Ministrul Culturii, Natàlia Garriga, a încheiat astăzi procesul participativ al viitoarei legi a drepturilor culturale și a participat la ultima masă sectorială cu entități care lucrează pentru egalitate, justiție și drepturile omului, care a avut loc la La Bonne, Francesca Bonnemaison cultura femeilor centru, în Barcelona.
În ședință, consilierul Garriga a subliniat că „un rol esențial în societatea noastră au entitățile care lucrează pentru egalitate, dreptate și drepturile omului din diferite domenii. Sunteți vocea oamenilor care nu au o voce sau care nu au suficientă.” „Cultura este cel mai bun instrument pentru a garanta egalitatea de șanse, echitatea și coeziunea socială”, a spus Garriga.
Garriga a subliniat că „de la Guvern lucrăm la elaborarea Legii drepturilor culturale, o lege de pionierat în Catalonia și în mediul nostru imediat. Suntem convinși că cultura este unul dintre cei 4 piloni ai statului bunăstării, alături de sănătate, educație și drepturile sociale. Dar deși celelalte zone au legislație specifică în Catalonia, domeniul cultural nu are o legislație proprie care să definească drepturile și să articuleze sistemul care trebuie să le garanteze”. „Când vorbim despre Drepturi Culturale, nu vorbim doar despre drepturile sectorului cultural, ci despre drepturile tuturor cetățenilor”, a răspuns ministrul.
Principalele subiecte care au apărut în cadrul sesiunilor participative sunt abordarea inegalităților socio-economice în accesul la cultură, necesitatea de a face un salt în educația culturală și artistică a celor mai tineri și lupta împotriva insecurității muncii a femeilor care lucrează în sectorul cultural. Au existat, de asemenea, numeroase propuneri de aplicare a perspectivei diversității funcționale în sectorul cultural și de încurajare și promovare a prezenței tinerilor și adolescenților în spațiile de creație artistică și culturală.
Tema stabilirii măsurilor care leagă cultura și sănătatea a avut o mare prezență și în urma experienței recente a pandemiei și a efectelor vindecătoare ale culturii avizate de studiile OMS.În plus, cu intenția de a ajunge la toată lumea, și mai ales în acele sesiuni desfășurate. în locuri mai îndepărtate de marile centre urbane, a existat o cerere de a aplica perspectiva teritorială sectorului cultural și de a spori unicitatea fiecărui teritoriu.
Alte preocupări care au apărut la întâlniri au de-a face cu includerea unei perspective intersecționale în programarea culturală, adică să lucreze pentru a facilita experiența culturii și a stimula spiritul critic, contribuind astfel la realizarea drepturilor fundamentale; pentru a promova co-crearea și co-programarea în sectorul cultural și pentru a participa grupurile care nu participă de obicei la spectacole culturale programate.
A existat, de asemenea, un impact mare asupra transversalității culturii și asupra necesității de a stabili colaborări stabile și susținute între Departamentul de Cultură și alte departamente ale Generalitati cu competențe care afectează direct drepturile culturale.
În cadrul sesiunilor participative s-a vorbit și despre stabilirea unor măsuri de promovare a recrutării de noi audiențe; precum și stabilirea acțiunilor de reconciliere familială pentru a putea beneficia de cultură și a aborda inegalitățile de acces din motive socio-economice.
În ceea ce privește lucrătorii din sector, subiectele care au apărut în cadrul întâlnirilor au de-a face cu necesitatea evidențierii sarcinilor managerilor, mediatorilor și facilitatorilor culturali, precum și a legăturilor cu comunitățile și colectivele din teritoriu; să stabilească măsuri de reconciliere a vieții profesionale în sectorul cultural cu alte aspecte ale vieții oamenilor; stabilirea profilurilor tehnicienilor culturali în centrele de învățământ; oferi mai multe spații de formare pentru profesioniștii din cultură; revizuirea reglementării muncii din sectorul cultural, precum și crearea unor mecanisme de control al condițiilor de muncă. Problema impozitării echitabile apare și sub forma unei reclamații în mai multe ședințe, și încurajând angajarea de personal dedicat sectorului cultural pentru promovarea legăturilor comunitare cu sectorul și participarea cetățenilor.
220 de entități din toată țara
Pe parcursul a trei luni, Departamentul de Cultură a organizat trei sesiuni online deschise tuturor și încă 10 sesiuni față în față care au fost desfășurate.în Barcelona, Granollers, Tortosa, Manresa, Tremp, Lleida, Tarragona, Girona, Vilafranca del Penedès și Terrassa. Sesiunile participative au inclus diferite profiluri ale agenților culturali; manageri ai organizațiilor și companiilor culturale din sector, artiști, reprezentanți și tehnicieni ai Administrației Locale, activiști sociali și reprezentanți ai asociațiilor de migranți sau persoane cu dizabilități etc.
În paralel s-au realizat și eleoptsesiuni tehnice sectoriale, inclusiv cea de astăzi, cu aproximativ optzeci de reprezentanți ai unor grupuri de artiști, creatori sau tehnicieni, reprezentanți ai asociațiilor de afaceri, echipamente, lumea academică, cultura și comunitatea populară sau cel de-al treilea sector social. Această diversitate a făcut posibilă strângerea de contribuții din perspective foarte diferite și pe toate domeniile care se intenționează a fi abordate în lege: problemele profesioniștilor, ale sectorului asociativ, ale persoanelor cu dizabilități, barierele de acces la cultură, problemele inegalității economice, sociale sau de gen, sustenabilității și multe altele. În total, hși au participat aproximativ 220 de organizații din toate domeniile legate de cultură din toată țara.
Cu toate datele și propunerile colectate în cadrul sesiunilor, Departamentul de Cultură, cu sprijinul unei echipe de la Universitatea din Barcelona, va realiza acum o analiză tehnică pentru a include toate aceste opinii și sensibilități în elaborarea viitorului legea, care are ca scop ordonarea în mod corespunzător a sistemul cultural al Cataloniei isă garanteze participarea liberă, crearea și accesul tuturor cetățenilor la viața culturală, bunuri, produse și practici culturale, cu o atenție specială acelor persoane și grupuri care în prezent nu pot accesa în condiții egale, precum și garantarea dreptului oricărei persoane de a participa la guvernarea culturii.
Propunerile colectate pe parcursul acestui proces participativ au fost distribuite în 5 blocuri:
Stabilirea unui cadru care să garanteze accesul universal la cultură, precum și libertatea de creație și participare la viața culturală a comunității. În plus, este destinat să faciliteze accesul la bunuri, produse și practici culturale. Regula va avea un accent special pe distrugerea barierelor cu care se confruntă oamenii și grupurile care nu se pot bucura în prezent de beneficiile culturii în condiții egale.Întăriți protecția și garantarea drepturilor persoanelor care lucrează în sectorul cultural din Catalonia, pentru a lupta împotriva precarității în acest sector.Comandați sistemul cultural al Cataloniei să-l pună în slujba acestor drepturi și să garanteze dreptul de a participa la guvernarea culturii.Garantați-o pe cea potrivită finanţare a sistemului cultural.Stabiliți măsurile necesare pentru a avea sisteme informaționale deschise care să ajute la diseminarea practicii culturale și care să servească drept elemente de transparență și responsabilitate în sector.Odată trecută această perioadă de participare, și toate propunerile au fost colectate și analizate, se va întocmi primul proiect de proiect de lege, care va fi agreat cu toate departamentele Guvernului implicate. Este de așteptat ca Consiliul Executiv să aprobe proiectul de lege în jurul verii și ca, ulterior, textul să-și înceapă procedura parlamentară.