#Spania – Ministrul Drepturilor Sociale, Consumului și Agendei 2030, Pablo Bustinduy, în prezentarea rezultatelor studiului ALADINO.

Distribuie pe Ministrul de ministru al Drepturi sociale, consum și Agenda 2030, Pablo Bustinduy, a prezentat rezultatele avansate ale studiului ALADINO (Food, Physical Activity, Child Development and Obezity) pregătit de ministerul pe care îl conduce prin Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN). Acest studiu a început să fie realizat în 2011 în țara noastră în cadrul inițiativei de Supraveghere a Obezității în Copilul lansată de biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății. Obiectivul său este de a cunoaște prevalența excesului de greutate și a obezității în copilărie în societate, în special la școlarii între 6 și 9 ani, precum și de a analiza evoluția acestor indicatori, precum și asocierea lor cu factorii socioeconomici legați de mediul școlar și familial.

În datele care au fost avansate astăzi, corespunzătoare anului 2023, se remarcă faptul că rata care măsoară excesul de greutate la copii a scăzut cu 4,5% față de 2019, an în care a fost publicat ultimul studiu ALADINO. Această scădere de peste patru puncte procentuale se reflectă în faptul că s-a realizat o reducere cu 3,1% a excesului de greutate și cu 1,4% a obezității în rândul băieților și fetelor cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani, astfel încât rata actuală a excesului de greutate în această grupă de vârstă se situează acum. la 36,1% față de 40,6% la care a ajuns acum cinci ani. „Este o veste bună că această cifră se îmbunătățește în Spania, dar trebuie să muncim pentru a continua să progresăm și, mai ales, pentru a transfera această îmbunătățire către familiile cele mai vulnerabile.”Pablo Bustinduy a subliniat, referindu-se la datele culese în studiul ALADINO pe care l-a prezentat astăzi: aceste rate ale supraponderalității și obezității în copilărie abia au scăzut în rândul școlarilor care aparțin unor familii cu un venit brut mai mic de 18.000 de euro pe an. După cum se poate observa din datele avansate, ratele de supraponderalitate și obezitate în rândul școlarilor care aparțin familiilor cu venituri mai mici au rămas stabile din 2011, când a fost realizat primul studiu.

„Spania nu poate permite hrănirea fetelor și băieților să depindă de codul lor poștal”Pablo Bustinduy a denunțat, făcând aluzie la faptul că în Spania există familii care, după cum a afirmat el, trăiesc în condiții precare care au impact asupra sănătății celor mici și asupra obiceiurilor lor alimentare. „Autoritățile publice au responsabilitatea de a garanta că toți băieții și fetele, indiferent de resursele familiei lor, au dreptul la hrană sănătoasă, de calitate.”a spus ministrul și a adăugat că acesta este un „problema tarii” și asta necesită colaborarea tuturor administrațiilor și a societății civile pentru a o aborda. „Nu este acceptabil ca rata obezității să fie mai mult decât dublă în rândul acelor băieți și fete cu mai puține resurse.”a precizat el, referindu-se la o alta dintre datele reflectate in studiu: obezitatea infantila in randul familiilor cu venituri mai mici (23,60%) este dubla fata de cea inregistrata in randul familiilor cu venituri mai mari (10,90%).

În avansul datelor prezentate în acest Studiu ALADINO, primul care a fost realizat după pandemia de COVID-19, au fost date cifre care evidențiază inegalitatea ca factor care, în cuvintele ministrului, afectează sănătatea:

Mic dejun insuficient. Procentul de școlari care mănâncă mai mult decât o băutură la micul dejun în fiecare zi este cu 17 puncte mai mic în rândul familiilor cu venituri mai mici (61%) decât în ​​rândul celor cu venituri mari (78%).Lipsa de fructe și legume. Consumul zilnic de fructe și legume scade în rândul familiilor cu venituri mai mici. În general, doar 45,3% dintre școlari consumă fructe în fiecare zi, iar procentul se reduce la aproape jumătate în consumul zilnic de legume: 23,8%.Prea multe ecrane. În familiile cu un nivel de venit mai scăzut, procentul băieților și fetelor care sunt expuși la mai mult de 2 ore pe zi în fața unui ecran (41,4%) îl dublează pe cel al familiilor cu venituri mai mari (22,8%). La nivel global, trei din zece școlari (30,0%) petrec mai mult de 2 ore în fața unui ecran în fiecare zi, crescând astfel stilul de viață sedentar.Mai puține activități extracurriculare. Procentul băieților și fetelor care fac cel puțin două ore de activități extrașcolare pe săptămână scade cu peste 20 de puncte în gospodăriile cu cel mai mic venit (64,2%) față de gospodăriile cu cel mai mare venit (88,1%).”Rezultatele studiului ne arată că, deși facem progrese, nu facem acest lucru în același ritm la toate nivelurile socioeconomice.”Pablo Bustinduy a încheiat și, prin urmare, a anunțat că ministerul pe care îl conduce lucrează la o serie de măsuri „curajos” şi „ambiţios” menită să reducă în continuare aceste rate și inegalitatea pe care o reflectă. „Cu aceste date în mână, legislația actuală și actuala autoreglementare a industriei alimentare s-au dovedit insuficiente pentru a face față unei provocări precum cea cu care ne confruntăm.”a declarat el. În acest sens, ministrul a dorit să pună accentul, în primul rând, pe cantinele școlare ca spații care, așa cum a susținut, ar trebui să fie fundamentale pentru educarea băieților și fetelor la o alimentație sănătoasă și variată, și pentru a dobândi obiceiuri bune . Pe baza acestui lucru, el și-a amintit că „Decretul Regal privind Cantinele Scolare Sanatoase si Durabile si elaborarea Planului Strategic National de Reducere a Obezitatii Infantile condus de Ministerul Sanatatii sunt deja in proces.”

Pablo Bustinduy a subliniat că Decretul Regal privind cantinele școlare va garanta că cele cinci mese făcute în fiecare săptămână în școli sunt sănătoase, „si asigura astfel o alimentatie variata si echilibrata”. Cu acest obiectiv, a detaliat ministrul, va fi promovat aportul de fructe și legume, dar și de pește, leguminoase și cereale integrale. „pe lângă limitarea alimentelor ultraprocesate”Continuând în acest fel, s-a adăugat la standardele stabilite de OMS. Pe această temă, șeful Afacerilor Consumatorilor a mai subliniat că acest regulament va însemna și o mai mare durabilitate ecologică și economică, deoarece „Vor fi favorizate produsele de sezon și circuitele scurte, încurajând producția câmpurilor noastre iar fermierii să stea la baza alimentației sănătoase în cantinele școlare ale țării noastre.”.

Ministrul Bustinduy a menționat o altă măsură la care lucrează în acest domeniu: reglementarea publicității copiilor pentru alimente nesănătoase, chestiune asupra căreia și-a exprimat că se va lua măsuri. „decisiv” și în care a făcut referire la alte date care iese în evidență din acest studiu ALADINO: procentul băieților și fetelor care consumă băuturi dulci mai mult de trei zile pe săptămână, procent care, potrivit studiului, s-a înmulțit cu peste 8 în ultima perioadă. ani, trecând de la 0,9% în 2019 la 7,8% în 2023.

Prezentarea acestor rezultate avansate ale ALADINO a avut loc în sala de presă a Ministerului Drepturilor Sociale, Consumului și Agendei 2030, iar Pablo Bustinduy a fost însoțit de Margarita Guerrero, director general al Institutului Tineretului, și de Cristina Recuero, secretar al Institutului Tineretului. Observatorul Nutriției și Studiul Obezității al AESAN. În timpul audierii, s-a raportat că acest studiu a fost realizat în rândul școlarilor cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani care locuiesc în Spania, pe baza chestionarelor completate de familii și școli. În total, au fost realizate 12.678 de interviuri de acest tip, distribuite proporțional în toate comunitățile autonome ale țării, ajungând astfel la 296 de școli.

Mai multe informații Studiu ALADINO 2023 Mai multe noutăți Monica Garcia: „Obezitatea infantilă necesită o abordare cuprinzătoare și coordonată” Etichete: Hrănire Drepturi sociale Consum Sursa: Guvernul Spaniei – Excesul de greutate a copiilor în Spania scade cu 4 puncte și jumătate, dar abia dacă scade în familiile cu venituri mai mici