Consiliul Local Girona, Consiliul Provincial Girona și Generalitat de Catalunya din Girona au sărbătorit în comun astăzi comemorarea Zilei Internaționale a Femeii. La eveniment, care a avut loc în această după-amiază la Centrul Cultural La Mercè, au fost prezenți primarul orașului Girona, Marta Madrenas; al treilea vicepreședinte al Consiliului Provincial Girona, Maria Puig; delegatul Guvernului Generalitati la Girona, Laia Cañigueral, si alte autoritati, persoane care reprezinta entitati si cetateni individual.
Tema centrală a evenimentului a fost promovarea egalității și ruperea stereotipurilor de gen în disciplinele CTEHM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Științe Umaniste și Matematică). Din acest motiv, activitatea a început cu conferința „8M, autocritică pentru depășirea stereotipurilor de gen”, susținută de fondatorul și directorul proiectului ENGINY-era și speaker Sílvia Planella.
În discursul său, delegatul Guvernului Generalitati la Girona, Laia Cañigueral, a subliniat că „avem mult de lucru, mult. Dar și noi facem multe și valoroase și este important ca în vremuri ca acestea să ne felicităm. Când ne gândim la normalitatea pe care o dorim, trebuie să fugim de normalitatea patriarhală pe care o avem, plină de discriminare, și să ne îndreptăm către o normalitate mai bună, o normalitate feministă, o normalitate a egalității și libertății”.
La rândul ei, primarul orașului Girona, Marta Madrenas, s-a întrebat dacă s-au înregistrat cu adevărat progrese în realizarea drepturilor femeilor. În ultimii ani, „ si pentru a raspunde la intrebare, m-am dus sa caut primul manifest feminist care s-a facut la noi, Manifestul femeilor democratice din Barcelona din 1974 ”, a explicat primarul. „ Privind ce pretindeau ei, este clar că în multe locuri nu am avansat și continuăm cu aceleași pretenții. Prin urmare, trebuie să fim conștienți că trebuie să continuăm să muncim pentru a lăsa fiicelor noastre un viitor mai liber, mai sigur și mai demn și pentru a atinge obiectivele care au fost stabilite cu aproape jumătate de secol în urmă, precum „pentru muncă egală, salariu egal” , ‘recunoașterea tuturor drepturilor gospodinelor’, ‘egalitatea de șanse în toate domeniile, fie el profesional, tehnic, politic…’ sau ‘facilități pentru mama lucrătoare’ ”, a explicat Madrenas.
În cele din urmă, al treilea vicepreședinte al Diputației, Maria Puig, a subliniat că „ Diputació de Girona lucrează cu consiliile și entitățile orașelor pentru a contribui la transformarea feministă necesară , pentru a pune viața, sănătatea și bunăstarea în centrul politicilor și pentru a eradica inegalitățile din societatea noastră. Și vom continua să muncim din greu. Trebuie să îmbrățișăm feminismul în fiecare acțiune, mică sau mare. În fiecare zi. Pentru că schimbarea este posibilă, necesară și urgentă. Oricât de greu ai urca, este o potecă pe care trebuie să o parcurgem împreună ”.
În cadrul comemorării a fost distribuit și manifestul Zilei Internaționale a Femeii. În acest an, declarația solicită încetarea nedreptăților de distribuție și recunoaștere și asigurarea parității și a valorii egale pentru vocea femeilor în participarea în toate sferele societății. Manifestul solicită, de asemenea, pe de o parte, ca bărbații să fie implicați în respingerea acestor nedreptăți și să-și asume responsabilitatea pentru durabilitatea vieții și în munca casnică și de îngrijire și, pe de altă parte, ca instituțiile să creeze structuri pentru dezvoltarea -politici feministe secționale, intersecționale și globale.