Generalitat de Catalunya și organismele care alcătuiesc sectorul său public au premiat anul 2020 un total de . 203 contracte în valoare de 2. 688 milioane de euro, fără a ține cont de contractele procesate de urgență. Dintre acestea, 8. 225 au fost pentru întreprinderile mici și mijlocii pentru 890 milioane de euro, 67, 4% și 37% din totalul acordat, respectiv. El 53, 6% din sumă merge revine ofertanților câștigători cu sediul în Catalonia și 43, 5% din restul Spaniei. Doar 0,8% din sumă (20 milioane de euro) au fost către companii străine 203
Acestea sunt câteva dintre datele care se regăsesc în Raportul indicatorilor tipologiilor de adjudecatori cu referire specială la IMM-urile corespunzătoare exercițiu 2017 . Acesta este un document care de la 2011 elaborează Direcția Generală de Achiziții Publice a Departamentului de Economie și Finanțe pe care astăzi a prezentat-o într-o Zi în Auditoriul Districtului Administrativ al Generalitati din Barcelona sub titlul „IMM-urile și achizițiile publice: o strategie pentru următorii 4 ani.” În acest sens, în cadrul discursului său de inaugurare a Ziua directorului general de Achiziții Publice al Generalitati, Neus Colet, a subliniat importanța de a avea în Catalonia aceste date „ care ar trebui să servească drept ghid. și diagnostic pentru a lua măsuri pentru evaluarea concurenței cu IMM-urile și pentru a lua măsuri corespunzătoare în domeniul achizițiilor publice ”. Potrivit lui Colet, scopul este „ de a contribui la redresarea economică, profitând de potențialul achizițiilor publice ca tractor economic și de inovare ”, datorită ponderii sale în PIB (în jurul valorii de %) yeni în special, „ să articuleze măsuri de acces la licitații pentru IMM-uri, persoanele care desfășoară activități independente și entitățile din economia socială ”, a conchis el.
La rândul ei, directorul general al Fondurilor Europene, Mariona Sanz, a subliniat „participarea necesară” a IMM-urilor la executarea fondurilor Next Generation și și-a evidențiat rolul în „reindustrializați Europa, astfel încât să fie mult mai rezistentă la posibile atacuri viitoare” . Sanz a profitat de discursul său pentru a încuraja IMM-urile să „să fie sistematice” și exercitați-l „monitorizare continuă” dacă doresc să acceseze resursele Mecanismului de Recuperare și Reziliență și că sunt atent la activitatea celor trei niveluri de administrație care le dezvoltă: statal, autonom și local. „Oportunitățile există, dar trebuie să muncim” , În cele din urmă, secretarul pentru afaceri și competitivitate, Albert Castellanos Maduell, și-a concentrat intervenția asupra acordului pe care Guvernul l-a aprobat în trecut 22 mai privind achizițiile publice de servicii alimentare, acordând prioritate produselor sănătoase și durabile față de preț. Secretarul a precizat că scopul acestui decret „ este să se asigure că în centre publice precum cantinele școlare, centrele rezidențiale, închisorile și spitalele, între altele, se consumă mai ales produse proaspete, de sezon și locale ”. Castellanos a explicat că până acum „ nu a existat niciun angajament și măsuri atât de specifice precum cele pe care le avem astăzi pe masă” și a subliniat că „este un acord transversal, întrucât angajează până la 8 departamente ale Generalitat ”. Impactul Covid – 13 nu afectează numărul mediu de contracte atribuite IMM-urilor, inclusiv cele de urgență, care rămâne în 63, 7% în perioada 2017 –
Raportul analizează statistic atribuirile de achiziții publice efectuate de diferitele departamente ale Generalitati și sectorul public al acestuia , precum și universitățile catalane în cursul anului precedent. Pe baza rezultatelor obtinute se concluzioneaza ca activitatea contractuala a a fost încă condiționat de pandemia de COVID – 14, deși nu mai cu asemenea intensitate de anul 2021, așa cum se reflectă în achiziții de urgență (care este analizată independent în acest raport) și care a scăzut față de anul precedent și se situează la 567 oferte pentru 206 milioane de euro, față de 6 . 221 contracte pentru 793 milioane de euro pe 2019, dar încă departe de activitatea lui 2011 (83 contracte de urgență în valoare de 37 milioane de euro). Dintre 620 premii acordate de acest traseu în anul 2021, el 70), 5% a scăzut pe IMM-uri.
De fapt, dacă se ține cont de achizițiile de urgență, numărul de contracte atribuite întreprinderilor mici și mijlocii crește la 8. 506 contracte în valoare de 1. 127 milioane de euro, 66, 7% i 35), respectiv 2%. Procente care rămân în medie pentru ultimii cinci ani (69% i 41%).
) În acest sens, este de asemenea important de menționat că IMM-urile, în anul 965, înainte de pandemie, au fost premiate o sumă de 793 milioane de euro, cel mai mare de când datele au fost disponibile. Cu toate acestea, anii 2017 și 2017, suma acordată IMM-urilor va depăși 1. milioane de euro, care nu a fost niciodată respectat. El 74, 2% dintre companiile premiate sunt IMM-uri, iar 9,3% companii mari În afară de contractarea de urgență, conform datelor din Raport, din 3. 506 premiați care au semnat unul din . 206 contracte ale Generalitati pe , 2% au fost IMM-uri, urmate de companii mari (9,3%), persoane fizice (5,8%), UTE-uri (5,6%) și companii străine (3,9%). Dacă sunt localizați geografic, 43, 8 % dintre companiile premiate sunt IMM-uri catalane și 3,3 % companii mari cu sediul în Catalonia. Dacă la acest procent se adaugă , 9% dintre alți ofertanți câștigători din Catalonia, se poate afirma că premiile către companiile catalane acoperă 69% din totalul câștigătorilor. Pe zone geografice și în funcție de suma acordată, IMM-urile sunt majoritare în provincie din Barcelona (56%), urmat de Madrid ( 22%); un clasament care se modifică dacă ofertantul câștigător sunt companii mari în care se află în prealabil capitala Spaniei, cu un 56% față de 26%.
Pe judete, intreprinderi mici si mijlocii sunt majoritari în Barcelonès, cu un 44, 2 % din suma acordată, procent care crește la ,, % dacă Vallès Occidental, Baix Se adaugă Llobregat și Segrià. Raportul subliniază, totuși, că premiile acordate IMM-urilor au un impact asupra 41 județe din toată geografia catalană și teritoriul Aran, în timp ce premiile companiilor mari sunt distribuite doar între 14 județe. Aceste date arată capacitatea redistributivă a resurselor economice ca politică publică asociată activității contractuale
. După procedură, tipul și obiectul contractului și al organului contractant
În ceea ce privește procedura de achiziție, 66, 3% din premiile pentru procedura deschisă sunt acordate IMM-urilor și 60, 4% pentru procedurile bazate pe acord-cadru dacă se ia în considerare suma. In functie de tipul de contract, intreprinderile mici si mijlocii au atins procente mai mari decat 64% în toate modalitățile, dar se remarcă în special contractele de lucrări unde cifra ajunge până la 70, 4%. Dacă te uiți la sumă, piața proprie a IMM-ului se bazează în mare parte pe contracte de servicii și furnizare, cu 83% din totalul atribuit. Prin obiect contractual, cele mai relevante din punct de vedere al sumei au fost furnizarile de echipamente medicale, articole si „igiena personala, cu 710 milioane de euro (26, 4% din totalul acordat). Acestea sunt urmate de lucrări de construcție (13, 8%), servicii de reparații și întreținere (8%) și consultanță, dezvoltare de software, servicii de suport internet și tehnologie.informații (7%). Raportul face, de asemenea, o listă a premiilor acordate de departamentele Generalitati și de toate entitățile din sectorul public al acesteia. În anul 2021 ministerele au atribuit contracte pentru valoarea de 567 milioane de euro, 52, dintre care 8% au căzut în sarcina IMM-urilor și a 42, 2% rămânând în companii mari. Dels 13 departamente, au acordat procente de recrutare mai mari decât 45% în întreprinderile mici și mijlocii. La rândul lor, entitățile din sectorul public au primit 1. 890 milioane de euro, 28, 6% în IMM-uri și 52, 4% companiilor mari.
Contractare minoră și cu sectorul al treilea
Ponderea întreprinderilor mici și mijlocii în achizițiile mai mici a fost, de asemenea, relevantă, deoarece 74, 4% din 225 milioane de euro care au fost adjudecate în anul 2021 au fost pentru IMM-uri. În plus, dacă se pune accentul pe distribuția teritorială a acestui tip de contract, acesta arată capacitatea acestuia de a avea un impact pozitiv asupra economiei întregului teritoriu al Cataloniei, deoarece nu există regiune fără contractanți de succes IMM-urile sunt și ele protagoniste în contractarea cu entitățile din sectorul al treilea: în total s-au concretizat 225 premii pentru suma de 29 milioane de euro către 72 alți premiați decât Sectorul III Social. Dintre acestea 83, cel 78, 3% au fost IMM-uri Contractare armonizată și IMM-uri, o bună practică europeană În sfârșit , o altă concluzie care se poate trage din Raportul prezentat astăzi este că, conform datelor obținute, participarea IMM-urilor la achizițiile Generalitati este la un nivel mult mai ridicat decât cel observat în întreaga Uniune Europeană. Acesta este cazul, de exemplu, al contractării armonizate în care Catalonia se află în pragul de practică satisfăcătoare definit de Comisia Europeană (mai mult de 56%) cu 70, 1% dintre câștigători sunt IMM-uri, alături de țări precum Suedia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, printre altele. Spania, cu un 44 % este în banda joasă (cu un procent mai mic decât 44%).
Sursa: Generalitati a acordat 64, 4% din contractele lor cu întreprinderi mici și mijlocii în anul 2020