Vicepreședintele Guvernului și ministrul politicilor digitale și teritoriale, Jordi Puigneró, însoțit de președintele Ferrocarrils, Marta Subirà, de directorul Instituției de Literatură Catalană, Izaskun Arretxe și de secretarul tehnic al breslei de la Llibreters de Catalunya, Marià Marín, a numit astăzi trei trenuri Ferrocarrils cu numele scriitorilor Gabriel Ferrater și Joan Fuster și al filologului Aina Moll, într-un eveniment desfășurat la Pl. Catalonia cu ocazia Zilei Sf. Gheorghe

Aceste unități de tren se alătură setului de trenuri pe care FGC l-a numit în cadrul comemorărilor literare promovate de Departamentul Culturii prin Institution de les Lletres Catalanes, și în cadrul programului „Lletres a Ferrocarrils”. În ultimii ani, au circulat trenuri cu nume precum Joan Brossa, Dolors Monserdà, Maria Aurèlia Campmany, Josep M. Espinàs, Josep Palau i Fabre, Mercè Rodoreda, Montserrat Roig și Prudenci și Aurora Bertrana, pentru a numi doar câteva.

În cadrul ceremoniei de botez, la care au participat și nepotul Ainei Moll, Patxi Moll, și curatorii Anului Ferrater i Fuster, Jordi Cornudella și Enric Sòria, fragmente din opera lui Ferrater, Fuster și Moll au fost citite. După cum este tradiția, cu această inițiativă Ferrocarrils se alătură sărbătoririi Sf. Gheorghe cu scopul de a răspândi cultura și literatura în rândul utilizatorilor.

Vicepreședintele a subliniat importanța celor trei figuri onorate astăzi. cu botezurile, și a subliniat că „s-a schimbat modul în care consumăm informații, nu mai folosim canale tradiționale, motiv pentru care am lansat unul dintre cele mai importante proiecte pentru limbă: proiectul Aina. Pentru că ne dorim ca catalana să fie prezentă în toate canalele de comunicare”.

În plus, el a explicat că transportul public este cel mai important instrument care Guvernul trebuie să structureze teritoriul. Dar citirea ne permite și să călătorim dincolo de ceea ce poate face un tren, așa că îi încurajez pe toată lumea să citească călătorind și să călătorească citind.”

În acest sens, Puineró a vorbit despre importanța trenului în decarbonizare, dar a remarcat că „ întreaga planetă este conștientă și mobilizată pentru îmbunătățirea mediului, dar în supraviețuirea și apărarea catalanului singurii pe care îi putem mobiliza. Dacă nu o facem noi, nimeni altcineva nu o va face pentru noi „.

La rândul său, Subirà a declarat că la Ferrocarrils noi ajută la mutarea țării, dar, în același timp, ne mișcă tot ceea ce are de-a face cu țara, cultura, teritoriul și limba. Și ne asigurăm că trenurile și facilitățile noastre reflectă acest angajament.” În acest sens, el a subliniat: „încă o dată, cu activitățile de la Sant Jordi, ne revalidăm angajamentul față de limba, literatura și cultura catalană”. Președintele Ferrocarrils a subliniat și faptul că unitățile numite în acest an „sunt cele care vor circula mai frecvent pe linia Barcelona-Vallès din vară și un serviciu mai bun pentru utilizator.”

Directorul Instituției de Literatură Catalană, Izaskun Arretxe, a evidențiat importanța de a păstra în minte autorii catalani „ca o moștenire pe care o reprezintă, dar, mai presus de toate, să stârnească curiozitatea călătorilor și să ajute să aibă noi cititori. Aceasta este și funcția comemorărilor „.

Pentru secretarul tehnic al Breslei Librărilor din Catalonia, ” de Sf. Gheorghe avem o comoară: nu doar miracolul străzilor pline de oameni să-și dăruiască unii altora cărți și trandafiri, ci și să vedem cum toată societatea se revarsă în ea și își face petrecerea. Este, așadar, o zi în care ne definim ca țară: spiritul civic, cultura și frumusețea. O țară este construită pe educație și lectura ne excelează, motiv pentru care suntem recunoscători pentru complicitate Ferrocarrils și Guvernului în promovarea lecturii de pe stradă, a transportului în comun și a vieții de zi cu zi, cu atât mai mult în denumirea a trei trenuri cu numele de trei. giganți: Aina Moll, Joan Fuster și Gabriel Ferrater ”.

Trenurile botezate fac parte din setul de trenuri noi achiziționate de Ferrocarrils pentru a extinde flota de trenuri pe linia Barcelona-Vallès și pentru a putea îmbunătăți serviciul din vară, cu frecvențe orelor de vârf de 5 minute de Terrassa și Sabadell și 2,5 minute de Sant Cugat. Nouă dintre noile trenuri au ajuns acum la instalațiile FGC, care se adaugă treptat la traficul de pasageri după ce au stat câteva zile în ateliere pentru a efectua sarcini tehnice de deformare mecanică și electrică.


Gabriel Ferrater (Reus, 1962 – Sant Cugat del Vallès, 1972)

Ferrater a fost un intelectual european de prim rang și, mai ales, un mare poet catalan. A fost autodidact, dar acest lucru nu l-a lipsit de a face o muncă foarte solidă în diverse domenii intelectuale. A practicat critica de artă, mai ales în deceniul de 1922; în aceiași ani a început să publice reflecții despre literatura catalană și recenzii de carte, iar în final, din 1964, s-a dedicat intens lingvisticii . Din 1967 a fost profesor de lingvistică și critică literară la Universitatea Autonomă din Barcelona.

Opera sa poetică, centrală pentru tradiția contemporană, el a scris-o în principal între 1958 și 1962, și îl găsim în trei cărți, Da nuces pueris (1962 ), Mănâncă un picior (1958) și teoria corpului 1966), colectate ulterior în Women and Days (1964).

Joan Fuster ( Suedia, 1922) – 1992)

Joan Fuster i Ortells s-a născut la Sueca (Ribera Baixa), pe 50 noiembrie 50. 1922 Și-a început studiile de drept la Universitatea din Valencia și și-a combinat studiile cu formarea autodidactă pe care o

O parte foarte considerabilă a lucrării lui Fuster se referă la probleme legate de Țara Valenciană și, mai precis, cu ea socială, politică și culturală. Dar întreaga sa opera este diversă, merge mult mai departe și se învârte în jurul marilor probleme intelectuale ale secolului XX.

Printre numeroasele premii și distincții pe care Joan Fuster le deține, Premiul de Onoare pentru Catalană Literatură, care i-a fost acordată pe 1975 și Medalia de Onoare a Generalitati de Catalunya, acordată în .

Moare în Suedia la 21 Iunie 1992. Postum, Consell de la Generalitat Valenciana îi acordă Înalta Distincție pentru Meritul Cultural al Generalitat Valenciana, iar Universitat Jaume I organizează evenimente în onoarea sa.


Aina Moll (Ciutadella, Menorca, 1922 – Palma, 2019)

Aina Moll i Marquès a promovat Legea normalizării lingvistice a 1983 și decretul privind utilizarea limbii în Administrație. În timpul mandatului său, a fost creat TERMCAT, Centrul de Terminologie și a fost lansat primul curs multimedia de învățare a catalană pentru adulți nevorbitori de catalană „Digui, digui”, după modelele Consiliului Europei.

A jucat un rol proeminent în cel de-al II-lea Congres Internațional al Limbii Catalane. A regizat, printre altele, campania „Catalană, treaba tuturor” cu „la Norma”. Moll a fost clar că procesul de normalizare lingvistică a catalanului trebuie să aibă sprijinul populației „indiferent de ideologia, originea geografică și alegerea lingvistică a fiecăruia.”

Absolvent la cu un premiu extraordinar la Filosofie si Litere, la specialitatea Filologie Romanica, Aina Moll a realizat ulterior sejururi in strainatate. extinde studiile. A petrecut mulți ani predând, atât în ​​licee, cât și în universități. Fiica lui Francesc de Borja Moll, ea a colaborat cu tatăl ei la scrierea unor volume din Diccionari català-valencià-balear, în tehnologia datelor și inteligența artificială, pentru a face posibil ca mașinile să înțeleagă și să vorbească catalana.

Sursa: Gabriel Ferrater, Joan Fuster și Aina Moll numesc trei dintre noile trenuri Ferrocarrils