„Suntem femeile din ziua de azi care trebuie să trăiască normalitatea feministă și, prin urmare, să lucrăm din instituții și organizații pentru ca asta să devină realitate astăzi”. Ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre, a spus acest lucru cu forță la finalul comemorării Zilei Internaționale a Femeii în această sâmbătă, 5 martie, la Girona.
motto-ul campaniei lansate de Departamentul de Egalitate și Feminism cu ocazia zilei de 8 martie, este un apel la avansarea „spre o normalitate feministă”. Virgen a denunțat că „ceea ce face această normalitate patriarhală este să ne restrângă libertatea. De aceea feminismul este mult mai mult decât egalitate, este un strigăt pentru libertate”.
Verga a reamintit toate inegalitățile pe care femeile le suferă și astăzi, cum ar fi diferența de salariu, ceea ce înseamnă că „taxăm cu șase mii de euro mai puțin decât bărbații pentru a face aceeași muncă. ”, cel mai mult timp pe care îl petrecem îngrijirii în raport cu bărbații, sau invizibilitatea femeilor în mass-media.
„Toate aceste situații de inegalitate și discriminare sunt trăite de femei zilnic, așa că nu ne folosește să ne întoarcem pur și simplu la normal”, a continuat Fecioara. „Lăsăm în urmă această normalitate patriarhală care ne condiţionează viaţa, şi trecem la o normalitate feministă pe care trebuie să o împingem din toate sectoarele sociale, mai ales din partea instituţiilor pentru că avem o obligaţie. Și trebuie să o facem acum ”.
Evenimentul, condus de Rosó Feliu Hereu, a început cu discursul delegatului Guvernului Cataloniei la Girona, Laia Cañigueral Olivé, care a împărtășit că Ziua Internațională a Femeii „subliniază cantitatea de efort și de muncă incontestabilă care s-a făcut pentru a merge spre egalitate, dar mai presus de toate, acest 8M ar trebui să ne ajute și să subliniem că mai avem un drum lung de făcut. Masculinitatea persistă și este foarte prezentă în viața noastră de zi cu zi ”. Cañigueral a adăugat că „pentru a o eradica trebuie să promovăm politici și pedagogie curajoasă în toate domeniile societății noastre” . În acest sens, rolul instituțiilor cu Departamentul de Egalitate și Feminism în prim plan este cheie, la fel ca și cel al societății civile.
Evenimentul a inclus un spectacol de dans al grupului Pilar Dos, format din Clàudia Gómez, Raquel Viñuales și Iñaki Plaza.
Fecioara și-a încheiat discursul susținând că vrem transformarea feministă acum, „pentru că nu le putem cere femeilor să mai aștepte. O dorim pentru generațiile viitoare, dar și pentru femeile de astăzi. Trăiască lupta feministă ”.
Femeile din Girona legate de egalitatea feministă
Lectura Declarației Instituționale a 8M a trecut cu 5 femei legate de egalitatea feministă din regiunea Girona, care și-au împărtășit experiențele de viață. Imma Sau Giralt, născută la Barcelona, este lider în pregătirea împotriva mutilării genitale feminine în domeniul sănătății. Este membră a asociației JOKKERE ENDAM formată din persoane din Senegal și Catalonia care, împreună, lucrează pentru realizarea proiectelor de cooperare, solidaritate și participare cetățenească după criterii de egalitate, etică, transparență, drepturile omului și antirasism.
La rândul ei, Carmen Avila Pérez, născută în Baix Empordà, și-a împărtășit viața dedicată lumii pescuitului, care, la fel ca atâtea alte femei, a fost invizibilă pentru ochi. a societatii. Carmen a lucrat ca ‘patchworker’ fără program, peticind și coasând bucăți deteriorate de plase de pescuit, având grijă în același timp de toată familia și ușurând viața pescarului în fiecare zi. Ea reprezintă, de asemenea, noile generații de fiice și fii care se luptă să își câștige existența ca pescari, dând în același timp vizibilitate femeilor din industria pescuitului, prin Cooperativa la Mar de Dones.
Vanessa Apablaza Contreras, născută în Chile, și-a început tranziția în anii 16. Face parte din spațiul LGTBI+ din Girona, însoțind și ajutând în principal femei LTB+ (Lesbiene, Transși Bisexuale) care, la fel ca ea, suferă discriminare în multe domenii din cauza orientării lor sexuale sau a identității de gen.
Al patrulea vorbitor a fost Jessenia Lagos, care s-a născut în Honduras și are o diplomă în psihologie și economie și finanțe și care a lucrat în domeniul resurselor umane de mulți ani. Procesul de migrație din Honduras pe care l-a desfășurat din cauza condițiilor economice, politice și sociale, a determinat-o să înceapă o nouă experiență în Catalonia ca femeie migrantă în situație administrativă neregulată, dedicându-se lucrărilor casnice și îngrijirii. De atunci, împreună cu colegii ei din sectorul îngrijirii, a început activismul pentru a evidenția munca de acasă și de îngrijire și pentru a sensibiliza societatea din Girona și comunitatea femeilor migrante cu privire la drepturile lor de muncă. În prezent lucrează ca muncitor la producție.
În sfârșit, Carme Bosch Amblas, născută la Salt, luptă de ani de zile pentru drepturile clasei muncitoare 70, participând la crearea sindicatului CCOO la Girona și făcând parte din Secretariatul Femeilor al sindicatului. În prezent este reprezentanta persoanelor vârstnice a Consiliului Consultativ al Comarca del Gironès, continuă cu sindicatul CCOO și continuă să participe la Secretariatul Femeii, atât în Girona, cât și în Catalonia.
Sursa: Girona pretinde că se îndreaptă către normalitatea feministă în cadrul Zilei Internaționale a Femeii