Guvernul virtual Lucian Croitoru a intrat în procedura de audiere în comisiile de specialitate ale parlamentului, iar votul final va avea loc la 4 noiembrie. Premierul desemnat de preşedintele Băsescu a trimis parlamentului încă de săptămâna trecută programul de guvernare şi echipa de 14 miniştri pe care o propune spre învestitură, formată din reprezentanţi PD-L şi tehnocraţi, din guvernul Boc recent demis fiind păstraţi şapte miniştri. Echipa supusă votului parlamentarilor este formată din Gheorghe Pogea, propus din nou la Finanţe, Vasile Blaga la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Radu Berceanu la Transporturi şi Comunicaţii, Adriean Videanu la Economie si Comerţ, Cătălin Predoiu la Justiţie, Theodor Paleologu la Cultură, Mihai Stănişoară la Apărare, Bogdan Aurescu la Ministerul de Externe, Mihai Şeitan la Muncă, Familie şi Protecţie Socială, Daniel Funeriu la Educaţie, Cristian Vlădescu la Sănătăte, Sulfina Barbu la Mediu, Adrian Rădulescu la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Emeric Florin Şaghi la Ministerul de Interne.

 

Eu cred că şansele noastre sunt destul de mari şi acest lucru se datorează faptului că cei care au dat o şansă mică au judecat dintr-o perspectivă eminamente politică. Eu însă nu sunt politician şi, mai mult, nici nu intenţionez să păşesc în tărâmul politicii. Logica mea este economică şi financiară. Eu cred că parlamentul va judeca atât din perspectivă politică, ceea ce este absolut normal în parlament, dar cred că de această dată va judeca şi din perspectivă economică şi financiară. Pe această bază spun că şansele sunt relativ mari”, a declarat premierul desemnat, Lucian Croitoru. El a dat asigurări că starea financiară a ţării este sub control, iar vizita din aceste zile a delegaţiei FMI înseamnă o şansă de a evita un derapaj în România, anunţând că vor urma negocieri complexe şi dificile cu Uniunea Europeană, cu Fondul Monetar Internaţional şi cu alte instituţii financiare internaţionale, cu băncile şi cu pieţele de capital, în care premierul şi Banca Naţională vor avea un rol-cheie, într-un moment în care realităţile economico-financiare se schimbă cu rapiditate.

Doar democrat-liberalii îl sprijină însă pe Lucian Croitoru, în timp ce PSD, PNL şi UDMR au anunţat că vor vota împotriva cabinetului propus de acesta. Partidele de opoziţie au adoptat săptămâna trecută în Parlament o declaraţie politică de susţinere a lui Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru.