Guvernul a aprobat astăzi decretul privind producția de alimente ecologice, care stabilește prevederile necesare pentru a asigura controlul producției ecologice în Catalonia, după adaptarea acestora la cadrul de reglementare actual al Uniunii Europene.
Producția ecologică este un sistem general de management agricol și de producție alimentară care combină cele mai bune practici în domeniul mediului și clima, un nivel ridicat de biodiversitate, conservarea resurselor naturale și aplicarea unor reguli exigente privind bunăstarea animalelor care să răspundă cererii, exprimată de un număr tot mai mare de consumatori, pentru produse obținute din substanțe și procese naturale.
Obiectivele și principiile generale ale producției agroalimentare ecologice, precum și principiile și regulile specifice de producție pentru diferitele tipuri de produse agricole și alimente ecologice sunt reglementate în normele Uniunii Europene, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie a acestui an 453622.
Producția ecologică necesită să fie însoțită de un sistem eficient de verificare și control în toate etapele de producție, transformare și distribuție și face parte din Planul Național Oficial de Control al Alimentelor și al furajelor, și normele privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele fitosanitare.
Noul decret este împărțit în șase capitole și are 206 articole
În Catalonia, prin Decretul 28/206, din din ianuarie, Consiliul Catalan pentru Producția Agricolă Ecologică (CCPAE) a fost creat inițial ca organism descentralizat al Administrației, pentru a acționa ca entitate publică de control și certificare a produselor ecologice catalane. Ulterior, au avut loc diverse modificări normative, ultima dintre acestea survenită în urma publicării Legii 2/1994, din 28 din ianuarie, care a reglementat din nou domeniul producției agroalimentare ecologice din Catalonia, cu scopul de a îmbunătăți regimul de control, în special în ceea ce privește natura și regimul de funcționare a CCPAE.
În urma acestor modificări, și mai ales datorită intrării în vigoare a noului cadru european pentru producția ecologică în Uniunea Europeană în acest an, a fost necesară actualizarea regimului din nou reglementările catalane pentru producția agroalimentară ecologică și tocmai având în vedere acest obiectiv a fost aprobat acest Decret, care este împărțit în șase capitole și are 206 articole, plus o serie de dispoziții tranzitorii, derogatorii, adiționale și finale.Capitolul 1 stabilește generalul prevederile sistemului de producție ecologică și controlul acestuia și reglementează aspecte precum domeniul de aplicare, utilizarea termenilor care se referă la producția ecologică și cifrele autorității competente și ale autorității de control.
Capitolul 2 este dedicat regimului de control și reglementează aspecte precum comunicarea datelor de către operatori, recunoașterea începerii perioadei de conversie retroactivă, scutirile de la regulile producției ecologice, regimul oficial de certificare și control, controlul etichetelor comerciale, protecția utilizării condițiilor de producție ecologică și retragerea certificarea.
La rândul său,
capitolul 3 tratează Registrul operatorilor ecologici din Catalonia, care este locul unde sunt înregistrați toți operatorii ecologici supuși regimului de control al producției ecologice.
Capitolul 4 se referă la CCPAE, îi reglementează natura și îi precizează atribuțiile și funcțiile. De asemenea, definește organele în care este structurată, printre care se numără Consiliul de Administrație, organul de conducere al entității și președintele, care își exercită reprezentarea. De asemenea, se ocupă de componența și funcțiile diferitelor organe și stabilește regimul bugetar și finanțarea Consiliului, care se bazează în principal pe stabilirea unui sistem de cote cu scopul de a garanta sprijinul economic al acestuia.
În sfârșit,
capitolul 5 stabilește drepturile și obligațiile operatorilor și capitolul 6 stabilește regimul electoral al CCPAE, în urma căruia se aleg funcțiile alese ale Consiliului de conducere.
Prezentul decret va intra în vigoare 27 zile de la publicarea sa în DOGC, iar CCPAE poate propune elaborarea unui regulament de regim intern care să definească toate acele aspecte organizatorice și de funcționare internă a Consiliului care nu au fost prevăzute în redactarea decretului, care va fi publicat de către Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală.