La data de 10 iunie, Universitatea din Cottbus a prezentat pentru studenții și publicul cinefil din Germania conferința online cu tema Scurtă istorie a filmului românesc, susținută de Irina – Margareta Nistor, bine cunoscut critic de film din România. Întâlnirea a fost deschisă de Ambasadorul Adriana Stănescu, care a salutat inițiativa organizării acestui eveniment ca preambul al Festivalului Internațional de Film de la Cottbus, ce va avea loc în noiembrie a.c. și care va avea o secțiune specială „Spotlight România”. A subliniat, de asemenea, succesele deosebite obținute de școala de film din România în cadrul festivalurilor de film organizate la Cottbus, care au adus premii unor nume importante ale cinematografiei actuale, printre care: Radu Mihăileanu, Radu Jude, Cristi Puiu, Anca Damian, Igor Cobileanski, Corneliu Porumboiu, Bogdan Mureșanu, Dan Chișiu și alții.
Irina – Margareta Nistor a oferit o trecere în revistă a personalităților de referință, actori și regizori, din istoria filmului românesc, începând de la pelicula filmului mut „Independența României: Războiul Româno-Ruso-Turc 1877“ (1911-1912), până la reprezentanții noului val din cinematografia românească, însoțind prezentările cu secvențe antologice de film. Prezentarea cu referințe la filme mergând de la Tarzan sau Dracula, cu Bela Lugosi în rolul titular, până la Reconstituirea lui Lucian Pintilie sau Filantropica lui Nae Caramfil a stimulat interesul publicului cinefil, care a beneficiat și de o sesiune de Questions & Answers.
Conferința a beneficiat și de un moment muzical susținut de Orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, fiind susținută, de asemenea, prin intervenții ale partenerilor acestui eveniment: Cristian Niculescu, directorul ICR Berlin și Joshua Jadi, directorul adjunct al Festivalului de Film de la Cottbus 2022. Moderatorul și organizatorul evenimentului a fost Dr. Cătălina Ene – Onea.
Manifestarea culturală a fost organizată sub patronajul Ambasadei României la Berlin, în cadrul ciclului de evenimente dedicate celebrării a 30 de ani de parteneriat și prietenie româno-germană în Europa, de la semnarea Tratatului între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa.