”a explicat el. „Aceste măsuri sunt rezultatul recomandărilor Pactului de la Toledo și au devenit parte a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență, care le-a oferit o perspectivă structurală. În plus, dialogul a însoțit întregul proces, în cadrul Parlamentului și, de asemenea, cu partenerii sociali, lucru care a continuat cu noul acord tripartit pe care tocmai l-am ratificat. Aceste consensuri au permis nu numai că drepturile nu au fost tăiate, dar au fost extinse”a explicat el.

„Pensiile au fost reevaluate prin lege conform IPC – un drept care fusese pierdut – dar reforma a extins și drepturile pentru a se adapta la noile realități ale carierei și a fost îmbunătățit sistemul de contribuții al lucrătorilor.

Cele mai semnificative măsuri de consolidare a sustenabilității sistemului de pensii au vizat alinierea vârstei efective de pensionare cu vârsta legală, care se realizează prin îmbunătățirea sistemului de stimulente pentru a rămâne pe piața muncii. „Formula este ca angajații seniori să continue în funcția lor, deoarece experiența și cunoștințele sunt valoroase pentru companii. Este esențial ca decizia de a lucra după vârsta de pensionare să fie o alegere personală”.

„Reforma funcționează și schimbă incontestabil modelele de pensionare”a spus Saiz. „Vârsta de pensionare se ridică acum la 65,2 ani, după ce a depășit bariera de 65 de ani și a atins maxime istorice. În plus, dacă ne uităm la ponderea pensionării întârziate asupra noilor pensii, constatăm că acestea sunt aproape de 10% în 2024: este dublu față de nivelul anilor anteriori reformei. La rândul lor, pensionările anticipate au scăzut sub 30%, un nivel necunoscut până acum. Dar pe lângă scăderea procentului de pensionări anticipate, s-a redus și perioada pentru care sunt anticipate. În timp ce înainte de reformă mai mult de 46% dintre cei care anticipau s-au pensionat cu 24 de luni înainte de vârsta legală, astăzi doar 17% o fac, cu aproape 30 de puncte mai puțin.”.

În ceea ce privește măsurile care vizează consolidarea veniturilor, ministrul a evidențiat mecanismul de echitate intergenerațională, noul sistem de contribuții pentru lucrătorii independenți, adaptarea bazelor maxime și crearea cotei de solidaritate, pe lângă faptul că a finalizat separarea finanțării. surse prin care statul își asumă cheltuieli necontributive. „Cu toate acestea, deficitul se reduce treptat și Fondul de Rezervă va încheia legislatura cu 25.000 de milioane de euro”.

In plus, „Reforma însăși a stabilit o garanție suplimentară: este „clauza de închidere”care intenționează să evalueze sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii la fiecare trei ani. Această clauză dă AIReF sarcina de a estima impactul măsurilor adoptate pentru consolidarea veniturilor și de a verifica dacă atât veniturile, cât și cheltuielile cu pensiile (medie 2022-2050) estimate prin Raportul privind îmbătrânirea se situează sub anumite praguri.

Raportul, care este întocmit o dată la trei ani, prezintă o serie de proiecții care arată impactul economic și bugetar pe care costurile derivate din îmbătrânirea populației îl pot avea pe termen foarte lung în țările europene, folosind o metodologie comună tuturor țărilor. Aceste cheltuieli de îmbătrânire includ cheltuielile cu pensiile, îngrijirea sănătății și cheltuielile de îngrijire. „În cazul Spaniei, după încorporarea celor mai recente date privind PIB-ul observate după corecția INE din septembrie 2023, cheltuielile medii cu pensii în perioada 2022-2050 ar fi de 15,1% din PIB, cu o zecime de procent peste ceea ce era prevăzut în reformă”.

„Raportul Aging vorbește despre marea provocare pe care o reprezintă îmbătrânirea populației. Trebuie să avem o dezbatere la nivel înalt, cu rigoare, pentru că vorbim despre 10 milioane de oameni în Spania, dar și despre toți cei care urmează să sosească.”.

„Măsurile pe care le-am implementat dau rezultate bune, iar estimările întocmite de Securitatea Socială arată că cheltuielile continuă la niveluri rezonabile. De fapt, scenariul macroeconomic actual (în special ocuparea forței de muncă) și nivelul cheltuielilor cu pensiile sunt mai bune decât cele prognozate pentru 2023.”a conchis Elma Saiz.

„Vreau să subliniez legătura dintre reformele pieței muncii și reforma pensiilor. Succesul reformelor pieței muncii în reducerea drastică a angajării temporare, stabilirea unor mecanisme interne de flexibilitate (cum ar fi mecanismul RED) care permit companiilor să reducă costurile de ajustare și să recalifice lucrătorii pentru a vă îmbunătăți angajabilitatea. sau creșterea Salariului Minim Interprofesional (SMI), contribuie la reducerea șomajului structural de lungă durată și la crearea unor cariere contributive mai stabile și de calitate superioară.”a explicat el.

Mai multe noutăți Pensiile contributive și necontributive: ce sunt și care sunt cerințele pentru… Sursa: Guvernul Spaniei – Elma Saiz afirmă că reforma pensiilor funcționează și schimbă tiparele de pensionare