Familiile care nu mai au venituri si toti membrii in somaj ar putea sa lichideze creditul ipotecar prin renuntarea la apartament sau la proprietatea cumparata. Anuntul a fost facut de ministrul spaniol al Muncii, Luis de Guindos, care a explicat in Parlament ca se pregateste un cod de „bune maniere” pentru banci.
De Guindos a specificat ca posibilitatea de a sterge datoria catre banca prin operatiunea „dacion en pago” ar putea fi introdusa pentru familiile care se afla in situatie de excluziune sociala. Ministrul Economiei a spus ca este cazul familiilor cu toti membrii in somaj, care nu au venituri aditionale si al caror patrimoniu este insuficient pentru acoperirea datoriei. In Spania, majoritatea creditelor ipotecare prevad ca in cazul in care se ajunge la executare judecatoreasca pentru neplata, persoanele executate sa plateasca si diferenta de valoare fata de pretul actual al locuintei, care se obtine la licitatii. In majoritatea cazurilor datornicii raman fara locuinta si in plus cu o datorie fata de banca, reprezentand diferenta dintre valoarea actuala a locuintei si creditul acordat pe vremea cand preturile erau foarte mari.
Masura ar fi benefica pentru foarte multi spanioli, dar si straini, care au contractat credite ipotecare in ultimii ani ai boom-ului imobiliar, cand preturile locuintelor erau extrem de mari. La ora actuala, somajul spaniol trece de 5,2 milioane si datele ultimului sondaj privind Populatia Activa (EPA) aratau ca 1.575.000 de familii din Spania au toti membrii in somaj. Asociatia Persoanelor Afectate de Creditul Ipotecar din Spania estimeaza ca de la inceputul crizei 350 de mii de familii au fost scoase in strada de banci pentru neplata creditelor ipotecare.
„Este adevarat ca locuinta pe care o predau aceste familii este singurul activ pe care-l au„, a precizat ministrul Luis de Guindos, care a subliniat si faptul ca modificarile legislatiei se vor face cu toate garantiile pentru a evita abuzurile sau frauda.
In privinta executiilor judecatoresti, Luis de Guindos a spus ca se doreste o mai mare vigilenta in organizarea licitatiilor, la care trebuie sa se obtina cel mai mare pret posibil pentru locuintele eliberate. Se doreste crearea unei baze de date cu toate executarile judecatoresti si licitatiile sa poata fi on-line.
Pe de alta parte, ministrul a propus un cod de bune practici pentru banci care ar putea cuprinde si stabilirea unei perioade de 2 ani, in care familiile executate sa poata ramane in chirie in locuinta pe care au pierdut-o. De asemenea, in opinia ministrului De Guindos, bancile ar trebui sa raspunda pentru o parte din risc daca au acceptat o garantie prea mica la acordarea creditului, in cazurile cu evaluari „umflate” sau atunci cand valoarea locuintei scade foarte mult pe piata. Ministrul a vorbit si de „buna practica” prin care bancile ar putea sa reduca din datoria totala ratele platite de familii, in loc sa le considere dobanzi, asa cum se intampla de obicei.