Gardianul dintre biodiversitate

Gardianul dintre biodiversitate

#Madrid –

Rețeaua BIO de entități locale a livrat Premiul pentru bune practici pentru biodiversitate în recunoașterea a douăsprezece acțiuni în domeniul conservării spațiilor naturale și al protecției și creșterii varietății speciilor biologice.

La această a patra ediție au participat 36 de proiecte din 21 de entități locale, evidențiind atât varietatea, cât și diversitatea lor geografică. Nouă primării și două consilii provinciale au fost selectate în cele șase categorii: biodiversitate și impuls economic, faună, floră, habitate, infrastructură verde și conștientizare cetățenească. Printre ei, cel Orașul Madridprin Departamentul de Educație pentru Mediu, a fost finalist la categoria Floră cu proiectul „Gardienii semințelor”.

Grădinile școlare, „gardienii semințelor”

În anul universitar 2019/2020, Departamentul de Educație pentru Mediu (Direcția Generală pentru Sustenabilitate și Controlul Mediului din Zona Guvernamentală pentru Mediu și Mobilitate) din cadrul Consiliului Municipal Madrid a lansat proiectul Guardianes de semillas cu convingerea fermă că școlarii livezi sunt un excelent laborator pentru desfășurarea activităților de conștientizare pentru conservarea semințelor de soiuri locale și, astfel, abordarea pierderii nu numai a biodiversității, ci și a culturii.

Salată verde, fasole, mazăre și spanac

Premiul a însemnat recunoașterea muncii întreprinse în cadrul acestei propuneri, întrucât, în doi ani de funcționare, au fost obținute nu mai puțin de 3.450 de semințe de fasole și alte 15.600 de salată morondilla, ambele soiuri din Perales de Tajuña (Madrid).

În anul școlar 2021-2022, nouă centre educaționale din Rețeaua de grădini școlare durabile din Madrid s-au alăturat cauzei în calitate de gardieni ai semințelor. Încă o victorie pentru punerea în valoare a semințelor de varietate locală a acestor leguminoase și legume care sunt distribuite în centrele aparținând acestei rețele, cu dublu scop de a dezvolta conținut curricular în timpul plantării, îngrijirii și colectării acestor semințe. Elevii, sub supravegherea profesorului, au făcut cunoscute aceste varietăți prin povești, punându-și la încercare abilitățile artistice cu desene și trăind zilnic ciclul de viață al unei plante din grădina școlii, printre alte descoperiri. De asemenea, prin colectarea și numărarea pepitelor, băieții și fetele și-au dezvoltat abilitățile de matematică.

Semințele de salată Morondilla culese de centre sunt destinate Creșei Sobei Retiro pentru reproducere și distribuire în grădinile școlare, ca parte a campusului de toamnă-iarnă pentru anul școlar următor (2023-2024). Semințele de boabe de pere Tajuña sunt distribuite altor centre din Rețea.În semn de recunoștință, centrele care primesc semințele fac cunoscute printr-un email, video sau fotografie munca de conservare desfășurată cu semințele primite, închizând astfel cercul de colaborare. Dacă vrei să vezi un exemplu de lucru a copiilor cu semințele în grădina unuia dintre centrele care au participat, nu rata acest videoclip de la școala Luis Feito.

În cursul actualului an universitar 2022-2023, 12 centre și două noi soiuri au fost încorporate în proiectul de recuperare și reproducere, constând din 60 de semințe de mazăre de la Arganda del Rey, pe lângă 100 de semințe de spanac de urechi de iepure de la Perales de Tajuña. Un complot al CIEA El Huerto del Retiro, cedat proiectului, va primi semănatul ambelor specii.

Acționați la nivel local cu o abordare globală

Federația Spaniolă a Municipiilor și Provinciilor (FEMP) își asumă provocarea supraviețuirii planetei cu o propunere bazată pe acțiuni la nivel local de transcendere la global, concentrându-se pe îmbunătățirea sănătății orașelor, ca parte a angajamentului local. corporațiilor în promovarea unor politici mai durabile și mai rezistente. Crearea de spații verzi luxuriante permite o biodiversitate mai bogată și generează o calitate și o speranță de viață mai ridicate, precum și favorizarea bunăstării, a sănătății mintale și a relațiilor sociale.

Pentru a afla cum funcționează toate acestea în practica zilnică, declarația 3-30-300 îți va oferi indicația pentru a ști dacă mediul în care trăiești respectă această regulă. Pentru a face acest lucru, trebuie să vezi dacă poți vedea cel puțin trei copaci de la fereastra, balconul sau terasa casei tale, dacă cartierul tău are 30% masa arborilor și dacă distanța până la cel mai apropiat parc sau spațiu verde nu depășește 300 metri..

Nu subestima niciodată puterea localului: „O mulțime de oameni mici, în locuri mici, care fac lucruri mărunte, pot schimba lumea”.

Încurajează-te să fii un centru „Seed Guardian”!

Sursa: Gardianul dintre biodiversitate

Despre autor

Redacția

Românul din Spania este o publicație românească independentă care a apărut în 2009. Este un proiect susținut de un colectiv de jurnaliști profesioniști și informează despre viața românilor din Spania. Dacă ai o informație de interes public contactează redacția

Publicitate

Publicitate

Hotnews.ro

Români în Madrid

Români în Madrid

Grupul românilor din Madrid pe Facebook

Contact

Contact Publicitate Banner Romanul.eu