#Catalunia – Ministrul Cercetării și Universităților, Joaquim Nadal i Farreras, a participat în această dimineață la prezentarea planului complementar pentru Astrofizică și fizica înalte energii condus de centrul CERCA al Institutului de Fizică a Înaltei Energii (IFAE). Acest program este unul dintre cele patru proiecte de cercetare conduse de sistemul catalan de cunoștințe incluse printre cele opt proiecte ale planului de stat C+D+I finanțat cu fonduri europene Next Generation UE.
În discursul său, consilierul Nadal a revendicat conducerea agenților sistemului catalan de cercetare în desfășurarea planurilor complementare de C+D+I. „Este o mare satisfacție pentru Guvern că acest plan complementar este condus din Catalonia și lansat de la IFAE și UAB, ținând mereu cont de faptul că colaborarea transversală în știință este absolut esențială”a subliniat Nadal.
În această linie, Nadal a remarcat importanța „efectul multiplicator al muncii științifice, care ajunge să fie redundantă asupra oamenilor cu efecte concrete asupra îmbunătățirii bunăstării personale și a activității economice în beneficiul tuturor”. De asemenea, consilierul a salutat intrarea în vigoare a Legii științei catalane, „Vești grozave pentru sistemul de cercetare al țării în ansamblu, deoarece a fost aprobat printr-un larg consens parlamentar, deoarece ne oferă un cadru de referință foarte bine definit pentru știință și tehnologie generate din Catalonia”.
Evenimentul de prezentare a planului complementar pentru Astrofizică și fizica energiilor înalte s-a desfășurat în auditoriul Facultății de Științe a Universității Autonome din Barcelona (UAB) și a fost prezenți și alții, de la Ministrul Științei și Inovării, Diana Morant; rectorul UAB, Javier Lafuente, și directorul IFAE, Eugenio Coccia.
Fizică de ultimă oră cu aplicație tehnologică
Programul de astrofizică și fizică a înaltelor energii este condus din Catalonia de IFAE, cu participarea comunităților autonome din Insulele Baleare, Comunitatea Valenciană, Madrid, Andaluzia, Cantabria și Aragon. Proiectul are un buget de 39,1 milioane de euro între 2023 și 2026, Din care 7,48 MEUR sunt asigurate cu fonduri proprii de la Guvern.
Inițiativa a luat naștere cu scopul de a face un salt calitativ în contribuția științifică în proiecte emblematice internaționale din domeniul științelor fizice, atât din punct de vedere al cosmologiei, cât și al fizicii particulelor. Programul are vocația de a se concentra în mod specific asupra celor mai tehnologice aspecte și a conturat linii prioritare de acțiune axate, printre altele, pe dezvoltarea instrumentației de ultimă oră pentru viitoarele experimente în fizica particulelor și nucleară și astrofizică; experimente cu unde gravitaționale și proiecte mari de cartografiere astronomică. De asemenea, acordă prioritate subiectelor de studiu precum materia întunecată, fizica neutrinilor, fără a uita mai multe domenii tehnologice precum dezvoltarea minisateliților sau aplicații în calcul și inteligență artificială.
Institutul de Fizică a Înaltelor Energii (IFAE) este un centru CERCA creat în 1991 cu misiunea de a promova cercetările de frontieră în domeniul fizicii fundamentale, variind de la fizica particulelor la astrofizică și cosmologie.
Contribuțiile teoretice ale centrului au fost îndreptate spre studiul modelului standard și al noilor teorii privind particulele subatomice, precum și astrofizica particulelor și cosmologia în general. Divizia experimentală a IFAE a efectuat experimente în acceleratoare de particule în Europa (CERN), SUA sau Japonia și în telescoape cu raze gamma (MAGIC) sau mari observatoare cosmologice. În mod complementar, un grup de fizică medicală lucrează la dezvoltarea de detectoare pentru diagnosticare prin imagistica digitală.
În afară de planul prezentat astăzi, sistemul de cercetare al Cataloniei are participare directă la încă trei proiecte din cele opt incluse în planurile complementare de C+D+i ale Ministerului Științei și Inovării (MCIN) finanțate din fonduri europene Next Generation UE. Acestea sunt programele de comunicare cuantică conduse de Institutul de Științe Fotonice din Catalonia (ICFO); Biotehnologie în sănătate condusă de Institutul de Bioinginerie din Catalonia (IBEC); și Materiale avansate, pentru studiul materialelor cu funcționalități avansate datorită noii transformări tehnologice, integrate de Consorțiul pentru Construcția, Echiparea și Exploatarea Laboratorului de Lumină Sincrotron (CELLS).