Ambasada României la Berlin a organizat, în data de 17 mai a.c., în parteneriat cu Fundația Biserici Fortificate din România, o seară culturală dedicată Bisericilor Fortificate din Transilvania.
În cuvântul de deschidere, doamna ambasador Adriana Stănescu a subliniat faptul că, din perspectiva contextului actual și al războiului din Ucraina, exemplul bisericilor fortificate din Transilvania ne reamintește faptul că ele au fost construite, cu mai multe sute de ani înainte, cu o dublă funcție, fiind un model de sprijinire a organizării unei comunități, dar și de apărare și spațiu de refugiu pentru membrii acestei comunități.
Evenimentul a cuprins prezentarea unei expoziții, alături de o dezbatere dedicată perspectivelor peisajului cultural al Bisericilor Fortificate din Transilvania. Evenimentul, ajuns la cea de-a șasea ediție, a fost organizat în contextul celebrării a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa.
La manifestare au participat Reinhart Guib, Episcopul Bisericii Evanghelice din România, Prof. Dr. Bernd Fabritius, președinte al Federației Germane a Expulzaților (BdV), Philipp Harfmann, președinte al Fundației Bisericilor Fortificate, Arh. Prof. Dr. Ștefan Bâlici, Dr. Iris Oberth, președinta Kulturwerk der Siebenbürger Sachsen e.V, Ilse Welther, președinta Verband der siebenbürgisch-sächsischen Heimatortsgemeinschaften, și Friedrich Gunesch, director executiv al Fundației Bisericilor Fortificate. Discuțiile au fost moderate de jurnalistul Robert Schwartz de la Deutsche Welle și au vizat importanța conservării și renovării acestui patrimoniu unic pe baza diversificării modalităților de finanțare a acestor obiective.
Seara culturală a beneficiat și de o serie de momente muzicale susținute de Daria Tudor (pian) și Constantin Borodin (violoncel), care au prezentat lucrări de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Radu Paladi și Paul Constantinescu.
Sursa: Eveniment cultural dedicat Bisericilor Fortificate din Transilvania