Ministrul Economiei și Finanțelor al Generalitat-ului, Jaume Giró, a subliniat bugetele ca fiind „Cel mai important instrument de care dispune guvernul unei țări pentru a face politică” și a avertizat că „Nu poate fi lăsată Catalunia să intre pe scena incertitudinii economice globale fără a avea conturile aprobate ”. În acest sens, a cerut „cea mai mare responsabilitate și atitudine bună a tuturor” în evaluarea acestora și a promis că va vorbi cu toate grupurile parlamentare, cu excepția Vox. În opinia sa, cea mai bună modalitate pentru Catalonia pe termen scurt de a face față viitorului imediat este „să întocmească Bugetele pentru anul 2023 că încep deja să abordeze noile reguli ale jocului și să anticipeze consecințele economice și sociale pe care, previzibil, vom începe să le vedem din toamnă ”. Jaume Giró, care luni a ținut prelegerea „Este Catalonia pregătită să garanteze bunăstarea populației?” la Colegiul Economiștilor, a dat și câteva idei „ ca rețetă ” la „ mai mult pe termen mediu și lung „a garanta bunăstarea catalanilor în fața“ orizontului de incertitudine ”pus de situația economică mondială. Pentru Giró, „ cercetarea și talentul, curajul de a lua decizii politice, și de a facilita activitatea de afaceri, asigurând în același timp mecanisme de redistribuire a bogăției ”Sunt cele trei axe pe care economia catalană ar trebui să se învârte în următorii ani.

“ Aspirația mea este să transform talentul în principala industrie a Cataloniei ” a spus ministrul. După cum și-a amintit, pentru a atinge acest obiectiv „ pornim de la o poziție bună ”, așa cum reiese din unele date care arată că cercetarea catalană a reușit să-și facă un loc în Europa. solicită: „ Catalanii reprezintă 1,5% din populația Uniunii Europene, dar am obținut 3,7% din ajutorul competitiv acordat . Știm să facem cercetare și să concuram în condiții egale. Și cel mai important: știm să facem ca cercetarea să genereze activitate economică ”, a subliniat el.

Potrivit ministrului, a doua axă pentru a asigura viitorul țării este să fii curajos în luarea deciziilor politice. „ Cred că guvernele trebuie să ia decizii bazate, în primul rând, pe propriile convingeri și, mai presus de toate, pe majoritatea care le-a dat prerogativa și responsabilitatea de a guverna ” . În acest sens, a îndemnat toate administrațiile, inclusiv Generalitati, să-și facă temele și să-și asume „ urgențe ” care nu pot fi amânate, chiar dacă există voci care se opun. aceasta, pentru că „ guvernarea implică întotdeauna uzură .” În fine, ca al treilea element al rețetei sale, consilierul a optat pentru o bandă care să faciliteze drumul către firme și antreprenorii, astfel încât să poată lucra la capacitatea maximă a acestuia și să genereze, în acest fel, creșterea economică maximă. Și, pe de altă parte, să instituie mecanisme de redistribuire a bogăției care să corecteze dezechilibrele sociale care pot apărea din acest model.Din acest motiv, „ ceea ce se așteaptă antreprenorii catalani sunt simple reguli de joc. , la fel pentru toată lumea, și că statul nu este o frână, ci mai degrabă un stimul, al activității economice ”, a conchis el. Îndeamnă să „utilizați diplomația înaintea amenințării” pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Giró și-a început prelegerea prin trecerea în revistă a celor mai importante patru axe care alcătuiesc orizontul de incertitudine care ne așteaptă: inflația și creșterea ratelor dobânzilor, tensiunea tot mai mare a piețelor de energie, noi modele de producție industrială integrate vertical și instabilitatea geopolitică. Tocmai despre războiul din Ucraina, Jaume Giró a considerat că „Europa trebuie să folosească diplomația înaintea amenințării, să reconstruiască poduri și nu să reconstruiască blocuri și să activeze mecanisme nu pentru a prelungi războiul, ci pentru a-l termina”. „Dacă nu este cazul, sărăcirea progresivă a Europei va fi ireversibilă” , a avertizat el.

Sursa: