Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, prin Biroul Catalan pentru Schimbări Climatice, al Direcției Generale pentru Calitatea Mediului și Schimbări Climatice, a validat rapoartele verificate ale emisiilor din instalații incluse în legea care reglementează Schema de comercializare a certificatelor de emisii (RCDE) pentru gaze cu efect de seră (GES) pentru anul 2021. Aceste informații au fost deja înscrise în Registrul comunitar al drepturilor de emisie
În Catalonia, 93 facilitățile incluse în RCDE au emis în total . 840. tone de CO 2 eq , o cifră care reprezintă o reducere de 840. 528 tone de CO 2 echivalent față de anul precedent, a 1 , 85% Mai puțin. Aceste facilități sunt responsabile pentru aproximativ unul 30% din emisiile de GES din Catalonia
De la începutul RCDE , anul 2013, 7 milioane de tone de CO 2 au fost reduse, cifră care reprezintă o scădere de 30% ro 12 ani. Dacă analizăm pentru diferite perioade de conformitate, de la 2005, anul începerii fazei III a RCDE în care au intrat în vigoare noile reguli ale pieței schema, emisiile au scăzut cu 2%.
Procese de producție mai eficiente
Pe parcursul anului 2020, marcată de izbucnirea pandemiei și de izolarea din martie, economia catalană și-a redus PIB-ul cu unul 08, 5% i, ro Ca urmare, the emisiile raportate de instalațiile din RCDE au scăzut cu unu 16, 5%.
Anul 2021, care arată ratele de redresare economică comparativ față de anul precedent, PIB-ul global a crescut cu 5,9%. În special în acele sectoare cu mai multe facilități acoperite de RCDE, se observă că PIB-ul industriei a contribuit cu o creștere de 5,6%, în timp ce cel al construcțiilor a rămas cu o creștere de 1,8%
Astfel, emisiile RCDE s-au stabilizat în perioada 2021, tot și creșterea economică a sectoarelor afectate. Nu se poate concluziona că aceste date reprezintă o schimbare în decuplarea creșterii economice și a emisiilor de GES, dar pare clar că scenariul prețurilor ridicate ale drepturilor de emisie, creșterea costurilor la energie și așteptările unor reglementări din ce în ce mai exigente determină instalațiile să utilizeze mai mult resursele mai scăzute. combustibili carbon și îmbunătățesc eficiența proceselor lor de producție
Modificări pentru perioada 2021 – 2030
Emisiile din instalațiile de corespund primului an validat al noii perioade de conformitate 2021 – 2030, care a introdus, printre altele, modificări de reglementare care permit celor cu emisii mai mici de GES să nu mai raporteze în regimul general și să treacă la regimul de excludere, care reprezintă un nivel echivalent de cerere în ceea ce privește reducerea emisiilor, dar un sarcină administrativă mai mică și mai proporțională cu dimensiunea companiei și cu emisiile acesteia
Prin urmare, dintre 95 unitățile care au raportat anul 2020 în regim general au fost trecute la 93 în anul 2021, de când 15 au fost raportate în regimul de excludere care se încheie la 31 martie din anul acesta, 1 s-a inchis, iar restul de 4 sunt firme care parasesc direct regimul, atat general cat si de excludere, deoarece nu mai sunt afectate, deoarece au facut modificari la instalatiile lor si puterea termica totala instalata a scazut de la 22 MWt, pragul pentru a fi în sistemul de piață.
16 facilitati ale regimului de excludere emise, 2020, 173. 840 tone de CO 2 eq . Dacă se lucrează cu ipoteza că emisiile lor rămân constante, emisiile din regimul general ar fi fost 13. 30.902 tone de CO 2 echiv , adică o reducere în jurul valorii de 85. tone de CO 2 eq față de anul precedent, date care conduc la concluzia că emisiile RCDE pentru Catalonia s-au stabilizat în timpul 2021.
Combustie: % din emisii
Din totalul emisiilor CCD, unul 91% se datorează arderii, fie în centrale electrice sau în instalații de proces industrial. Celălalt 12% sunt emisii de proces, asociate în principal cu decarbonatarea materiilor prime.
Emisiile provenite din arderea instalațiilor RCDE sunt cele care, pe termen scurt și pe termen mediu, au o capacitate mai mare de a reduc, fie prin îmbunătățirea eficienței proceselor lor, fie prin introducerea treptată a combustibililor alternativi cu conținut de carbon zero sau mai mic decât combustibilii fosili.
Sectorul care își reduce cel mai mult emisiile este cimentul, cu 184. tone de CO 2 echiv , care este echivalent cu 6, 50% cu privire la 2021. În ceea ce privește producția de energie electrică, le reduce și cu 155. tone de CO 2 echiv , care este echivalent cu 6, 95%), deoarece în întreg sistemul electric peninsular cererea de producție la ciclurile combinate în Catalonia a scăzut cu 8% față de anul precedent. În ceea ce privește instalațiile de cogenerare și alte instalații de ardere, acestea și-au redus și emisiile în 36. 95 tone de CO 2 echiv , care reprezintă 4, 45%.
La rândul său, sectorul rafinăriilor le-a crescut cu 699. . 184 tone de CO 2 echiv , care reprezintă numărul 9, 009%, în principal datorită creșterii producției față de anul precedent.