Diplomația și meseria de diplomat presupun formarea în timp și perfecționarea continuă a unor aptitudini, deprinderi și cunoștințe specifice.

De aceea, vă invităm, dragi studenți și masteranzi din țară și din străinătate, să participați la cea de-a III-a ediție a concursului inițiat și organizat de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, propunându-vă să vă transpuneți în situația unui ambasador al României, care pregătește un discurs pe care urmează să îl susțină în cadrul unui moment relevant (recepție diplomatică, reuniunea unei organizații multilaterale, Reuniunea Anuală a Diplomației Române, un eveniment organizat de un think tank sau de mediul academic din țara de reședință etc.)

Totodată, veți putea lua cunoștință cu valorosul tezaur deținut de Arhivele Diplomatice, cu documente de o valoare istorică, diplomatică și patrimonială inestimabilă!

După succesul deosebit al primelor două ediții ale concursului, tema ediției din acest an este dedicată celor 160 de ani de diplomație a României moderne.

Astfel, bazându-vă pe documentele diplomatice selectate și pe reperele bibliografice indicate mai jos, vă invităm să elaborați un discurs scris pe această temă, în limba română, pe care urmează să îl susțineți ulterior  în calitatea virtuală de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României, în cadrul celei de-a doua probe a concursului. 

În proiectul de discurs veți argumenta importanța aniversării căreia îi este dedicată această ediție a concursului:  înființarea, la 27 iulie/8 august 1862, prin decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, publicat în „Monitorul. Jurnal Oficial al Principatelor Unite”, a Departamentului Trebilor Străine, precursor al Ministerului Afacerilor Externe de astăzi. Totodată, veți susține în mod argumentat și sintetic liniile de acțiune ale diplomației române actuale și perspectivele acesteia, în raport cu lecțiile trecutului și, deopotrivă, cu actualele evoluții ale contextului internațional.

De asemenea, discursul scris va fi elaborat cu respectarea regulilor specifice retoricii diplomatice, gramaticii, ortografiei și punctuației limbii române.

*

Participanții selectați după parcurgerea primei etape își vor susține discursul în cadrul unei sesiuni on line cu membrii juriului.

Câștigătorul concursului va fi invitat la o întâlnire cu ministrul afacerilor externe în cursul lunii septembrie, în contextul marcării Zilei Diplomației Române.

*

Calendarul concursului Termenul limită pentru transmiterea on line a proiectelor de discurs: 30 aprilie 2022 (inclusiv)

Selecția proiectelor: 1 – 25 mai 2022

Anunțarea câștigătorilor primei etape: 29 mai 2022

Organizarea sesiunii/sesiunilor on line pentru susținerea discursurilor: în cursul lunii iunie 2022

Anunțarea câștigătorului: 27 iulie 2022 (ziua aniversării)

Proiectul de discurs (maxim 7 pagini, font Times New Roman, mărimea 14, la 1,5 rânduri) va fi transmis până la termenul indicat, pe adresa electronică uad@mae.ro, împreună cu un CV actualizat.

Suntem siguri că acest proiect va trezi interesul vostru și așteptăm cu nerăbdare să citim și să vă ascultăm ideile, opiniile și propunerile!

Vă urăm tuturor mult succes!

 

Bibliografie orientativă: Site-ul MAE: http://www.mae.ro/node/15028 și secțiunea Comunicate de presă: https://www.mae.ro/taxonomy/term/141 Raportul anual al MAE pe anul 2021: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2021/2021_pdf/raport_mae_grafic_2021.pdf Documente de arhivă privind constituirea MAE: https://we.tl/t-gECQT7tNR4 Pagina de Facebook Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe: https://www.facebook.com/arhivelediplomaticeMAE Dinu C. Giurescu, Rudolf Dinu, Laurențiu Constantiniu, O istorie ilustrată a diplomaţiei româneşti (1862-1947), București, Monitorul Oficial, 2011 Ioana Vintilă-Rădulescu (coord.), Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a III-a revăzută și adăugită, București, Editura Univers Enciclopedic Gold, 2021 Volume și studii de istoria diplomației și retorică în format electronic: https://we.tl/t-96gx8oUPIc

Sursa: Concursul „Tineri ambasadori ai României” organizat de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe cu tema: 160 de ani de diplomație româ…