#Spania – Fotografia de familie a Reuniunii informale a miniștrilor de interne organizată la Bruxelles de președinția belgiană.
Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, i-a îndemnat pe cei 27, joi, să ofere „colaborarea lor maximă” președinției belgiene a Consiliului, cu scopul de a finaliza pactul privind migrația încheiat în decembrie în acest semestru. „Trebuie să punem pe hârtie acordurile politice care să garanteze un sistem mai eficient, mai eficient și mai echitabil”, a explicat el la Bruxelles, în cadrul Reuniunii Informale a Miniștrilor de Interne.
În discursul său de la întâlnirea de la Bruxelles, prima a președinției belgiene, ministrul s-a arătat convins că pactul va răspunde „așteptărilor mari” ale cetățenilor și organizațiilor și a subliniat în mod deosebit implementarea mecanismului de solidaritate, „care este o procedură inedită și, în același timp, emblematică pentru principiile care au inspirat Uniunea Europeană”.
Grande-Marlaska a făcut apel la „prevenirea la origine” ca fiind cea mai eficientă formulă pentru a reduce fluxurile migratorii neregulate în Europa și a evita decesele pe mare și a insistat asupra „nevoia urgentă” de a sprijini Mauritania și Senegal.
Miniștrii au dezbătut și statutul de protecție temporară acordat cetățenilor ucraineni din 2021. Grande-Marlaska a subliniat angajamentul Spaniei, care este al cincilea stat membru ca număr de proceduri cu aproape 200.000 de statuturi acordate. „Acum trebuie să anticipăm un răspuns coordonat la situația viitoare pentru a evita mișcările fizice sau administrative greu de gestionat”, a indicat el.
LUPTA IMPOTRIVA TRAFICULUI DE DROGURI ŞI INTELIGENTEI ARTIFICIALEUnul dintre punctele centrale ale întâlnirii informale a fost lupta împotriva crimei organizate legată de traficul de droguri, „o provocare majoră” pentru securitatea multor țări europene și care a atins, în opinia ministrului, „niveluri foarte îngrijorătoare ale nivelului social și economic. infiltrare”.
Grande-Marlaska s-a referit la capacitatea de destabilizare a rețelelor de trafic de droguri și a subliniat necesitatea de a continua progresul în cooperarea internațională împotriva traficului de droguri, „în special cu regiuni și țări cheie, cum este cazul Americii Latine”.
Din acest motiv, a solicitat viitoarelor președinții să continue consolidarea colaborării biregionale în domeniul securității, consolidată la 28 septembrie, în cadrul reuniunii ministeriale dintre cei 27 și Comitetul Latino-American pentru Securitate Internă (CLASI), organizată la Bruxelles în subordinea Spaniei. președinție..
În timpul discursului său, ministrul a evidențiat succesul Planului de securitate Campo de Gibraltar, ca model de abordare „cuprinzătoare” a efectelor crimei organizate și ale traficului de droguri în anumite zone. „Modul este de a investi în mijloace tehnologice, de a întări numărul de polițiști, de a reduce impactul asupra mediului al distrugerii drogurilor confiscate și de a consolida participarea administrației locale și a societății civile”, a adăugat Grande-Marlaska.
Întâlnirea a dedicat și un spațiu inteligenței artificiale și utilizării acesteia de către crima organizată. Ministrul de Interne a susținut promovarea colaborării între cei 27 pentru prevenirea și combaterea dezinformarii generate de IA, cooperare care trebuie să includă participarea „guvernelor, administrațiilor electorale, mass-media, platformelor digitale, comunității educaționale, organizațiilor societății civile, organelor de supraveghere a AI. , experți academicieni și cetățenii înșiși”.
În acest sens, el a îndemnat să ofere serviciilor de poliție „toate instrumentele posibile, iar inteligența artificială va fi una dintre cele mai puternice, pentru a îndeplini în continuare misiunea de a proteja viața, siguranța și libertatea cetățenilor europeni”, a precizat el, „și întotdeauna cu toate garanțiile, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale, pentru că acesta este semnul nostru distinctiv”.
Pe de altă parte, în timpul șederii sale la Bruxelles, Grande-Marlaska a mai avut o întâlnire bilaterală cu ministrul de Interne al Finlandei, Mari Rantanen, cu care a făcut schimb de puncte de vedere asupra situației imigrației în ambele țări și asupra dezvoltării legislative. din Pactul privind migrația și azilul.
Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – Grande-Marlaska solicită „colaborare maximă” pentru a finaliza pactul privind imigrația care stabilește un sistem „mai eficient, mai eficient și mai echitabil”