Ministrul Economiei și Finanțelor al Generalitat-ului, Jaume Giró, și-a arătat încă o dată respingerea practicilor desfășurate de unii cetățeni atunci când se ocupă de obligațiile lor fiscale față de Administrații. „Frauda fiscală este un comportament care merită cel mai mare dispreț, deoarece nu este îndreptat împotriva unei singure persoane, ca majoritatea infracțiunilor, ci împotriva societății în ansamblu. Și, în special, împotriva celor mai fragile și mai neprotejate persoane” s-a pronunțat el, ca răspuns la o interpelare în Plenul Parlamentului Cataloniei privind prevenirea și reducerea fraudei fiscale.*) Pentru Giró, „ cheia de boltă a unui stat bunăstării este sistemul său fiscal” , așa cum arată acele modele de societate pe care „ le considerăm cu toții admirabile . ”și care se caracterizează prin a avea sisteme fiscale robuste și redistributive, de natură progresivă și cu mecanisme de urmărire penală a fraudelor. „ Guvernele ar trebui să aloce resursele oferite de cetățeni prin impozitele lor pentru a corecta inegalitățile, a furniza servicii de bază, a consolida țesutul social și, pentru a se asigura că toți oamenii sunt garantați niveluri minime de bunăstare r”, a spus el.
din Spania acest contract social nu este respectat „ taxele pe care le acordăm contribuabilii par a fi menți mai degrabă să spioneze pe cetățenii înșiși în exercitarea drepturilor lor politice fundamentale și să lărgească și să aprofundeze canalele statului, ceea ce va întări bazele statului de drept și democrației”, el
Șeful de finanțe al Guvernului Catalan a subliniat, de asemenea, activitatea desfășurată de Agenția Fiscală a Cataloniei (ATC) în ultimele luni şi a considerat că „ reprezintă un exemplu al modului în care estru a unui stat ”. Pe acțiunile ATC a strâns 338 milioane de euro din acțiunile de prevenire și reducere a fraudei fiscale desfășurate în perioada 2021, care reprezintă o creștere de 206% față de anul precedent. Sursa : Giró: „Frauda fiscală merită cel mai mare dispreț pentru că nu este îndreptată împotriva unei singure persoane, ca majoritatea crimelor, ci împotriva societății în ansamblu”