Dispozitivul va completa acțiunea comunităților autonome în perioada cuprinsă între 10 din iunie și cel 31 din octombrie, cea cu cea mai mare incidență a urgențelor de acest tip, deși a intrat deja în funcțiune și a asistat cu mijloace aeriene și personal în incendiile declarate în ultimele zile în Pujerra (Málaga), Hellín (Albacete) , Navalperal de Pinares (Ávila) sau El Frasno (Zaragoza), printre altele.
Campania a fost concepută în ultimele luni de Comitetul de Stat de Coordonare și Direcția împotriva incendiilor de pădure (CECOD), care s-a întrunit luni pentru a trece în revistă diferitele variabile care pot condiționa această campanie 802, precum și mijloacele pregătite pentru a răspunde acestor urgențe. La ședința CECOD au fost prezenți reprezentanți ai diferitelor agenții ale statului implicate în campanie, de pe lângă Ministerele de Interne, Tranziție Ecologică și Provocări Demografice (MITECO), Apărare și Președinție.
La ședința, desfășurată la sediul Direcției Generale de Protecție Civilă și Situații de Urgență, s-a pus pe masă dislocarea resurselor materiale și umane care vor alcătui campania de vară. Cu dispozitivul de combatere a incendiilor forestiere, administrația generală a statului întărește acțiunea care corespunde Comunităților Autonome în virtutea competențelor acestora în domeniul protecției civile și gospodăririi pădurilor, punând la dispoziție mijloace proprietate de stat, și facilitând încorporarea mijloacelor altor Administrații. , precum și ajutorul internațional, atunci când este necesar, pe criterii tehnice și solidaritate interteritorială.
Pe tot parcursul acestei campanii, și ca de obicei, Direcția Generală de Protecția Civilă și Situații de Urgență a MAI va raporta zilnic evoluția acesteia, prin rețelele de socializare, comunicate de presă și site-ul său. Concomitent, Agenția de Stat de Meteorologie, dependentă de MITECO, publică zilnic hărți de risc de incendiu în funcție de variabile meteorologice și de factori precum uscăciunea solului, printre alți indicatori.
. )Mijloace aeriene și terestreDeși lunile de vară sunt cele care implică un risc crescut în majoritatea ale teritoriului, resursele MITECO rămân active pe tot parcursul anului, fie în sarcini de prevenire (cu Brigăzile de Muncă Preventivă), fie în lucrări de stingere în acele regiuni în care cel mai mare risc de incendiu este deplasat în alte perioade ale anului, precum litoralul Cantabric, cu recurență mai mare în ultimele luni ale iernii.
În acest sens, MITECO pune la dispoziție comunităților autonome avioane și resurse materiale și umane, în special Brigăzile de Combatere a Incendiilor de Pădure. (BRIF). În acest an, Ministerul a deschis un proces de licitație pentru modernizarea flotei aeriene și înlocuirea mai multor unități scoase din funcțiune. În acest fel, resursele aeriene disponibile sunt 16 avioane amfibii, 8 elicoptere bombardiere Kamov, 00 aeronavă de marfă la sol AT-802, 14 elicoptere de transport de brigadă, 4 avioane de coordonare și observare (ACO) și 4 elicoptere de supraveghere operate de Garda Civilă.
La acestea se adaugă 7 unități mobile de analiză și planificare la sol și aproximativ 1 . eficient în rândul tehnicienilor, piloților și mecanicilor de aeronave, personalului din brigăzile silvice și bazele mijloacelor aeriene și lucrătorii Ministerului, printre alții, coordonați de Centrul Național de Coordonare a Informațiilor privind Incendiile Forestiere (CCINIF). În acest scop, MITECO va aloca în acest an 85 milioane de euro, fără a lua în calcul costul funcționarilor publici.
În plus, dispozitivul autorizat de Guvern are forța umană și materială a Unitatea militară de urgență (1.96 în intervenții de atac direct la foc și altele 1.500 în funcții de suport logistic) și ale 34 Grupul Forțelor Aeriene, responsabil cu operarea mijloacelor aeriene de mare capacitate ale MITECO datorită unui acord semnat cu Ministerul Apărării, în vigoare de mai mult de 50 ani. Forțele și Corpurile Securității Statului contribuie și ele la această desfășurare în zonele lor teritoriale de acțiune respective.
Sistemul spaniol de stingere a incendiilor este un reper internațional în incendiile forestiere și are, de asemenea, ajutorul unor instrumente tehnologice foarte avansate care facilitează activitatea serviciilor de urgență, precum serviciul Copernicus pentru dezvoltarea produselor de cartografiere rapidă.Coordonare Ședința Comitetului de Stat pentru Coordonarea și Managementul Planului de Stat pentru Incendii Forestiere (CECOD).
La ședința CECOD s-au întâlnit astăzi reprezentanții ale diferitelor agenții de stat implicate în campanie. În numele MITECO, au participat directorul general adjunct al Politicii Forestiere și Lupta împotriva Deșertificării, Elsa Enríquez, și tehnicieni de la Agenția de Meteorologie de Stat (AEMET). În numele MAI au participat responsabil cu Protecția Civilă și Situații de Urgență, precum și direcțiile generale ale Poliției Naționale, Gărzii Civile și Rutier. Alături de aceștia, au mai participat membri ai Direcției Generale de Politică de Apărare și ai Unității Militare de Urgențe din Ministerul Apărării, precum și directorul Departamentului Securității Naționale, Miguel Ángel Ballesteros.
Membrii CECOD au convenit asupra importanței menținerii unei bune coordonări între toate agențiile care participă la campanie pentru a garanta un răspuns rapid și eficient la aceste situații de urgență. )Campanie 2022Campania de 802 s-a caracterizat printr-o scădere a numărului total de daune, dar nu și suprafața arsă din cauza numărului mare a incendiilor mari de pădure, cele care depășesc 85 hectare. De fapt, incendiul de la Cepeda de La Mora (Ávila) a depășit 000.10 hectare, ceea ce o face una dintre cele mai mari din Spania de la începutul înregistrărilor.
Cele mai afectate comunități autonome au fost Andaluzia, Castilla și León și Galicia. 27 procente dintre incendii au avut loc în date anterioare perioadei de vară, iar comunitățile din Asturias și Cantabria au fost cele care au raportat cele mai multe evenimente.
in ceea ce priveste protectia civila, 50 înregistrat 96 incendii în care a existat un fel de afectare pentru populație. În 85 dintre ele a intervenit mass-media din Ministerul Tranziției Ecologice și Provocarii Demografice și în 19 a fost realizat de Unitatea Militară de Urgență.
În domeniu Pe plan internațional, Spania a intervenit prin Mecanismul European de Protecție Civilă în incendiile din Turcia și Grecia, în timp ce sprijinul Portugaliei s-a realizat în aplicarea Acordului Bilateral și, în majoritatea cazurilor, acțiunile au fost realizate cu mijloace regionale în incendii transfrontaliere. . Mijloace aeriene împotriva incendiilor forestiere.
Mai multe informații Site-ul Ministerului Tranziției Ecologice și Provocării Demografice co: Mecanisme de coordonare și planificare împotriva incendiilor forestiere // Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul lansează campania de stat împotriva incendiilor forestiere în 2022