Europa „va funcționa fără petrol“ în 10 ani
Shai Agassi, fondator al companiei „Better Place“, este unul din cei mai buni „gânditori“ pe plan mondial, conform revistei „Foreign Policy.“ Conform dumnealui, „Europa va funcționa fără petrol în mai puțin de 10 ani, între 2015 și 2020, este inevitabil, nu ne vom schimba din cauza încălzirii globale, ci din cauză că petrolul va deveni prea scump“.
„Barilul de petrolul costa 10 dolari la începutul deceniului, acum costă 100 de dolari și dacă China nu oprește producția de mașini, va costa 230 de dolari în următorii ani“, a mai arătat domnul Agassi.
Dumnealui a mai spus că „Europa are două opțiuni: să profite de ocazie pentru a face prima schimbarea, apărându-și rolul de producător principal de mașini (30% din piața mondială) sau să aștepte ca China să o depășească pe piață“.
Reducerea emisiilor de CO2 cu 40%
Profesorul Paul Crutzen, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1995, a arătat efectele dezvoltării umane în secolul 20: populația a crescut de patru ori, zonele urbane s-au extins de zece ori, producția industrială a crescut de 40 de ori iar nevoia de energie de 16 ori. Emisiile de CO2 generate de oameni sunt de două ori mai mari decât cele naturale. Dumnealui a spus că pentru evitarea consecințelor serioase trebuie să reducem emisiile de CO2 cu 40% și pe cele de oxid de azot cu 70-80%.
Domnul Crutzen a creat un plan de salvare a omenirii în caz de urgență. „Am putea elibera particule de sulf în partea superioară a atmosferei pentru a răci planeta“, a explicat dumnealui. „Această idee nebunească funcționează și dacă nu limităm emisiile chiar trebuie să facem ceva nebunesc. Factorii de decizie trebuie să înceapă să examineze această posibilitate“, a mai spus domnul Crutzen.
Sunt necesare investițiile în tehnologia verde
Vicepreședintele STOA, Malcolm Harbour (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Regatul Unit), a spus că „trebuie să cerem autorităților publice să încurajeze dezvoltarea tehnologiei verzi, fără emisii de CO2“. „Avem nevoie de un acord de standardizare pentru mașinile electrice: standarde comune pentru punctele de încărcare, conexiuni și baterii“, a adăugat dumnealui.
Profesorul George Oláh, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1994, a arătat că deoarece soarele este sursa energiei „oamenii nu sunt în pericol de a rămâne fără energie; provocarea este cum o captăm, cum o stocăm și cum o eliberăm“.
„În 3 milioane de ani, Natura ar putea reînnoi rezervele de combustibili fosili. Însă imitând Natura, oamenii pot reface ciclul CO2, într-un mod accelerat. Putem capta CO2 din atmosferă și îl putem transforma, printr-un proces chimic, în metanol, care poate fi folosit drept combustibil. Toată lumea vrea să scape de CO2, noi avem nevoie de acest gaz“. Concluzia dumnealui a fost: „A venit timpul să găsim o soluție nouă pentru a asigura generațiilor viitoare rezerve de combustibil“. Sursa : Parlamentul European