Ministerul Afacerilor Externe din Romania a transmis un ghid pentru cetatenii romani din strainatate care vor sa-si exprime optiunea la referendumul national pentru demiterea Presedintelui Romaniei din 29 iulie 2012.
La 29 iulie 2012, in Romania se va desfasura referendumul national pentru demiterea Presedintelui Romaniei.
Referendumul national din 29 iulie 2012 se organizeaza si desfasoara pe baza Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cetatenii romani aflati in strainatate au posibilitatea sa voteze la referendumul national.
Ce intrebare va aparea pe buletinul de vot?
Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin „DA” sau „NU” la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: „Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?”.
In cazul in care cetatenii sunt de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, acestia vor aplica stampila „Votat” in interiorul patrulaterului ce contine mentiunea „DA”.
In cazul in care cetatenii nu sunt de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, acestia vor aplica stampila „Votat” in interiorul patrulaterului ce contine mentiunea „NU”.
Cine poate vota in strainatate?
Orice cetatean roman aflat in strainatate, cu drept de vot, care are domiciliul sau resedinta in strainatate sau care se afla ocazional in strainatate, care a implinit, inclusiv pana in ziua alegerilor, varsta de 18 ani. Asadar, pot vota si cetatenii romani care se afla ca turisti in strainatate.
Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.
Fiecare alegator are dreptul la un singur vot si isi exprima votul personal (direct). Exercitarea votului in numele altui alegator este interzisa.
Votul exercitat in cadrul referendumului este secret.
Orice control asupra modului in care voteaza un alegator este interzis.
Participarea cetatenilor la referendum se face pe baza liberului consimtamant al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegator pentru a-l determina pe acesta sa participe sau sa nu participe la referendum.
Cine nu poate vota in strainatate?
Nu au dreptul de vot debilii sau alienatii mintal, cei pusi sub interdictie si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva.
Care sunt actele in baza carora se poate vota in strainatate?
Conform art. 4, alin. 4. din Hotararea nr. 7/13.07.2012 a Biroului Electoral Central privind unele masuri pentru buna desfasurare a procedurii de votare si consemnarea rezultatelor votarii la Referendumul national pentru demiterea Presedintelui Romaniei din 29 iulie 2012, actele de identitate pe baza carora se poate vota in strainatate sunt: pasaportul simplu, pasaportul de serviciu, pasaportul diplomatic sau cartea de identitate, valabile in ziua votarii.
Care sunt actele in baza carora cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot vota in Romania?
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, care in ziua votarii se afla in Romania, pot vota si in baza pasaportului simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate.
Cum pot fi obtinute acte de identitate valabile?
Noile acte de identitate se elibereaza de Ministerul Administratiei si Internelor prin structurile sale specializate.
Eliberarea de noi acte de identitate poate fi solicitata:
1. In tara, direct autoritatilor emitente;
2. In strainatate, prin intermediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei.
Este necesara cartea de alegator?
La referendumul national pentru demiterea Presedintelui Romaniei din 29 iulie 2012 nu se utilizeaza cartea de alegator.
Daca in ziua votului sunt in strainatate, ca turist, pot vota?
Da. Cetatenii romani care in ziua alegerilor se afla in strainatate, in scop turistic, pot vota la orice sectie de votare organizata in strainatate, pe baza actelor de identitate mentionate mai sus.
Unde puteti vota?
Cetatenii romani cu drept de vot, care in ziua referendumului se afla in strainatate pot vota la orice sectie de votare organizata in strainatate – LISTA SECTIILOR.
Lista sectiilor de votare se regaseste pe site-ul MAE.
MAE va organiza sectii de votare pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei (ambasade, consulate).
Pe ce fel de liste se vor gasi cetatenii romani din strainatate?
Cetatenii romani care isi exercita dreptul de vot in strainatate vor fi inscrisi in listele electorale suplimentare.
Care este rolul MAE in organizarea referendumului?
Numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabileste de Ministrul Afacerilor Externe, prin ordin.
MAE are responsabilitatea organizarii sectiilor de votare doar din punct de vedere logistic.
MAE distribuie birourilor electorale ale sectiilor de votare organizate in afara tarii: buletinele de vot, stampilele de control, stampilele cu mentiunea VOTAT, precum si celelalte materiale necesare procesului electoral.
La propunerea MAE, Biroul Electoral Central acrediteaza observatorii din partea institutiilor sau organizatiilor internationale si reprezentantii massmedia straine.
MAE asigura sediul Biroului electoral pentru sectiile de votare organizate in afara tarii.
MAE, impreuna cu Autoritatea Electorala Permanenta, asigura personalul auxiliar la Biroul electoral pentru sectiile de votare organizate in afara tarii.
Ajutati-ne sa va ajutam!
Aveti grija ca actele de identitate romanesti sa fie valabile si pastrate in buna stare.
Adresati-va ambasadei/consulatului cel mai apropiat in cazul in care va confruntati cu probleme consulare.
Comunicati toate datele dumneavoastra de contact. Furnizati toate actele care sunt necesare pentru fiecare tip de situatie in care solicitati sprijinul ambasadei sau oficiului consular.
Pentru mai multe informatii privind organizarea si desfasurarea referendumului national din 29 iulie 2012 puteti accesa site-urile urmatoarelor institutii:
Biroul Electoral Central
http://www.becreferendum2012.ro/
Ministerul Afacerilor Externe
sectiunea „Referendum 29 iulie 2012”
http://www.mae.ro/referendum2012
Autoritatea Electorala Permanenta