La 20 de ani de la căderea zidului Berlinului, moment care a declanşat sfârşitul dominaţiei sovietice în Europa de Est, se cere o trecere în revistă a evenimentelor care s-au petrecut până acum. La Madrid, autorităţile spaniole şi române au organizat împreună cu partenerii europeni o serie de acţiuni menite să marcheze acest moment. În acest context, la 19 octombrie, a fost vernisată la Madrid, la sediul Reprezenţantei Comisiei Europene în Spania expoziţia “1989: de la dictatură la democraţie în ţările Europei Centrale şi de Est”, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de instituţiile UE reprezentate în Spania, Ambasadele României, Germaniei, Ungariei, Poloniei şi Republicii Cehe.
La inaugurare, reprezentantul ambasadei României la Madrid, Andrei Luca, a remarcat „dimensiunea umană” a evenimentelor de acum 20 de ani, care au dus, odată cu căderea Zidului Berlinului, şi la căderea Cortinei de fier. „Vreau să insist asupra dimensiunii umane a evenimentelor de acum 20 ani în cadrul aniversării, fără de care nu am putea înţelege complet aceste fapte. Unele fotografii din expoziţie sunt în alb-negru, acesta nu este un simplu efect fotografic al camerelor; adevărul este că realitatea era gri. După 89, culoarea a revenit ca element major al existenţei celor care se aflau dincolo de cortină, ca descoperire a unei dimensiuni complementare a lumii în care trăim„, a spus Andrei Luca.
Din partea iniţiatorului acestei acţiuni, reţeaua culturală europeană EUNIC, Horia Barna, vicepreşedinte şi director al ICR Madrid, a remarcat importanţa bogăţiei culturale a Europei. „Aceasta este bogăţia Europei, dincolo de bariera limbii, bogăţia Europei este bogăţia culturilor, civilizaţiilor limbilor, tradiţiilor – însă toţi avem ca bază cultura şi civilizaţia europeană, componenta creştină„, a spus Horia Barna.
EUNIC Spania, a mai spus vicepreşedintele Barna, va încerca să „reunească într-un efort cultural sensibil, uman, cea mai completă conexiune, pentru a explica ceea ce era înainte Cortina de fier – cortină care, într-o anume manieră, continuă să existe la nivelul comunicării simple şi complete„.
Expoziţia vernisată la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene de la Madrid face parte din seria de expoziţii organizate de Institutul Cultural Român Madrid, în colaborare cu Ambasada României şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres, în cadrul ciclului Memoria 1989.