Paul Cézanne a fost un pictor nonconformist, într-o perioadă în care impresionismul era curentul predominant. În timpul vieții nu s-a bucurat de atenția criticilor, dar fără picturile sale nu s-ar putea vorbi astăzi de cubism, de Matisse ori Picasso.
Creația sa este omagiată acum la Madrid, unde muzeul Thyssen Bornemisza oferă o retrospectivă istorică Cézanne.
În sălile expoziției pot fi admirate 58 de lucrări împrumutate de la muzee și din colecții particulare din toată lumea. De asemenea pot fi văzute și câteva picturi realizate de maestrul său impresionist Pisarro, dar și opere cubiste, influențate de stilul Cézanne.
Pictorul francez este considerat astăzi unul dintre părinții picturii moderne, dar lucrările sale din secolul al 19-lea erau comparate într-o lumină negativă cu cele ale impresioniștilor, și din această perspectivă, criticii le considerau infantile și lipsite de armonie.
„După ce își dezvoltă vocabularul impresionist, Cézanne începe să picteze cu pete de culoare, într-o manieră mai abstractă. Multă vreme i-a fost foarte greu să-și vândă tablourile și în anii 1860 – 70 pleacă de la Paris și se retrage la Aix-de-Provence. A devenit apoi un pictor destul de solitar care se dedica picturii și propriului limbaj artistic„, ne-a precizat Paula Luengo, comisar tehnic la Muzeul Thyssen Bornemisza, după inaugurarea expoziției care a fost planificată timp de un an și jumătate.
Stilul Cézanne a marcat însă drumul spre arta abstractă a secolului 20 și apariția ulterioară a cubismului și curentelor moderne.
Expoziția retrospectivă de la Madrid se numește „site / non site” și urmărește o idee inedita, potrivit căreia Cézanne ar fi respectat anumite tipare geometrice atât în peisaje cât și în lucrările executate în atelier.
„După cum se vede în tablourile cu natură moartă, pânza albă, de pildă, are o formă geometrică asemănătoare munților din peisajele sale”, a mai adăugat comisarul tehnic al Muzeului Thyssen Bornemisza, Paula Luengo.
Expoziția este vizitată zilnic de câteva mii de persoane și va rămâne deschisă până în 18 mai.
{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}