Guvernul lansează Consiliul Catalan al Municipiilor Rurale, un organism consultativ al Executivului în probleme de regim local și de participare și propunere în zonele care afectează municipalitățile rurale cu populație mai mică de 2.. locuitori. 25 oameni fac parte din acest Consiliu Consultativ, printre care 22 primari din toată țara, plus trei reprezentanți ai Generalitati . Acest Consiliu face parte din politicile mai ample privind agenda rurală a Guvernului care lucrează pentru echilibrul teritorial, pentru repopulare și pentru garantarea egalității de șanse pentru toată lumea.
actul de constituire, consilierul Președinției, Laura Vilagrà Pons, a calificat ziua ca fiind „importantă” din punct de vedere al echilibrului teritorial. „De la Guvern ne dorim să generăm oportunități în toate teritoriile, punând accent pe viața în mediul rural. Pentru a promova repopularea și a genera oportunități pentru întreaga Catalonie”, a spus consilierul Vilagrà. „Și acest lucru se întâmplă, printre altele, datorită expertizei și cunoștințelor directe ale oamenilor care alcătuiesc acest Consiliu Catalan al Municipiilor Rurale”, a amintit el. Potrivit consilierului Președinției, „un nou model de guvernare de recunoaștere reciprocă, sprijin, serviciu public și guvernanță partajată prin codecizie și cooperare”. Odată cu lansarea Consiliului Catalan al Municipiilor Rurale, Guvernul Generalitati Cataloniei dorește să stabilească „o relație directă sinceră și sinceră cu municipalitățile rurale”, a subliniat el.În timpul evenimentului, consilierul a Președinției, Laura Vilagrà Pons, a recunoscut, de asemenea, „rolul important pe care aceste municipalități îl reprezintă pentru întreaga țară” și a reamintit că „40,64% din municipalitățile catalane nu depășește 2. locuitori, dar reprezintă aproximativ % din teritoriu” .La actul de constituire a Consiliului, Secretarul Guvernelor Locale și al Relațiilor cu Aran, David Rodríguez González, a subliniat că este necesar să se țină cont de specificul și specialitatea probleme pe care le pot avea municipalitățile rurale, „pentru că de păstrarea lor depinde și echilibrul întregii țări”. În acest sens, el a afirmat că „înțelegem țara doar în ansamblu, ne dorim ca toate vocile să fie auzite și toate particularitățile să fie respectate și, dacă o facem bine, vom putea merge mai departe în beneficiul tuturor. „. Și că Consiliul, în acest sens, „să fie un instrument util”.La rândul ei, primara din Vinebre, Gemma Carim Gironés, a evidențiat importanța echității teritoriale la care se lucrează în Agenda rurală și a descris Consiliul drept un „instrument excelent” și o oportunitate de „a putea avea grijă de interesele lumii rurale și de acordurile care pot fi benefice pentru it” .Pe de altă parte, primara din Vilaller, Maria José Erta Ruiz, a spus că Constituția Consiliului Catalan a Municipiilor Rurale în cazul său înseamnă „un pas înainte pentru a da voce Pirineilor” și care permite gestionarea politicilor „cu o viziune teritorială, adaptată specificului și complexității regiunilor montane”. Consiliul Catalan al Municipiilor Rurale va înlocui actualul Consiliu Catalan al Municipiilor Mici, creat în , în vederea adaptării acesteia la legislația în vigoare Principalele modificări introduse în prezentul nr u Decretul se referă la componența sa, care trebuie să garanteze o reprezentare proporțională și echilibrată a diferitelor teritorii, paritatea de gen și menținerea proporționalității reprezentării politice rezultate în urma alegerilor municipale.
Consiliul Catalan al Municipiilor Rurale face parte dintr-o strategie mai amplă privind politicile Guvernului în acest domeniu, care include și Statutul municipalităților rurale , care va reprezenta un cadru de reglementare nou și specific pentru aceste municipalități, pentru a-l adapta la particularitățile lor și a răspunde cerințelor municipalităților rurale. Și, de asemenea, Legea Guvernului Local din Catalunya care are ca scop adaptarea reglementării lumii locale la realitatea municipală actuală. Guvernul a implementat, de asemenea, Agenda Rurală condusă de Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală.Primarii care fac parte din Consiliul Catalan al Municipiilor Rurale sunt: Alejandro Prehn Faura (Copons), Mateu Comalrena de Sobregrau i Esteve (Gallifa), Marta Poch Massegú (Josa i Tuixén), Raquel Sala Prat (Montclar), Eloi Bergòs Farràs (Penelles), Joan Eroles Samarra (Puigverd d’Agramunt), Sílvia Martínez Bertran (Sant Martí Vell), Glòria Marull Coll (Serra de Daró), Albert Sabaté Rull (Torre de Fontaubella) , Gemma Carim Gironès (Vinebre), Anna Feliu Moragues (l’Albi), Jordi Rull Claus (Òrrius), Pere Moradell Puig (Torroella de Fluvià), Maria José Erta Ruiz (Vilaller), Josep Bigorra Llauradó (Vilaplana), Amador Marqués Atés ( Bossòst), Eloi Hernández Mosella (Fonollosa), Beatriu Mayordomo Pujol (Riudecols), Rosalia Pegueroles și Gisbert (Aldover), Mercè Pedret Ramos (Benifallet), Joan Carles Lluch de la Torre (Rajadell) și E merge Amposta Serresa (Pinell de Brai). Patru dintre membri sunt acolo reprezentând Consiliul Administrațiilor Locale înființat la 1 februarie a acestui an 2022. Și include și consilierul președinției, secretarul guvernelor locale și relațiile cu Aran și directorul general al administrației locale. Sursa: Guvernul lanseaza Consiliul Catalan al Municipiilor Rurale