#Spania – Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, și ministrul Științei, Inovării și Universităților, Diana Morant, la ceremonia de semnare a protocolului.
Distribuie pe Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, și ministrul Științei, Inovării și Universităților, Diana Morant, au semnat miercuri, la sediul Ministerului de Interne, un protocol de acțiune pentru dezvoltarea proiectelor comune care vizează consolidarea investigarea urgențelor prin știință.
Prin acest acord, valabil pe patru ani prelungibili, ambele instituții se angajează să promoveze acțiuni care să contribuie la creșterea eficienței Sistemului Național de Protecție Civilă, intensificând colaborarea reciprocă prin inițiative comune și activități care promovează schimbul de cunoștințe de specialitate între două ministere.
Grande-Marlaska a amintit de erupția vulcanului Cumbre Vieja de pe La Palma, în 2021, ca un exemplu al importanței colaborării științifice în situații de urgență. „La Palma ne-a arătat necesitatea încorporării științei în managementul dezastrelor naturale și, prin extensie, în gestionarea urgențelor Protecției Civile. În acel episod, peste 20% dintre cei implicați erau oameni de știință”, a subliniat el în timpul intervenției sale .
În februarie 2022, ministrul a anunțat încorporarea unor comisii științifice consultative în toate planurile de protecție civilă, așa cum se întâmplă deja în Planul de stat pentru tsunami și în Planul de stat pentru riscuri vulcanice. „Inițiativa pe care cele două ministere o promovează astăzi consolidează și mai mult conducerea Sistemului nostru național de protecție civilă, un reper în lume, și întărește cooperarea științifică, fără de care managementul situațiilor de urgență nu poate fi înțeles”, a adăugat el.
La rândul său, Morant a subliniat că „astăzi, ambele ministere, prin Direcția Generală de Protecție Civilă și Situații de Urgență și Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC), ne consolidează colaborarea și îi acordă mandatul de a servi societatea spaniolă cu maximul nostru”. potenţial”.
„Acest protocol va permite o mai mare coordonare între Protecția Civilă și CSIC, cea mai mare organizație științifică din țara noastră. De asemenea, cea mai transversală și cea care oferă soluții în domenii mai largi de cunoaștere. O organizație prezentă pe întreg teritoriul național și cu o experiență enormă de colaborare cu managerii de urgență regionali și locali”, a menționat el.
În acest sens, Morant a afirmat că „este o prioritate a Guvernului Spaniei: să acorde științei un loc principal în luarea deciziilor. De asemenea, ca garanție a unei societăți mai informate, egalitare și democratice”.
Obiectivele protocoluluiPrin această semnătură, Guvernul intenționează să abordeze consecințele distructive cauzate de catastrofe și situații de urgență, care s-au accentuat în ultimii ani ca urmare a concurentei unor factori de amplificare precum schimbările climatice și activitatea umană.
Acordul presupune, printre alte aspecte, integrarea CSIC în comisiile tehnice consultative care se constituie pentru fiecare plan de urgență de stat, precum și în Comitetul Consultativ Științific, comisia tehnică de specialitate a Consiliului Național al Protecției Civile.
Textul semnat prevede, de asemenea, consilierea reciprocă și schimbul de informații în materie de promovare, dezvoltare, monitorizare a activităților științifice și tehnologice și în realizarea de studii și proiecte comune legate de managementul situațiilor de urgență și Sistemul Național de Protecție Civilă.
Cooperarea reciprocă în organizarea de programe de formare a personalului de cercetare și tehnic, analiza sistemelor informaționale aplicabile protecției civile și organizarea de seminarii și exerciții pe teme de interes comun sunt alte aspecte prevăzute de prezentul protocol împreună cu analiza și îmbunătățirea sisteme logistice de răspuns în situații de urgență, prin utilizarea inteligenței artificiale.
Mai multe informatii Site-ul Consiliului Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC) Mai multe stiri ONAC: Ce este Oficiul Naţional de Consultanţă Ştiinţifică?