dictatorului i s-a acordat cel Laureat Medalia de aur pentru merit și sacrificiu la locul de muncă Măsura repara actuala „Cartea de Aur, care este, în mare măsură, o Carte a Infamiei”, a explicat Díaz. În total, opt lideri de seamă ai regimului Franco, pe lângă dictator, sunt dezbrăcați de această insignă Ele sunt retrase prin decrete regale individuale care abordează fiecare caz specific Consiliul de Miniștri a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Economiei Sociale, nouă decrete regale prin care se retrag respectivele Medalii de Meritul în Muncă acordate persoanelor care au participat activ și proeminent la represiunea de după lovitura de stat din 1936.
Astfel culminează procesul anunțat la doar șase zile după Legea 20/2022, din 19 octombrie, a memoriei democratice, care se bazează pe principiile adevărului, justiției, reparației și garanției nerepetiției, precum și pe valorile democratice ale armonie, conviețuire, pluralism politic, apărare a drepturilor omului, cultura păcii și egalității bărbaților și femeilor.
Este, așadar, un act de justiție esențial în conformitate cu legislația în vigoare, întrucât cei decorați au colaborat activ cu forțele care s-au ridicat împotriva regimului democratic și constituțional al celei de-a doua republici spaniole care a dus la Războiul civil din 1936-1939 și a dus să scoată acte și comportamente observate vădit incompatibile cu valorile democratice și cu principiile călăuzitoare ale protecției drepturilor omului, din diferitele poziții ale acestora în timpul dictaturii Franco.
„Distincțiile pentru Medalia Meritului la Muncă sunt condensate într-o așa-numită Carte de Aur care este, în mare măsură, o Carte a Infamiei. Ar fi suficient să-i parcurgem paginile pentru a verifica, cu uimire, că am luat prea mult timp să facem acest pas”, a contextualizat Yolanda Díaz.
Articolul 42 din Legea memoriei democratice prevede că „decorările și recompensele acordate anterior intrării în vigoare a prezentei legi, pot fi revizuite atunci când se dovedește că beneficiarul, înainte sau după atribuire, pentru că a făcut parte din aparatul represiv al dictaturii Franco, a desfășurat acte sau a observat comportamente vădit incompatibile cu valorile democratice și cu principiile directoare pentru apărarea drepturilor omului, precum și cu cerințele pentru acordarea acestora”.
După cum a explicat Yolanda Díaz, „nu ne întoarcem în trecut în niciun caz, ne uităm spre viitor. Ne asumăm un mandat etic, și acum legal, inevitabil, care neagă amnezia și acordă o reparație justă și cuvenită. Pentru că pe durerea, moartea și lipsa de apărare a mii și mii de oameni este imposibil să construim un viitor ferm”.
Se întâmplă că Francisco Franco Bahamonde i s-a acordat o recunoaștere specifică și extraordinară, creată expres în cinstea lui: cel Medalie de aur laureat pentru merit și sacrificiu la locul de muncă, la 18 iulie 1953.
Istorie
Medalia pentru meritul în muncă este o decorație creată în 1926, care a dispărut în timpul celei de-a doua republici, și care a fost restaurată la începutul dictaturii franiste prin Decretul din 14 martie 1942, și a cărui reglementare a fost înlocuită ulterior de Decretul 1817/1960. , din 21 septembrie.
În democrație, s-a menținut respectiva decorație, al cărei Regulament a fost aprobat prin Decretul Regal 711/1982, din 1 martie, care a fost abrogat prin Decretul Regal 153/2022, din 22 februarie, prin care se aprobă Regulamentul Medaliei și Plachetei pentru Meritul Muncii. .
Lista medaliilor pensionate
Tuturor acestor persoane le-au fost revocate și alte distincții acordate de diferite administrații
FRANCISCO FRANCO BAHAMONDE (Ferrol, 1892–Madrid 1975)
ENRIQUE PLA I DENIEL (Barcelona, 1876-Toledo, 1968)
JOSE LEON DE CARRANZA Y GOMEZ-PABLOS (Cádiz, 1892–El Puerto de Santa María (Cádiz), 1969)
JOSE LUIS DE ARRESE MAGRA (1905, Bilbao – 1986, Corella (Navarra)
JOSÉ MARÍA FERNÁNDEZ LADREDA ȘI MENÉNDEZ VALDÉS (Oviedo, 1885-Bobes, Siero (Asturia), 1954.
JOSE SOLIS RUIZCabra (Córdoba) 1913 – Madrid, 1990.
JUAN YAGÜE WHITE (San Leonardo (Soria) 1891 – Burgos, 1952)
ISUS ROMEO GORRIA(Bilbao, 1916 – Madrid, 2001).
JOSE ANTONIO GIRON DE VELASCO (Herrera de Pisuerga (Palencia), 1911 – Fuengirola, 1995).