Filmul Bacalaureat, regizat de Cristian Mungiu, premiat la Festivalul de la Cannes pentru cea mai bună regie, a intrat în cinematografele din Spania în 25 noiembrie.
Filmul este distribuit de casa spaniolă Vértigo și poate fi văzut în următoarele localități: Madrid, Alcalá de Henares, Barcelona, Cornella, Vic, Terrassa, Lleida, Girona, Villareal, Valencia, Castellón, Villareal, Alicante, Ciudad Real, Guadalajara, Valladolid, Salamanca, Léon, Córdoba, Málaga, Sevilla, Huelva, Cádiz, Palma de Mallorca, Las Palmas de Gran Canaria, Bilbao, San Sebastían, Pamplona, Vitoria, Logroño, A Coruña, Santiago de Compostela, Vigo, Lugo.
Scris și regizat de Cristian Mungiu, filmul „Bacalaureat” rulează în Spania sub numele „Los Exámenes” și este povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi.
În rolurile principale îi putem vedea pe Adrian Titieni, Maria-Victoria Drăguș, Rareș Andrici și pe Lia Bugnar.
În Italia, filmul a avut un mare succes și a fost văzut de peste 80.000 de spectatori, iar regizorul a spus, într-un interviu acordat publicației noastre înainte de premiera din Spania, că „presa pe care a avut-o în toate țările în care a fost prezentat a fost mult mai consistentă, mai analitică și mai importantă pentru mine decât cea pe care a avut-o în România„.
Totuși, regizorul spune că este mulțumit de recepția din România: „Am însoțit filmul în foarte, foarte multe prezentări publice, în localități foarte mici și întotdeauna am avut niște discuții foarte bune cu publicul”.
„Mi se pare că există un nivel accesibil în film, un nivel care a permis fiecăruia să se raporteze un pic la propriile lui probleme văzând filmul acesta”, spune Cristian Mungiu într-un interviu acordat la Madrid.
VIDEO – Interviu cu regizorul Cristian Mungiu
Cristian Mungiu ne-a mărturisit că dorește ca românii din Spania să meargă la cinema să vadă acest film, care este prezentat în versiune originală, cu subtitrare în limba spaniolă:
„Mi-aș dori foarte mult ca românii care trăiesc și în Spania și, în general, care s-au expatriat și trăiesc în alte țări, să vină să vadă filmul când ajunge în cinematografele din țara lor, pentru că mi se pare că filmul ăsta vorbește foarte mult despre ce ni se întâmpla nouă astăzi. Mi se pare că e o poveste destul de personală și destul de importantă încât fiecare să se regăsească în ea, așa că sper ca spectatorii noștri români din alte țări, deși n-au obiceiul să meargă foarte des la cinema, să profite de ocazia pe care o au și să descopere filmul”.