Guvernul, la propunerea ministrului Culturii, a aprobat declararea vilei romane Can Ring, din Besalú, în regiunea Garrotxa, Bun Cultural de Interes Național, în categoria Zone Arheologice. Situl Can Ring este situat la nord-vest de municipiul Besalú, într-un câmp înalt situat la câțiva metri de urbanizarea cunoscută și sub numele de Can Ring, în teren agricol.
Este o vilă romană cu o cronologie extinsă care se încadrează între secolele II-I î.Hr. și secolul IV d.Hr. și care ne permite să aflăm despre evoluția modelului de exploatare și ocupare a teritoriului impus de Roma de la începutul anului. secolul I î.Hr. şi până la începutul perioadei joase imperiale.
Vila are o suprafata neacoperita de peste 2.200 m2, din care doar o parte a fost excavată în întregime. Este o vila obisnuita si bine planificata constructiv, adaptata pantei constante a terenului spre sud. Deși transformările și reformele efectuate de-a lungul istoriei sale au dus la modificări importante în utilizarea și funcționarea spațiilor, inițial părțile urbane ale vilei s-au format în jurul unui patio situat în partea de nord. Această zonă deschisă era perfect definită de o serie de clădiri situate în nord, vest și sud, în timp ce latura de est era mai liberă, unde se afla una dintre ușile de intrare în acest ansamblu rezidențial.
Lucrările arheologice au mai stabilit că această zonă de lucru a fost ulterior ocupată parțial de unele construcții asociate locuințelor de locuit, printre care se remarcă un complex termal. Prin urmare, ar putea fi o vilă de înaltă cronologie timpurie, fondată între secolele II și I î.Hr. Deși aceste faze inițiale sunt încă în mare parte necunoscute, cel puțin o parte din structura principală a vilei, în special camerele din aripa de sud, datează dintr-un moment imprecis din secolul I î.Hr. și, chiar și una dintre ele suferise deja o primă amortizare. în jurul perioadei auguste sau poate mai devreme.
Declarația ca Bun Cultural de Interes Național presupune că va fi necesară autorizarea prealabilă a Departamentului de Cultură pentru acțiuni precum nivelarea moșiilor și parcelelor; plantarea și dezrădăcinarea copacilor; demontări și săpături ale terenului pentru orice tip de instalații și acțiuni care afectează subsolul, precum și că lucrările agricole care presupun îndepărtarea terenului, chiar dacă sunt superficiale, sunt interzise, având în vedere prezența vestigiilor arheologice la altitudini mari.