Guvernul a aprobat astăzi crearea Tabelului Național al Pactului pentru Sănătate Mintală. Scopul Masei este de a promova, coordona și consilia cu privire la obiectivele și funcțiile Pactului Național pentru Sănătate Mintală, prin participarea întregului sector, a departamentelor din Generalitati cu competențe în materie de sănătate mintală și a lumii locale. În noiembrie anul trecut, Consiliul Executiv a aprobat crearea Programului de elaborare a Pactului Naţional pentru Sănătate Mintală. Elaborarea unui astfel de acord necesită atât conducere și impuls politic, cât și coordonare între toate departamentele Generalitati, sectorul al treilea, participarea agenților sociali și a reprezentanților lumii locale, precum și implicarea tuturor actorilor angajați în domeniul sanatatii mintale. Toate aceste cerințe fac necesară crearea Tabelului Național al Pactului pentru Sănătate Mintală, ca instrument de participare, schimb de cunoștințe, coordonare și consiliere pentru elaborarea Pactului Național pentru Sănătate Mintală.
) Funcțiile Masei sunt:
Să studieze, să formuleze și să coordoneze propunerile Pactului prin participarea activă la elaborarea strategia de sănătate mintală. Monitorizează, coordonează și validează, după caz, propunerile pregătite de grupuri Continuarea propunerii de rezoluție 185 / XIV al Parlamentului Cataloniei privind sănătatea mintală în plen Sesiunea Parlamentului a avut loc în decembrie anul trecut Consiliul, care va fi un instrument de participare, se constituie în grupuri de lucru în conformitate cu obiectivele în care este structurat Programul Pactului. Directorul Programului va propune liniile de studiu pentru realizarea elaborării Pactului Naţional de Sănătate Mintală precum şi va propune constituirea diferitelor grupuri de lucru. Consiliul se întrunește ori de câte ori este propus de Președinție, cel puțin de două ori pe an și durează trei ani.
Componența Consiliul
Consiliul va fi prezidat de președintele Generalitati și va deține vicepreședinția ministrul Preşedinţie. Membrii Departamentelor de Afaceri și Muncă vor fi membri; de egalitate și feminisme; de educatie; de Cercetare și Universități; Sănătate; Interior; a Drepturilor Sociale; de Cultură și Justiție. Din aceasta va face parte și un reprezentant al Secretarului de Sănătate Publică; a Programului Național al Pactului pentru Sănătate Mintală; a Master Planului pentru Sănătate Mintală și Dependențe; Consiliul Consultativ pentru Master Plan pentru Sănătate Mintală și Dependențe; membrii Planului cuprinzător de îngrijire a persoanelor cu tulburări mintale și dependențe și un reprezentant al fiecăruia dintre următoarele colegii oficiale: Colegiul Oficial de Psihologie din Catalonia; Consiliul Asociațiilor Medicale din Catalonia; Colegiul Oficial de Asistență Socială; Colegiul Oficial al Asistenților Medicali din Catalonia; Asociația Oficială a Educatorilor Sociali din Catalonia și Asociația Oficială a Terapeuților Ocupaționali din Catalonia
Un reprezentant al Societății Catalane de Psihiatrie și al Societății Catalane de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului; al Societății Catalane de Psihologie Clinică; a Fundației Congrés Català de Salut Mental; de l’Associació Catalana de Professionals d’Atenció Pública en Salut Mental și de l’Associació Espanyola de Neuropsiquiatria Catalunya. În sfârșit, va avea și participarea Consiliului Național al Femeii și a Consiliului Național al Tineretului; Consiliul Persoanelor Vârstnice din Catalonia; Consiliul Național al Copiilor și Adolescenților din Catalonia; Comitetul Catalan al Reprezentanților Persoanelor cu Dizabilități; Tabelul sectorului al treilea; Asociația Catalană a Profesorilor și Educatorilor și a organizațiilor care reprezintă cele mai reprezentative organisme locale din Catalonia
Problemele de sănătate mintală au o prevalență ridicată. Datele Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că una din patru persoane se va confrunta cu o formă de problemă de sănătate mintală de-a lungul vieții. Din acest motiv, Uniunea Europeană a declarat sănătatea mintală o prioritate și subliniază necesitatea abordării problemelor de sănătate mintală din politicile publice, promovând o abordare care se extinde la populația generală în vederea prevenirii acestor boli.abordând problemele legate de dizabilitate, stigmatizare. și excluziunea socială.
Sursa: Guvernul creează Tabelul Național al Pactului pentru Sănătate Mintală