#Catalunia – Guvernul a prezentat astăzi studiul intitulat „Participarea catalană la fonduri europene competitive 2021” care analizează finanțarea primită în Catalonia în cursul anului 2021 prin programele de fonduri europene competitive.
După ce a analizat peste douăzeci de programe competitive de fonduri europene, studiul promovat de Departamentul de Afaceri Externe și Uniunea Europeană concluzionează că, în 2021, 559 de beneficiari cu sediul în Catalonia, dintre entități și persoane fizice, au obținut 1.151,9 milioane de euro din fonduri europene competitive. În această perioadă, Catalonia a obținut finanțare foarte similară cu cea a Finlandei (1.225,8 milioane EUR) și mai mare decât țări precum Letonia (1.039,1 milioane EUR), Slovenia (832,8 milioane EUR), Estonia (772,0 milioane EUR) ), Suedia (691,3 milioane EUR). M) și Ungaria (657,8 M€).
Studiul include și o analiză comparativă cu restul teritoriilor Uniunii Europene. În 2021, Catalonia a obținut finanțare similară cu regiunea italiană Lazio (1.087,7 milioane EUR) și mai mare decât alte regiuni precum Flandra (667 milioane EUR), Viena (368 milioane EUR) sau Bavaria (347,6 milioane EUR).
La nivel de stat, Catalonia a condus calea în obținerea de fonduri, înaintea Comunității Madrid și a Țării Bascilor. În Catalonia, fondurile europene competitive au ajuns în 33 de județe și 119 municipalități catalane. Județele cu cele mai multe finanțări pentru aceste programe au fost Barcelonès, urmate de Vallès Occidental și Baix Llobregat.
În 2021, 1.034 de proiecte cu sediul în Catalonia au primit finanțare din fonduri europene competitive. Principalele proiecte finanțate au fost legate de domeniul infrastructurii, energiei și transporturilor; inovare, cercetare și sănătate; cooperarea pentru dezvoltare și acțiunea externă; și educație, tineret, formare și angajare.
În ceea ce privește programele specifice de finanțare, cel al Reactorului Termonuclear Experimental Internațional (ITER), gestionat de agenția europeană „Fusion for Energy” cu sediul la Barcelona, a primit 74% din transferurile efectuate către entități cu sediul în Catalonia. A urmat programul Orizont Europa, cu care Catalonia a ocupat primul loc printre comunitățile autonome cu cele mai multe fonduri în acest domeniu, iar apoi Erasmus+, Ajutorul Umanitar și Mecanismul Conectarea Europei (CEF).
Pe fonduri europene competitive
Fondurile europene competitive sunt cele administrate direct de Comisia Europeană sau de agențiile sale executive, fără intervenția unor terți precum statele. Acest tip de fond reprezintă aproximativ 20% din bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.
Prin urmare, studiul prezentat de Guvern nu are în vedere resurse din fondurile Next Generation, Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul Social European+ sau ajutorul pentru agricultură sau pescuit, dar include programele Orizont Europa, LIFE, Erasmus+ sau Europa. Creativa-Media, printre altele.
Datele pentru pregătirea acestui studiu provin în principal din Sistemul de transparență financiară (FTS) oferit de Comisia Europeană, care include programe de finanțare gestionate direct de Comisia Europeană și agențiile sale executive. Pentru analiza participării catalane la programele Erasmus+ și la Corpul European de Solidaritate, au fost consultate bazele de date furnizate de instituțiile care gestionează programul.
Consultați aici studiul „Participarea catalană la fonduri europene competitive 2021”: https://exteriors.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/afers_exteriors/ue/fons_europeus/participacio/