Experți și lideri politici naționali și internaționali au abordat măsuri și soluții care vizează combaterea deșertificării și secetei în timpul unei zile de eveniment de nivel organizat la Muzeul Național Reina Sofia din Madrid, organizat de Ministerul Tranziției Ecologice și Provocării Demografice (MITECO) în colaborare cu Secretariatul Convenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD). Spania, gazdă a Zilei Mondiale de Combatere a Deșertificării și Secetei 2021, și-a transferat angajamentele privind utilizarea durabilă a resurselor de apă și terenuri și a dorit să facă un apel la acțiune pentru a atenua degradarea solului și a acționa împotriva deficitul de apă disponibilă, o problemă majoră care afectează din ce în ce mai mulți oameni din lume.
Anul acesta aniversarea este sărbătorită sub deviza „Depășind împreună secetă” și se concentrează pe urgența adoptării de politici și măsuri la scară locală, regională și globală pentru a evita efectele deșertificării și secetei, precum și pentru a crea societăți care să fie mai rezistente la aceste probleme de mediu.
La eveniment, desfășurat la Muzeul Național Reina Sofia, au participat președintele Guvernului, Pedro Sánchez; secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres; secretarul executiv al UNCCD, Ibrahim Thiaw; comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius; președintele COP10, Alain-Richard Donwahi; Vicepreședintele Teresa Ribera și activistul de mediu Patricia Kombo. De asemenea, mai mulți experți au împărtășit câteva povești de succes naționale și internaționale în atenuarea și adaptarea la secetă.Colaborarea dintre Spania și Africa pentru lupta împotriva deșertificării pe continent În timpul discursului său, Pedro Sánchez a anunțat „Refacerea peisajelor și a apei pentru adaptare și reziliență”, Noua inițiativă a guvernului care va consolida legăturile de colaborare cu Africa pentru combaterea deșertificării pe continent. Proiectul, care își propune să crească rezistența zonelor în care există un risc ridicat de degradare a terenurilor, își propune să catalizaze cooperarea dintre știință, comunitatea politică și comunitățile sociale pentru a aborda legătura dintre apă și peisaj.
„Vă propun să ne alăturăm cu toții acestei inițiative, cu scopul de a ne întări, și mai mult, în fața uneia dintre provocările secolului: lupta împotriva deșertificării și secetei Pentru că există Sunt puține lucruri mai urgente decât să facem planeta noastră un loc locuibil”, a subliniat președintele Guvernului.
Combaterea crizei climatice și restabilirea terenurilor noastre
Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, care a intervenit printr-un videoclip, a amintit că secetele devin din ce în ce mai frecvente și intense în toate regiunile. „Bunăstarea a sute de milioane de oameni este din ce în ce mai compromisă de furtunile de nisip, incendiile de pădure, recoltele defectuoase, deplasările și conflictele”, a spus el. „O mare parte din vina o revine schimbărilor climatice, dar și modului în care ne gestionăm pământul. A avea grijă de pământul nostru și de biodiversitatea acestuia ne poate ajuta să abordăm criza climatică și să ne atingem toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.”
„Nici o națiune – bogată sau săracă – nu este imună la secetă și toate țările pot lua măsuri pentru a evita efectele devastatoare ale secetei asupra vieților și a mijloacelor de trai Deși am făcut unele progrese, nu este suficient”, a declarat secretarul executiv al UNCCD, Ibrahim Thiaw. „Seceta este un pericol natural, dar nu trebuie să fie un dezastru. Facem apel la toate țările să facă din comemorarea globală din acest an un moment esențial în care ne angajăm să lucrăm împreună pentru a ne reface pământurile, a proteja resursele naturale și a crește reziliența comunităților la secetă pentru a se asigura că nicio țară nu devine Țara Secetă.”
Vicepreședintele și ministrul pentru tranziție ecologică, Teresa Ribera, a insistat asupra necesității de a preveni degradarea terenurilor prin gestionarea durabilă a solului și a apei și pentru refacerea terenurilor deja degradate, „acțiuni indispensabile pentru a realiza securitatea alimentară și a apei, pentru a încetini încălzirea globală, a reduce amploarea, intensitatea și reapariția riscurilor (pandemii, secete, inundații) și pentru a facilita recuperarea habitate naturale și biodiversitate”. „Ne confruntăm cu scenarii de dezvoltare climatică și socio-economică care ne impun – ca funcționari publici – să lucrăm în avans. Este timpul ca deșertificarea să câștige spațiul public pe care îl merită, în ceea ce privește cunoștințele, pregătirea și angajamentele”, a adăugat Ribera.
Efortul Spaniei de a combate seceta
Faptul că Spania a fost nevoită să trăiască cu secete și consecințele acestora de zeci de ani ne-a învățat necesitatea integrării secetei în noua planificare hidrologică și management al resurselor de apă, evitând pe cât posibil acțiunile de urgență atunci când sunt situații severe. au fost deja atinse.
Planurile hidrologice din ciclul al treilea, aflate în etapa finală a procesului de aprobare, urmăresc inversarea unei tendințe de utilizare a apei, reducând alocările stabilite pentru diferitele utilizări cu mai mult de 1.0 hm3 pentru a le adapta la aceste scenarii viitoare. La acestea se adaugă planurile speciale de secetă, care ne spun, pe baza unui sistem de indicatori, când și cum să acționăm în fiecare fază.
Împreună cu experiența sa. în gestionarea secetei, Spania este, de asemenea, una dintre țările europene cele mai vulnerabile la deșertificare. Aproape trei sferturi din teritoriul său sunt zone uscate care sunt susceptibile de a fi afectate de acest fenomen, dintre care unul 21% sunt considerate deja degradate.
În plus , schimbările climatice agravează această situație cu aridificarea progresivă a climei și creșterea frecvenței și intensității secetelor. Presiunea asupra utilizării solului și apei, împreună cu abandonarea spațiilor agricole și forestiere de uz tradițional, favorizează și procesele de degradare a terenurilor.
Strategia națională de combatere a deșertificării
Guvernul Spaniei, în Declarația sa de urgență climatică și de mediu aprobat pe 11 din ianuarie 2020, s-a angajat să elaboreze o Strategie Națională de Combatere a Deșertificării în cadrul consolidării sinergiilor cu politicile de dezvoltare rurală, protecția biodiversității și recunoașterea serviciilor de mediu. Această strategie, care este în curs de finalizare și va fi aprobată în curând, este pe deplin aliniată cu noul cadru strategic al UNCCD 2019 -2030 și Calendar 2030, în special atingerea scopului 15.3 Neutralitatea în degradarea terenurilor. Stabilește un cadru de acțiuni și măsuri articulate pe trei axe: planificarea și executarea măsurilor de conservare a solului și a apei și refacerea zonelor degradate; consolidarea cooperării și coordonării instituționale (intersectoriale și teritoriale) și îmbunătățirea guvernanței; și creșterea cunoștințelor și conștientizării în societate.
Acest instrument va promova aplicarea măsurilor de management durabil al terenurilor în diferitele sectoare cu impact asupra teritoriului: silvicultură , agricultură și managementul resurselor de apă.
Strategia are în vedere crearea unui Atlas al Deșertificării care va permite îmbunătățirea și actualizarea instrumentelor de analiză a riscurilor și de luare a deciziilor. în lupta împotriva deșertificării, precum și a unui Plan de restaurare a terenurilor afectate de deșertificare pentru coordonarea coordonării cu strategiile de restaurare existente la nivel național și european. De asemenea, intenționează să promoveze o lege națională pentru conservarea și utilizarea durabilă a solurilor, aliniată cu Strategia UE pentru protecția solurilor pentru 2030.
Protecția, reevaluarea și refacerea capitalului natural al Spaniei ocupă și un loc proeminent în Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR), alocând 1.642 milioane de euro pentru conservarea biodiversităţii, refacerea ecosistemelor şi managementul durabil al pădurilor în perioada 2022-2023.
A problema globala
Desertificarea este definita ca degradarea terenurilor din zonele uscate si are o importanta economica, sociala și impactul asupra mediului, cum ar fi pierderea productivității terenurilor, creșterea depopulării în zonele rurale sau pierderea biodiversitate. Deși cauzele deșertificării sunt foarte variate, ele sunt determinate în principal de schimbările climatice și de exploatarea nesustenabilă a resurselor naturale.
Printre 2018 Y 2019 secete afectate 2.700 milioane de oameni din lume și a cauzat 00, 7 milioane de decese. În plus, prognozele științifice actuale prevăd că acestea vor crește și că ar putea afecta mai mult de trei sferturi din populația lumii în 2030.
În cele din urmă, deșertificarea ar presupune, conform previziunilor, deteriorarea ireversibilă și disponibilitatea resurselor naturale terestre: sol, apă și vegetație, ceea ce limitează oportunitățile de dezvoltare și condițiile de viață ale populațiilor afectate.
Spania, cu risc de desertificarea
Spania nu este străină de această realitate care afectează numeroase țări din lume. Atât secetele, cât și deșertificarea afectează serios Spania, unde 32% din teritoriu este susceptibil să fie afectat de deșertificare.
Cele mai aride climate din țara noastră, precum cele din sud-estul Peninsulei și din estul Insulelor Canare și, cu mai puțină intensitate, Valea Ebrului și zonele din Meseta Sur s-ar putea răspândi în alte regiuni. Zone naturale precum Ribera de Navarra, peisajele Parcului Regional din sud-estul Comunității Madrid, insula Menorca, Zona de Conservare Specială El Piélago sau climatul microrezervației Salar de Agramón din Albacete, va observa o creștere de 1,5ºC în medie și o scădere a precipitațiilor până la 11% de aici până la 2065. Vicepreședintele Guvernului, Teresa Ribera, în timpul discursului său la evenimentele Zilei Mondiale de Combatere a Deșertificării și Secetei 2022
Mai multe informații Sánchez subliniază că singura modalitate de a lupta împotriva schimbărilor climatice este durabilitatea, tranziția ecologică. ica și protecția planetei Spania, gazdă a Zilei Mondiale de Combatere a Deșertificării și a Secetei 2020 (000/00/2022) Etichete: Schimbările climatice // 2050 Sursa: Guvernul Spaniei – Experți și lideri naționali și internaționali reuniți la Madrid solicită măsuri urgente pentru combaterea secetei și a deșertificării