#Spania – Ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, Elma Saiz, primește la Minister reprezentanții Crucii Roșii Spaniole și tinerii migranți.
Distribuie pe Ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, Elma Saiz, a prezentat Raportul privind Sistemul Internațional de Recepție pentru Protecție din Spania (SAPI) lui José Javier Sánchez Espinosa, directorul Arii de Migrație a Crucii Roșii Spaniole (CRE). Acest document, publicat cu ocazia Zilei Refugiatului, detaliază procedura Sistemului Internațional de Protecție Spaniol și evoluția acestuia pentru a răspunde diferitelor crize internaționale. Saiz a subliniat importanța raportului prezentat, „Acest schimb de informații cu entități precum Crucea Roșie contribuie la îmbunătățirea continuă.”
În cadrul evenimentului, ministrul s-a întâlnit, alături de alți oficiali ministeriali, cu reprezentantul Crucii Roșii, José Javier Sánchez Espinosa, căruia i-a transmis Raportul și cu care a discutat întregul proces de protecție internațională, sub diferitele sale aspecte.
De asemenea, Elma Saiz a avut ocazia să asculte, în primă mână, mărturia unui grup de tineri migranți din Mali și Burkina Faso, care și-au împărtășit grea experiență până la sosirea în țara noastră și au mulțumit pentru primirea primită în Spania. Acești tineri, aflati în prezent sub protecție internațională și rezidenți într-unul dintre Centrele de Îngrijire, Urgență și Referire (CAED) gestionate de Crucea Roșie, au subliniat importanța programelor de formare și angajare care le permit să se integreze în societatea spaniolă.
„Am putut să ascult cinci băieți care fug de război în țările lor, Mali și Burkina Fasso, și care ne-au povestit cum au fost nevoiți să evadeze, căutând un viitor mai bun, având grijă de familiile lor, hrănindu-și copiii. .”a explicat Saiz, care a asigurat că aceste mărturii „Sunt cel mai bun antidot împotriva mesajelor rasiste și xenofobe.”
Colaborarea dintre Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației și Crucea Roșie Spaniolă este esențială pentru a garanta o atenție cuprinzătoare persoanelor care solicită protecție internațională. Crucea Roșie joacă un rol cheie în gestionarea CAED-urilor, unde cazarea și asistența inițială sunt oferite noilor sosiți. În plus, organizația colaborează în programe de muncă și de integrare socială. Ministrul a ținut să evidențieze activitatea Crucii Roșii,” foarte mult oamenii care nu știu despre programe sau sărbători sunt permanent atentă să acorde îngrijiri psihologice și formative persoanelor care ajung în țara noastră.”
Raportul Sistemului Internațional de ProtecțieDupă cum sa menționat deja, în cadrul întâlnirii, ministrul Saiz i-a prezentat directorului Zonei de migrație a Crucii Roșii Spaniole, José Javier Sánchez, raportul care detaliază procesul și datele sistemului internațional de protecție din Spania.
În prezent, peste 35.000 de persoane sunt binevenite în diferitele faze ale procesului.
În ultimii ani, presiunea migratorie în Spania a crescut semnificativ, cu mai multe sosiri pe coastă și cereri de protecție internațională. De fapt, Spania este a doua țară ca număr de cereri, doar după Germania.
Raportul subliniază că, în 2023, Spania a înregistrat un record istoric de cereri de protecție, cu 37% mai mult decât anul precedent.
La rândul său, răspunsul țării noastre la provocări precum cea a Insulelor Canare sau a Ucrainei a demonstrat flexibilitatea sistemului de primire, care și-a adaptat și consolidat capacitatea după fiecare nouă criză umanitară, precum conflictul din Siria din 2015, situația din Afganistan în 2021 și criza din Ucraina în 2022. În mai puțin de 10 ani, locurile de primire au crescut de la cele 1.500 disponibile în 2015 la peste 19.000 în prezent.
Totodată, bugetul SAPI a crescut semnificativ în ultimii ani, ajungând anul acesta la peste 652 de milioane de euro.
Documentul evidențiază importanța Sistemului Internațional de Primire și Protecție din Spania, precum și diferitele inițiative și programe pe care le integrează pentru a răspunde nevoilor migranților și refugiaților, persoane a căror viață este în pericol în țara lor din motive politice sau religioase etnice, printre altele; persoanele acoperite de statutul de apatrid și solicitanții de protecție temporară.
De asemenea, raportul include și alte programe speciale care completează sistemul de protecție internațională în sine și pe care le dezvoltă în colaborare cu alte instituții și entități publice și private, printre altele: relocare, relocare și plasament familial.
Mai multe informații Raport privind sistemul internațional de primire de protecție din Spania (PDF) Mai multe noutăți Elma Saiz: „60% dintre tinerii care au fost minori supravegheați sunt… Elma Saiz se întâlnește cu șeful misiunii OIM în Spania și cu… Etichete: Social Drepturi sociale Sursa: Guvernul Spaniei – Elma Saiz primește Crucea Roșie Spaniolă și tinerii migranți care solicită Protecție Internațională la Minister