#Catalunia – Guvernul a aprobat astăzi declarația instituțională de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, care revendică anul acesta normalitatea de a fi feministă. Textul include o serie întreagă de situații cotidiene care fac parte din diferitele poziții ale luptelor feministe, precum apărarea egalității de remunerare, recunoașterea faptului că există diferite tipuri de familii, fiind împotriva impunerii unor standarde de frumusețe nerealiste sau cred că produsele menstruale ar trebui fii liber.
Documentul începe prin a o cita pe activista Simone de Beauvoir și își adaptează celebra frază „nu ne naștem femei, devenim femei” pentru a sublinia ideea că nu ne naștem feministe, ci devenim feministe pentru că „refuzăm să ne acceptăm ca inegalități normale. , discriminarea și violența” care condiționează viața tuturor femeilor. După cum se arată în declarație, pentru a fi feministă nu este necesar să aveți o cunoaștere exhaustivă a producției teoretice din ultimele trei secole împotriva normalității patriarhale sau chiar a istoriei luptelor împotriva patriarhatului.
Ești feministă dacă, în viața de zi cu zi, te ridici și acționezi împotriva normalității patriarhale. Printre altele, declarația recunoaște că „dacă nu crezi că este normal ca femeile să poarte cea mai mare parte a muncii casnice și de îngrijire”, „ești feministă”; „dacă ești revoltată de a fi tratată ca o fată la serviciu, de a fi pusă sub semnul întrebării meritul tău profesional sau de zvonuri despre favoruri sexuale răspândite atunci când ocupi o funcție de responsabilitate, ești feministă”; și „dacă crezi că a fi gelos, controlant și posesiv nu are nimic de-a face cu dragostea; de asemenea, feministă”.
Manifestul este străbătut de o viziune intersecțională, care este evidentă în ultimul paragraf al textului, care subliniază că „o normalitate feministă” trebuie, de asemenea, „să fie antirasistă, trans-incluzivă, fără discriminări pe motive de orientare sexuală, vârstă, de clasă socială, naționalitate sau dizabilitate, pentru că feminismul este justiție globală”. În această secțiune finală este citată și activista Angela Davis, care insistă că „trebuie să încetăm să acceptăm lucrurile pe care nu le putem schimba și să schimbăm tot ce nu putem accepta” și îndemnând societatea să facă posibilă normalitatea feministă în toate spațiile sociale.
Manifestul se încheie prin afirmarea participării colective la lupta feministă. În conformitate cu campania „Ești feministă”, de la Departamentul de Egalitate și Feminism, textul conchide: „Nu contează când te-ai alăturat acestui bun simț feminist. În feminism, totul trebuie să înceapă!”
Declarația instituțională din 8 martie
Textul integral al manifestului poate fi consultat aici: https://igalutat.gencat.cat/ca/actualitat/campanyes/En-els-feminismes-tot-es-comencar/index.html
Nu ne naștem feministe; am putea spune, adaptând fraza iconică a lui Simone de Beauvoir, că devenim una. Acest devenire feminist nu este neapărat un act conștient și nici nu se întâmplă să fi citit toată producția teoretică din ultimele trei secole împotriva normalității patriarhale. Nici nu se întâmplă să cunoaștem lupta atâtor femei care ne-au precedat pentru a obține drepturile pe care le avem astăzi.
De fapt, patriarhia s-a ocupat să-i facă invizibili, să-și facă contribuțiile să cadă în uitare. Mai mult decât atât, patriarhia a lucrat neobosit pentru a ridiculiza și a reprima feministele care l-au demascat. Și a făcut-o cu un obiectiv foarte clar: să renunțăm la mișcarea socio-politică care luptă pentru a pune capăt acestui sistem de opresiune și că ne simțim incomod să ne identificăm ca feministe.
Dar nici el nu a scăpat. Devenim feministe pentru că refuzăm să acceptăm ca fiind normale inegalitățile, discriminarea și violența care ne condiționează viața, cea a tuturor femeilor.
Că nu crezi că este normal să plătești mai puțin pentru același loc de muncă sau că joburile mai feminizate sunt mai precare? Feministă Că nu crezi că este normal ca femeile să fie împovărate cu cea mai mare parte a muncii casnice și a îngrijirii, că nu avem timp pentru noi și că societatea ne educă să credem că o facem ca un act de iubire și empatie firesc? Feministă Ce te enervează că culorile și jucăriile sunt identificate cu genul copiilor, sau că anumite sporturi sunt asociate cu femeile, iar altele sunt marcate ca masculin? Feministă
Ce te indignează că sunt impuse standarde de frumusețe nerealiste care ne pun în pericol stima de sine și sănătatea sau că publicitatea obiectivizează femeile și hipersexualizează fetele? Dublu feministă. Vi se pare intolerabil ca menstruatia sau menopauza sunt inca inconjurate de tabuuri si ca produsele menstruale sa nu fie gratuite? Fe-mi-nis-ta
Dacă ești exasperat de mesele, adunările sociale și panourile publicitare fără nicio femeie și te-ai săturat de scuza că nu au „găsit” una. Dacă te-ai săturat să fii întrebat când vei fi mamă sau de ce nu ai vrut să fii una sau să ți se spună cum ar trebui să exersezi maternitatea. Feministă Dacă crezi că fără educație sexuală nu există relații egalitare și respectuoase bazate pe consimțământ. Esti atat de feminista.
Dacă ești revoltată de a fi tratată ca o fată la serviciu, de a fi pusă sub semnul întrebării meritul tău profesional sau de zvonuri despre favoruri sexuale răspândite atunci când ocupi o funcție de responsabilitate, ești feministă. Dacă te enervezi de comentarii nedorite despre corpul tău sau de a fi huiduit pe stradă. Dacă te-ai săturat de imaginile de teroare sexuală care îți limitează libertatea și utilizarea spațiului public, în timp ce majoritatea agresorilor sexuali sunt cunoscuți din cel mai apropiat mediu. Clar feministă.
Dacă te-ai săturat să ți se impună o masculinitate care este adesea măsurată în termeni de agresivitate, ești feministă. Dacă vrei să-ți exprimi emoțiile liber, ești feministă. Dacă crezi că a fi gelos, controlant și posesiv nu are nimic de-a face cu dragostea; de asemenea, feministă. Dacă împărțiți sarcinile casnice și de îngrijire, însoțiți-vă copiii la programarea la medic sau vă faceți griji că știți în ce zi fac gimnastică la școală și își pregătesc geanta; fe-mi-nis-ta, da. Dacă respingi glumele sexiste și nu ești pregătit să tolerezi ca vreunul dintre prietenii tăi să facă „salivarea” atunci când ieși la petrecere; feministă, desigur. Dacă îți asumi angajamentul activ de a combate masculinitatea, în fiecare zi, în toate spațiile; da, esti feminista. Și nu ești pentru că ai o mamă, surori sau fiice.
Ești feministă pur și simplu pentru că ți se pare insuportabilă normalitatea patriarhală. După cum spune Angela Davis, trebuie să încetăm să acceptăm lucrurile pe care nu le putem schimba și să schimbăm tot ceea ce nu putem accepta. Avem nevoie de fiecare dintre noi pentru a face posibilă normalitatea feministă în familii, școli, locuri de muncă, spații de agrement, asociații și instituții politice. Pretutindeni! O normalitate feministă care trebuie să fie și antirasistă, trans-incluzivă, fără discriminări din cauza orientării sexuale, vârstei, clasei sociale, naționalității sau dizabilității, pentru că feminismul este justiție globală.
Nu contează când te-ai alăturat acestui bun simț feminist. În feminism, totul este un început!