#Spania – Ministrul Culturii, Ernest Urtasun, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu sectorul cultural.
Ministrul Culturii, Ernest Urtasun, a susținut în această după-amiază o întâlnire cu sectorul cultural pentru a revigora, în noua legislatură, dezvoltarea Statutului Artistului, măsură angajată în Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență care va asigura acest lucru. colectiv al unui cadru legal stabil adaptat particularităţilor performanţei artistice. La întâlnirea, desfășurată la sediul Ministerului Culturii din Madrid, au fost reprezentate 60 de asociații, entități și platforme din diferite domenii culturale.
Ministrul, care a fost însoțit de secretarul de stat pentru Cultură, Jordi Martí, a prezentat atât progresele realizate până în prezent, cât și problemele aflate în derulare și care urmează să fie întreprinse, pentru care a dorit să stabilească un dialog cu sectorul cultural. agenții de față să-și cunoască evaluările și să stabilească prioritățile.
Potrivit lui Urtasun, atât Comisia Interministerială – organ colegial care, coordonat de Ministerul Culturii, integrează Ministerul Finanțelor și Funcției Publice; Ministerul Educației, Formării Profesionale și Sportului; Ministerul Muncii și Economiei Sociale; Ministerul Președinției, Justiției și Relațiilor cu Instanțele; Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației; și Ministerul Științei, Inovării și Universităților -, cum ar fi grupurile tematice de lucru (fiscal, muncă, social și educație).
Probleme în așteptareÎn ultimele zile, au fost abordate două inițiative legate de Statutul artistului, precum recunoașterea legitimității procesuale a asociațiilor de profesioniști autonomi ai culturii, în apărarea intereselor și drepturilor asociaților acestora, cuprinse în Decretul-lege regal 6/. 2023, validat de Congres pe 10 ianuarie; iar aprobarea Legii învățământului artistic, căreia tocmai astăzi a primit undă verde de către Consiliul de Miniștri, a fost reluată după ce procesarea acesteia a căzut din cauza convocării electorale.
Printre problemele pendinte care vor fi abordate în această nouă etapă se numără tratamentul fiscal al veniturilor neregulate și revizuirea catalogului deducerilor de cheltuieli în impozitul pe venitul persoanelor fizice; punctul culminant al reformei Decretului Regal 1435/85 care reglementează raportul special de muncă al artiștilor, pe probleme care se aflau pe rol în reforma din 2022; stabilirea unui sistem optim de tranziție profesională pentru anumite profesii; sau îmbunătăţirea condiţiilor de reprezentare sindicală în sector.
De asemenea, se preconizează întreprinderea reformei sistemului de contribuție la asigurările sociale și de protecție a lucrătorilor independenți culturali, cu crearea unei prestații pentru încetarea activității specifice; o revizuire a catalogului bolilor profesionale pentru a-l adapta la realitatea anumitor profesii artistice; reforma ofertei educaționale de formare profesională, cu crearea de noi calificări pentru tehnicieni în spectacole live; sau revizuirea catalogului de calificări profesionale.
Extindere la nivel europeanÎn sfârșit, ministrul și-a exprimat intenția Guvernului Spaniei, așa cum a făcut-o deja în timpul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, de a continua să contribuie activ la dezvoltarea tuturor inițiativelor care au fost lansate, atât de către UE. Parlamentul și de către Comisie, pentru a promova realizarea unui cadru comun al UE pentru situația socială și profesională a artiștilor și a altor profesioniști din sectoarele culturale și creative.
De asemenea, conștient de importanța pe care practica contractării de către diferitele administrații publice o are pentru sectorul cultural, Ministerul Culturii intenționează să continue munca demarată în colaborare cu Federația Spaniolă a Municipiilor și Provinciilor (FEMP) pentru elaborarea unui manual a bunelor practici contractuale.
Măsuri deja aprobatePe parcursul legislaturii trecute au fost deja realizate realizări relevante în elaborarea Statutului artistului, printre care se remarcă contractul de muncă artistic pe durată determinată; adaptarea și extinderea definiției divertismentului public pentru a include personalul tehnic și auxiliar; un ajutor specific de șomaj pentru artiști, adaptat la intermitența activității acestora; reglementarea completă a reglementărilor privind compatibilitatea pensiilor de vârstă cu exercitarea activității artistice și percepția drepturilor de proprietate intelectuală, încorporând nu numai creatorul, ci și executantul și inclusiv beneficiarii de pensii necontributive.
De asemenea, au fost aprobate măsuri precum revizuirea definițiilor diferitelor activități culturale în rubricile Taxei pe activități economice deja existente, îmbunătățirea definițiilor unora dintre ele și crearea altora noi ca răspuns la specificul acestora; precum și o reducere a cotelor de reținere a impozitului pe venitul personal pentru artiști, pentru cele mai mici categorii de venituri.
Elaborarea Statutului Artistului are la bază raportul pe care Subcomisia de pregătire a Statutului Artistului a Congresului Deputaților l-a aprobat în anul 2018. Acțiunile pentru dezvoltarea acestuia au fost lansate în iulie 2021, când Consiliul de Miniștri a aprobat crearea Comisia Interministerială pentru Elaborarea Statutului Artistului. De asemenea, dezvoltarea acestui cadru legal este și una dintre reformele incluse în Componenta 24 a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență.
Mai multe informatii Guvernul avansează în elaborarea Statutului Artistului (03.10.22) Etichete: Plan de recuperare, transformare și reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Ernest Urtasun face apel la sectorul cultural să revigoreze dezvoltarea Statutului artistului