#Spania – Pavilionul Convenției Casa de Campo, Madrid
Fotografie de familie de la ceremonia de deschidere a expoziției „200 de ani de istorie a poliției spaniole”prezidat de ministrul de interne, Fernando Grande-Marlaska.
În timpul discursului său în Pavilionul Convenției din Casa de Campo, din Madrid, ministrul a afirmat că capacitatea de adaptare a Poliției și profesionalismul și vocația de serviciu public a agenților săi au făcut ca Corpul „într-una dintre cele mai iubite și valorizate instituții de către societate”.
Grande-Marlaska a amintit de crearea Poliției Generale a Regatului „în zorii secolului al XIX-lea, în cadrul procesului de reformulare generală a conceptului de stat”ca și originea actualei Poliție, „când orașele și-au asumat un nou rol ca spațiu de locuit și conviețuire în care era necesar să se garanteze binele și siguranța publică”.
Ministrul de Interne și-a încheiat cuvintele celebrând bicentenarul ca „o lucrare colectivă colosală” construit de-a lungul timpului „de bărbați și femei care au dat tot ce e mai bun din ei înșiși în beneficiul societății”.
La vernisajul expoziției au mai participat, printre alte autorități, delegatul Guvernului în Comunitatea Madrid, Francisco Martín, secretarul de stat pentru Securitate, Rafael Pérez, și directorul general al poliției, Francisco Pardo.
Documente, arme, vehicule și peisajeExpoziția „200 de ani de istorie a poliției spaniole” Este unul dintre cele mai relevante evenimente organizate de Direcția Generală a Poliției în cadrul programului comemorativ al Bicentenarului Corpului. Instalat în Pavilionul Convenției din Casa de Campo, acesta poate fi vizitat gratuit în fiecare zi a săptămânii până pe data de 12 mai viitoare, de la 10:00 la 20:00.
Expoziția este structurată în jurul unui discurs cronologic marcat de cele mai relevante repere din istoria poliției, în cadrul evoluției politicii și societății spaniole și urmând firul diferitelor confesiuni ale Corpului până la unificarea în 1986 sub denumirea de Corpul Național de Poliție. : Poliția Generală a Regatului, Corpul Ordinii Publice, Corpul de Supraveghere, Corpul de Securitate, Corpul de Supraveghere și Corpul de Securitate, Corpul General de Poliție și Poliția Armată și Rutieră, Corpul Superior de Poliție și Corpul Poliției Naționale.
Turul se deschide cu revoltele din 1766 care l-au determinat pe Carol al III-lea să creeze, prin decret regal, Superintendența Generală a Poliției din Madrid. În Constituția din 1812 se regăsesc deja bazele organismului care va găsi cel mai notabil avans în timpul Trieniului Liberal (1820-1823), odată cu formarea Comisiilor Cortes pentru crearea unei poliții aliniate modelelor europene.
În 1822 s-a întocmit Regulamentul provizoriu de poliție, primele tipărite care au intrat în vigoare. José Manuel Arjona, primul superintendent general al Regatului, reprezintă continuitatea dintre activitatea Trieniului și punctul culminant al întregului proces de creare a Poliției Generale a Regatului în 1824. Portretul său și documentele au fost integrate în expoziție.
Sunt expuse și principalele texte fondatoare: Decretul Regal din 8 ianuarie 1824, Decretul Regal din 13 a aceleiași luni și Regulamentul Poliției din 20 februarie. Este un organism civil, autonom și laic care are pentru prima dată o organizare și articulare a mecanismelor de comunicare și acțiune între diferitele municipalități și subdelegații și inspectorul general.
Între 1824 și 1874 s-au înregistrat progrese în consolidarea structurilor poliției, precum și în procedurile, acțiunile și tipologiile documentare ale funcției de poliție, precum realizarea unui recensământ anual și întocmirea de statistici (pașapoarte, infracțiuni sau prizonieri). ).), care pot fi văzute în vitrinele și în audiovizualul fiecărei etape cronologice. Deși a fost desființată Supraintendența Generală a Poliției, structurile și intervențiile au fost menținute.
Restaurare și criză la sfârșitul sec În perioada restaurării Monarhiei din 1874 și a crizei de la sfârșitul secolului (1898), s-a acordat importanță Corpului de Securitate (fotografie istorică, uniforme, imprimate, embleme, arme, miniaturi etc.), și la primele cazuri care au avut mare impact în mass-media: vârcolacul lui Allariz sau patricidul Carlotei Pereira; precum și intensificarea acțiunii anarhiste cu atacuri și asasinatele lui Dato, Canalejas, Cánovas și Prim.
Patru seturi adăpostesc dulapuri separate introduse în cronologia expoziției. Spațiul rezervat poliției de peste mări (Cuba, Puerto Rico și Filipine) prezintă piese care dezvăluie structura și acțiunea din acele teritorii.
Biroul de Antropometrie și Amprentă digitală se concentrează pe primii pași ai științei și tehnicii poliției de identificare. Ca o piesă de excepție, este expus dosarul de poliție și amprentă al anarhistului Ferrer Guardia. Este acoperită și traiectoria figurilor care au reînnoit tehnica polițienească, precum comisarul Fernández Luna, care a fost decisiv în soluționarea furtului Tezaurului Delfinilor de la Muzeul Prado.
Din prima republică până în prezentDin Republica și Războiul Civil sunt expuse uniforme, arme, manuale, embleme, fotografii și miniaturi care ilustrează povestea forțelor de poliție din acei ani. La finalul concursului este prezentat un al treilea cabinet pe Școala Națională de Poliție și Muzeul Poliției, cu vitrine din vechiul muzeu, texte și note de la elevi, lucrări, fotografii și insigne de la cadrele didactice.
În zona dedicată anilor de după 1940 este recreat un al patrulea cabinet pe funcția documentară a Poliției, care a eliberat tradiționalul pașaport și noul DNI creat în 1944. Odată cu evoluția pașapoartelor și a DNI-urilor, falsurile efectuate sunt prezentat.Domingo Malagón pentru membrii PCE: DNI fals al lui Santiago Carrillo și pașaportul La Pasionaria.
După războiul civil, expoziția intră într-un tunel cu spații dedicate deceniului anilor 40, 50, 60 și 70, legate de relația dintre societate și cele două noi organe: Poliția Generală și Poliția Armată. O vitrină tratează Formația Simfonică a Poliției, al cărei predecesor direct a fost Trupa și Muzica Corpului de Securitate și Asalt, formată în 1933 de Pascual Marquina, iar din 1941, Formația de Muzică a Poliției Armate și Rutiere.
La sfârșitul tunelului și deceniul anilor 70 se deschide o nouă etapă marcată de terorismul național și ilustrată cu diverse artefacte și raportul Poliției Științifice privind atacul de la Carrero Blanco. Asa numitul „ani de plumb” Au determinat atât tranziția și democrația, cât și evoluția structurilor poliției, cu noile denumiri ale Corpului, reformele în pregătire, încorporarea femeilor și unificarea anului 1986 cu crearea unui singur Corp: Poliția Națională.
Expoziția tratează și crearea GEO, pentru operațiuni speciale, TEDAX, pentru dezactivarea dispozitivelor explozive, și dezvoltarea amețitoare a cercetării științifice. Deja în democrație, Poliția s-a confruntat cu securitatea unor evenimente majore care au plasat Spania pe harta securității mondiale ca țară solvabilă: prima vizită a Papei, Expo din 1992 și Jocurile Olimpice de la Barcelona.
Poliția și societatea au continuat să sufere în democrație din cauza terorismului ETA, la care s-a adăugat terorismul internațional și jihadist în secolul XXI. Expoziția expune și vehicule de epocă: un 1500, primul elicopter, cele mai recente drone încorporate și popemobilul.
Ultimele zone expoziționale se concentrează pe poliția actuală, cu prezența diferitelor specialități și unități de acțiune: trafic de droguri, terorism, securitate cetățenească, cooperare internațională, criminalitate cibernetică, documentare și imigrare și frontiere. Turul se încheie cu poliția viitorului și includerea a două grafice dedicate Fundației Poliției Spaniole și Centrului Universitar.
Sursa: Guvernul Spaniei – Grande-Marlaska celebrează cele două secole de istorie care au făcut ca Poliția Națională să fie o instituție „crucială și indispensabilă” a democraţiei