Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Giurgiu au contribuit, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, la destructurarea de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova a unui grup infracţional organizat, specializat în derularea de acţiuni privind traficul de migranţi și trecerea frauduloasă a frontierei de stat.
În cauză, s-a reținut că, în cursul anului 2019, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetățeni români și bulgari, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți și complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, în vederea obținerii în mod facil a unor sume importante de bani, grup care a acționat până în prezent.
Membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, transferare și adăpostire a mai multor migranți, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, prin mijloace care au pus în pericol viața, integritatea ori sănătatea migranților (trecerea frontierei româno-bulgare cu ambarcațiuni nesigure; abandonarea unor grupuri de migranți în zone greu accesibile și în condiții meteorologice defavorabile; transportarea migranților în condiții improprii – în portbagaj, într-un număr mare în spații înguste și improprii transportului de persoane).
În concret, membrii grupului care acționau pe teritoriul Bulgariei au îndrumat/călăuzit și transportat ilegal migranți până la frontiera Bulgariei cu România. Aici, aceștia au fost preluați de membrii grupului care acționau pe teritoriul României, fiind ajutați să traverseze cu ambarcațiuni fluviul Dunărea, în zona de sud a județului Dolj. Pe teritoriul României, migranții erau transportați, într-o primă etapă, pe jos și, ulterior, cu ajutorul unor autoturisme, fiind adăpostiți în imobilele deținute de membrii grupului (unde erau ținuți preț de câteva ore). În final, aceștia erau îmbarcați în tiruri/autoturisme și transportați până în zona Timișoarei.
Migranții erau dispuși să plătească sume cuprinse între 8.000 și 13.000 de euro pentru a ajunge în state din Europa de vest (în special, Germania).
Pe parcursul urmăririi penale au fost documentate 8 transporturi prin intermediul cărora membrii grupului au introdus și transportat ilegal în România aproximativ 182 migranți. Ultimul transport a fost depistat la data de 13.01.2023, când poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj şi a sectoarelor din zona de competenţă au oprit pe raza localităţii Bistreţ un grup format din 21 de cetăţeni sirieni.
În cauză, au fost puse în executare 17 mandate de percheziție domiciliară, în județul Dolj, fiind identificate și ridicate 4 autovehicule, 38.100 de lei, 22.465 de euro, un pistol de calibru 9 mm, un revolver cu muniția aferentă, stații de emisie-recepție, medii de stocare și sisteme informatice.
În urma propunerii formulate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, Tribunalul Dolj a dispus luarea măsurii arestului preventiv față de cei 21 de inculpați cercetați în cauză.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova și al polițiștilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Sursa: Grup infracţional de trafic de migranţi destructurat în judeţul Dolj