Franţa

Data ultimei actualizări: 14 martie 2022

STARE DE URGENȚĂ – Franța se află într-un regim de tranziție privind ieșirea din starea de urgență sanitară, până la data de 31 iulie 2022.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Intrarea în Franța:

La intrarea pe teritoriul francez, se aplică următoarele măsuri pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani care sosesc din România, conform Strategiei de redeschidere a frontierelor:

nu este necesară prezentarea unui test negativ pentru COVID–19 pentru persoanele care sunt vaccinate complet cu un vaccin autorizat de UE. Schema de vaccinare este considerată completă la 28 de zile de la administrarea dozei unice pentru vaccinul Janssen (Johnson&Johnson), la 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze  pentru celelalte vaccinuri recunoscute de Agenția Europeană a Medicamentului (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield) și, pentru persoanele care au efectuat toate dozele necesare dintr-un vaccin autorizat de OMS și nerecunoscut de Agenția Europeană a Medicamentului, la 7 zile de la administrarea unei doze complementare de vaccin cu ARN mesager care beneficiază de o astfel de recunoaștere. ATENȚIE!!! Din 30 ianuarie 2022, pentru ca schema de vaccinare să fie considerată completă, persoanele cu vârsta de peste 18 ani care doresc să intre pe teritoriul francez trebuie să fi primit o doză complementară de vaccin cu ARN mesager, dacă au trecut 9 luni de la ultima doză administrată.

Persoanele care nu sunt vaccinate (cu schemă completă, conform detaliilor de mai sus) trebuie să prezinte la îmbarcare/la trecerea frontierei:

fie un test molecular tip PCR, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Franța, fie un test antigen, efectuat cu maximum 48 ore înainte de intrarea în Franța; sunt exceptați pasagerii aflați în tranzit aeroportuar, pentru care statul de destinație finală nu solicită testul; fie un certificat de recuperare de COVID-19, care atestă o infectare confirmată cu cel puțin 11 zile și maximum șase luni anterior. Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la această măsură.

Atenție! Se acceptă ca certificate doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală sau rezultatului negativ al unui test tip RT-PCR doar certificatele care conțin un cod QR și care sunt redactate în limba statului în care au fost emise și în limba engleză.

Această obligație nu se aplică transportatorilor rutieri în timpul desfășurării activității profesionale și următoarelor deplasări pe cale terestră: deplasări cu o durată mai mică de 24 de ore pe o rază de 30 km în jurul locului de reședință; deplasări profesionale ale căror urgență sau frecvență sunt incompatibile cu efectuarea unui test (https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/informations-pratiques/article/coronavirus-covid-19). Transportatorii rutieri care sosesc în Franța trebuie să prezinte un certificat european pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaționale. Formularul poate fi descărcat de pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez:  https://www.interieur.gouv.fr/fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Deplacement-des-transporteurs-routiers-internationaux.

Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani nu este necesar testul PCR/antigen sau dovada vaccinării.

Pe baza indicatorilor sanitari, autoritățile franceze au clasificat statele în două culori, în funcție de situația sanitară, iar aceste liste sunt actualizate și publicate pe pagina de internet: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/deplacements.

Clasificarea statelor, definită pe baza indicatorilor de sănătate, este următoarea:

state verzi state portocalii Statele «verzi»: virusul nu circulă activ, nu există variante îngrijorătoare. Pe lista verde se află statele din spațiul european (statele membre UE și: Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția, Vatican), la care se adaugă următoarele state/regiuni: Africa de Sud, Angola, Arabia Saudită, Argentina, Bahamas, Bahrein, Bangladesh, Benin, Bolivia, Botswana, Republica Coreea, Regatul Cambodgiei, Canada, Capul Verde,  Ciad, Columbia, Coasta de Fildeș, Cuba, Republica Dominicană,  Emiratele Arabe Unite, Ecuador, Eswatini, Fiji, Filipine, Gabon, Guineea Bissau, Republica Guineea, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Irak, Jamaica, Japonia, Kazahstan, Kuwait, Kenya,  Laos, Maroc, Mauritius, Mauritania, Namibia, Nepal, Nicaragua, Noua Zeelandă, Oman, Qatar, Pakistan, Paraguay, Peru, Rwanda, El Salvador, Samoa, Senegal, Sri Lanka, China/Taiwan, Tanzania, Togo, Uganda, Vanuatu, Venezuela, Vietnam, Zambia, Zimbabwe.

Persoanele cu vârsta de peste 12 ani, vaccinate cu schema completă, care sosesc din statele aflate pe lista verde trebuie să prezinte dovada vaccinării.

Persoanele nevaccinate care sosesc din statele aflate pe lista verde trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Franța, sau al unui test antigen, efectuat cu maximum 48 de ore înainte de intrarea în Franța, sau un certificat de recuperare de COVID-19, care atestă o infectare confirmată cu cel puțin 11 zile și maximum șase luni anterior.

Statele «portocalii»: circulație activă a virusului, situația este însă sub control și nu sunt răspândite variante îngrijorătoare. Pe această listă se află statele care nu se regăsesc pe lista verde.

Persoanele vaccinate, cu vârsta de peste 12 ani, care sosesc din state portocalii trebuie să prezinte dovada vaccinării complete (trebuie să fi primit o doză complementară de vaccin cu ARN mesager, dacă au trecut 9 luni de la ultima doză administrată). De asemenea, trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere care să ateste absența simptomelor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și a contactului cu un caz confirmat de COVID-19: 11-02-2022-engagement-sur-l-honneur-orange (interieur.gouv.fr). 

Persoanele nevaccinate care sosesc din state portocalii pot intra în Franța doar cu un motiv urgent, trebuie să completeze o declarație de intrare pe teritoriul național  (https://www.interieur.gouv.fr/sites/minint/files/medias/documents/2022-02/06-01-2022-attestation-de-deplacement-vers-la-france-metropolitaine-orange.pdf), 11-02-2022-engagement-sur-l-honneur-orange (interieur.gouv.fr).

De asemenea, trebuie să prezinte următoarele:

fie rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Franța, sau al unui test antigen, efectuat cu maximum 48 de ore înainte de intrarea în Franța; o declarație pe propria răspundere privind lipsa simptomelor de infectare cu SARS-CoV-2 și a contactului cu un caz confirmat; un angajament că se vor supune testării aleatorii la sosirea în Franța ((www.ameli.fr/assure/covid-19/symptomes-gestes-barrieres-cas-contact-et-isolement/en-cas-de-test-positif-au-covid-19).  

Alte dispoziții de interes:

Pentru ca schema de vaccinare să fie considerată completă, persoanele cu vârsta de peste 18 ani care călătoresc înspre/dinspre teritoriile franceze de peste mări trebuie să fi primit o doză complementară de vaccin cu ARN mesager, dacă au trecut 9 luni de la ultima doză administrată.

Începând cu luna decembrie 2021, persoanele cu vârsta de peste 12 ani care se deplasează între Corsica și Franța metropolitană trebuie să prezinte:

o declarație pe propria răspundere că nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2 (https://www.prefectures-regions.gouv.fr/corse/Documents-publications/Sal…);  dovada efectuării schemei complete de vaccinare. Persoanele nevaccinate trebuie să prezinte fie rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen, efectuat cu cel mult 24 de ore înainte de plecare, fie un certificat de imunitate pentru persoanele care au avut deja COVID-19 (rezultatul pozitiv al testului de tip RT-PCR sau antigen efectuat cu cel puțin 11 zile anterior călătoriei, dar nu mai mult de 6 luni). Documentele se prezintă în format tipărit sau versiunea de pe aplicația «TousAntiCovid» companiei de transport, înaintea îmbarcării. Companiile de transport vor refuza îmbarcarea persoanelor care nu dețin documentele menționate. Informații suplimentare pot fi consultate pe: http://www.corse-du-sud.gouv.fr/covid-19-dispositions-applicables-pour-les-a2571.html. În ceea ce privește deplasarea/revenirea pe cale aeriană către/dinspre teritoriile franceze de peste mări, condițiile sunt diferite în funcție de teritoriu (unele teritorii au adoptat măsuri de carantină obligatorie pentru toți călătorii care sosesc din metropolă și pot solicita dovezi ale caracterului urgent al deplasării cu 6 zile înainte de plecare). A fost decretată stare de urgență sanitară în Guadelupa, Guyana, Mayotte, Saint-Martin și Saint-Barthélemy. Valabilitatea „Pass-ului sanitar” este condiționată de doza de rapel (a treia doză pentru vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca) la vaccinul COVID-19 pentru adulții cu vârsta de peste 65 de ani și de doza de rapel (a doua) pentru persoanele vaccinate cu vaccinul Janssen (Johnson & Johnson), indiferent de vârstă. A fost decretată starea de urgență sanitară în: Guadelupa, Guyana, Mayotte, Saint-Martin și Saint-Barthélemy. Pentru deplasările către Guadelupa, Guyana, Martinica, Mayotte, La Réunion, Saint-Martin, Saint-Barthélemy, Polinezia Franceză, St-Pierre-și-Miquelon, condițiile de călătorie sunt următoarele:

Persoanele vaccinate trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior; persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un motiv urgent (pentru Polinezia Franceză motivul urgent se transmite cu 6 zile înainte și este obligatorie înregistrarea pe platforma Etis cu trei zile înaintea zborului), rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior, să declare că se vor izola timp de 7 zile (10 zile în Polinezia Franceză și Saint-Pierre-et-Miquelon) și că vor efectua un nou test la finalul perioadei de izolare. Persoanele în cauză pot fi supuse testării antigen la sosirea în teritoriu. Persoanele cu vârsta între 12-17 ani și care nu sunt vaccinate trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior, nu trebuie să prezinte un motiv urgent și nici angajamentul de izolare timp de 7 zile, dacă sunt însoțite de un adult vaccinat cu schema completă. În insula Martinica este interzisă circulația pe stradă între orele 20.00 și 05.00. Deplasările către Noua Caledonie sunt permise doar persoanelor vaccinate cu schema completă, care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior. Persoanele cu vârsta între 12-17 ani și care nu sunt vaccinate și/sau pasagerii care prezintă o contraindicație medicală pentru vaccinare, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior, să declare că se vor izola timp de 7 zile și că vor efectua un nou test la finalul perioadei de izolare. Persoanele în cauză pot fi supuse testării antigen la sosirea în teritoriu.  

Pentru deplasările către Wallis și Futuna, condițiile de călătorie sunt următoarele:

Persoanele vaccinate și nevaccinate trebuie să prezinte un motiv urgent, rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior, să declare că se vor izola timp de 10 zile și că vor efectua un nou test la finalul perioadei de izolare. De asemenea, pot fi supuse testării antigen la sosirea în teritoriu. Persoanele nevaccinate, cu vârsta între 12-17 ani, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior, să declare că se vor izola timp de 10 zile și că vor efectua un nou test la finalul perioadei de izolare. Este interzisă circulația pe stradă între orele 20.00 și 05.00. Informații suplimentare pot fi consultate pe pagina de internet oficială a aeroporturilor din Paris: https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols/covid-19-informations-voyageurs  și a Ministerului teritoriilor franceze de peste mări:  https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/outre-mer, unde sunt publicate informații pentru fiecare teritoriu în parte. Autoritățile franceze pun la dispoziție numărul verde: 0800 130000 pentru întrebări privind modul de aplicare a măsurilor referitoare la intrarea și sejurul în Franța.  

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Începând cu data de 14 martie a fost suspendată obligativitatea pass-ului vaccinal în toate spațiile în care acesta era solicitat. De la aceeași dată, purtarea măștii nu mai este obligatorie în spațiile publice închise, cu excepția transportului în comun, spitalelor și caselor pentru persoanele vârstnice. Prezentarea pass-ului sanitar va fi în continuare obligatorie în spitale, centre pentru persoane cu handicap și case pentru persoane vârstnice.  

 

Alte măsuri adoptate de către autoritățile franceze:

Telemunca nu mai este obligatorie, dar rămâne recomandată. La marile evenimente pot participa 2.000 de persoane în interior și 5.000 de persoane în exterior. Concertele în picioare au fost reluate din data de 16 februarie, cu respectarea regulilor sanitare. În cafenele și baruri consumația în picioare este autorizată, din data de 16 februarie. Începând cu data de 2 februarie nu mai este obligatorie purtarea măștii în exterior. Începând cu data de 16 februarie sunt deschise discotecile, cu respectarea regulilor sanitare. Începând cu luna decembrie 2021, rapelul la vaccinul pentru COVID-19 a fost deschis tuturor persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, care au minim trei luni de la ultima doză sau de la ultima infecție cu COVID-19. Începând cu luna decembrie 2021, vaccinarea este deschisă copiilor de la 5 la 11 ani. Clasele primare nu își vor mai suspenda cursurile după depistarea unui caz pozitiv cu virusul SARS-CoV-2,  revenirea la cursuri fiind condiționată de prezentarea unui test negativ (https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus). Certificatul sanitar (rezultatul negativ al unui test pentru depistarea COVID-19, certificatul de vaccinare sau certificatul de însănătoșire ca urmare a unei infectări cu virusul SARS-CoV-2) poate fi prezentat pe suport hârtie sau digital. Mai multe informații referitoare la valabilitatea Pass-ului sanitar pot fi consultate la pagina de internet:  https://www.service-public.fr/particuliers/actualites/A15318 MAE francez a implementat un dispozitiv specific care permite turiștilor extra-europeni cu schema de vaccinare completă să obțină un cod QR echivalent cu certificatul sanitar (pass sanitaire). Studenții străini pot adresa o cerere în acest sens online (https://www.demarches-simplifiees.fr/commencer/passe-sanitaire-etudiants), iar restul cetățenilor străini pot solicita obținerea unui cod QR cu prezentarea pașaportului și a certificatului de vaccinare original din statul de proveniență, pe suport tipărit, la anumite farmacii (lista poate fi consultată accesând https://www.sante.fr/obtenir-un-passe-sanitaire-en-cas-de-vaccination-letranger). Aceștia trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă peste 12 ani la data de 1 octombrie 2021, să fie vaccinați cu un vaccin omologat de Agenția europeană a medicamentelor (sau echivalent) și vaccinarea să fi fost făcută în alte state decât cele membre UE, Albania, Andorra, Armenia, Capul Verde, El Salvador, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Insulele Feroe, Islanda, Israel, Liban, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Maroc, Republica Moldova, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Panama, Marea Britanie, San Marino, Serbia, Singapore, Togo, Turcia, Ucraina, Vatican. Aceste state permit obținerea unui certificat COVID UE sau echivalent, acceptat în Franța, și este necesar ca persoanele în cauză să se afle deja în Franța sau să sosească în zilele următoare. Informații suplimentare pot fi consultate pe pagina de internet a MAE francez: https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/le-ministere-et-son-reseau/actualites-du-ministere/informations-coronavirus-covid-19/demande-de-passe-sanitaire-en-cas-de-vaccination-a-l-etranger-procedure-pour-64244/.   „Paris Aéroport” pune la dispoziție două centre de testare exclusiv cu programare, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în interiorul aeroporturilor Paris-Charles de Gaulle (terminal 2E, deasupra gării TGV, orar: luni, vineri și sâmbătă între 7:00 și 20:00 și marți, miercuri, joi și duminică între 7:00- 19:00) și Paris-Orly (terminal Orly 4 – Poarta 42D – Nivelul Plecări, teste PCR cu programare, orar: de luni până duminică, între 7:00 și 19:00 (testele PCR rapide pot fi realizate în cel mult 60 min, exclusiv cu programare, pasagerilor care pleacă în aceeași zi) și terminal Orly 3 – Poarta 32A – Nivelul Sosiri, centru rezervat testelor rapide antigen (TRA), doar cu programare, orar: de luni până duminică, între 7:00 și 18:00). Pasagerii care pleacă trebuie să obțină o programare online, în prealabil, accesând portalul doctolib.fr. Accesul la centrele de testare este posibil până la 72 ore înaintea zborului, cu prezentarea biletului de avion și a programării. Rezultatele vor fi recepționate în maximum 48 de ore pentru testul molecular tip RT-PCR și în 1-2 ore pentru testul antigen. Gratuitatea testelor efectuate la aeroport este rezervată persoanelor rezidențe în Franța, în următoarele condiții: prezintă schema vaccinală completă; prezintă o rețetă medicală nu mai veche de 48 ore; minori; persoane identificate drept caz contact, contactate prin SMS de Asigurările Medicale; persoane cu contraindicații pentru vaccin; persoane care prezintă certificat de însănătoșire. Persoanele fără rezidență în Franța pot realiza un test gratuit doar pe bază de rețetă medicală sau dacă sunt identificate drept caz contact (cu prezentarea cărții europene de asigurare de sănătate în cazul cetățenilor statelor membre UE sau ai Spațiului Economic European și Elveției). Tarifele sunt: 50 EUR, testul PCR și 30 EUR testul antigen. Realizarea unui test PCR rapid (rezultat disponibil în 1-2 ore) necesită un cost suplimentar de 20 EUR pentru toate persoanele, nerambursabil de către asigurările sociale. Plata se poate face doar prin card bancar. Toate farmaciile din aeroporturile Paris-Charles de Gaulle și Paris-Orly realizează teste antigen fără programare, pe toată durata zilei. Rezultatul se eliberează în limba franceză sau engleză, într-un interval de 30 minute-2 ore. În absența unei asigurări medicale în Franța, taxa pentru testul antigen este de 35€.   

Datele de contact ale misiunilor României în Franța – AICI.

 

Sursa: CONDIȚII CĂLĂTORIE FRANȚA