Doar câteva mii de români din străinătate au dat curs invitației de a se înscrie în registrul electoral pentru a vota prin corespondență sau la secții.
Premierul Dacian Cioloș recunoaște că în ritmul de față, la următoarele alegeri parlamentare, se va ajunge la un blocaj mult mai mare la secțiile de votare decât pe vechea lege, tocmai pentru că legea aprobată în 2015 prevede înființarea de secții doar acolo unde sunt înscriși cel puțin 100 de alegători.
„Cu toate eforturile făcute, în momentul de față doar ceva peste 3.500 de români s-au înscris în Registrul Electoral, pentru diferite motive care nu țin doar de faptul că n-au avut cunoștință de această posibilitate. Legea are câteva deficiențe din punctul nostru de vedere, pentru că nu ia în calcul ce se întâmplă dacă numărul de cetățeni înscriși în Registrul Electoral este foarte mic. Riscăm să avem chiar restricţii mai mari decât în anii trecuți pentru votul în străinătate”, a declarat premierul Dacian Cioloș, în deschiderea sesiunii cabinetului său.
Organizarea secţiilor de votare din afara ţării se face pe baza înscrierilor în registrul electoral, iar datele înregistrate de Autoritatea Electorală Permanentă abia depășesc 3500.
Asociațiile românilor din Spania critică faptul că informarea publică a fost defectuoasă și
condamnă lipsa de interes a partidelor politice din diaspora, care nu au avut acțiuni publice în sprijinul acesteia.
„Se publică mult pe Facebook, dar trebuie ieșit pe stradă. Nu am văzut nici un partid politic să închirieze un metru pătrat în fața consulatului sau a primăriei și să pună acolo o masă informativă pentru ca românii să afle despre noua modalitate de votare”, ne-a declarat Ciprian Roman, vicepreședintele Asociației IntegraMas din Madrid. Până acum, la consulatele din Spania s-au înregistrat doar 1983 de înscrieri în registrul electoral, majoritatea pentru votul prin corespondență, cu toate că în Spania trăiesc peste 700 de mii de români cu drept de vot.
Înscrieri la consulatele din Spania până la 27 iulie
- Madrid – 273 cereri
- Sevilla – 115 cereri
- Barcelona – 755 cereri
- Bilbao – 472 cereri
- Zaragoza – 153 cereri
- Ciudad Real – 175 cereri
- Castellon – 23 cereri
- Almeria – 16 cereri
Datele înregistrate după 4 luni de campanie sunt foarte mici, iar asociațiile românești critică și faptul că legea impune o nouă procedură birocratică.
„Legea este prost făcută. Nu a fost în dezbatere publică, iar înscrierea trebuia să se poată face și online și perioada de înscriere trebuia să fie mai mare. Campania a fost făcută superficial și în acest moment majoritatea românilor nu știu despre schimbările legislative în privința votului”, ne-a declarat președintele Federației Asociațiilor Românești din Europa (FADERE), Daniel Țecu.
Un alt motiv care împiedică succesul noii legi este și dezinteresul românilor față de clasa politică, dar mai ales nemulțumirea față de prestația parlamentarilor care îi reprezintă în diaspora.
„Lumea nu este interesată. Le dai pliante și mulți zic: Pentru ce să votez? Ce fac ei pentru noi? Nimic! Nu există nici o punte de comunicare între noi și politicieni și ai senzația că votezi degeaba”, ne-a declarat Violeta Văcărelu, de la Asociația Rază de Soare din Alcalá de Henares, care mărturisește și faptul că nu a văzut până acum un politician român care să facă vreo campanie în Spania.
Posibilă modificare a sistemului de înscriere
În situația actuală, guvernul Cioloș susține că va începe pregătirile unei Ordonanțe de urgență prin care să stimuleze înscrierile în registrul electoral și care să fie pusă în dezbatere publică până la finalul lunii august și să fie aprobată după vacanța parlamentară.
Cozile înregistrate peste tot în Europa la secțiile de votare, la alegerile prezidențiale din 2014, au determinat partidele să adopte o lege a votului prin corespondență care ar trebui să fie soluția pentru milioanele de români din străinătate care trăiesc departe de misiunile diplomatice.
Din păcate, guvernul nu a destinat și un fond suficient pentru campania de informare din străinătate, acțiunile de popularizare a noii legi fiind limitate la distribuirea unor pliante la consulate și câteva luări de cuvânt la biserici.
Fostul ministru al românilor de pretutindeni, Dan Stoenescu, a eșuat scandalos în cele câteva luni de mandat, cu toate că a efectuat numeroase călătorii în diverse locuri din Europa, ca să promoveze votul prin corespondență.
Funcția sa a fost ocupată recent de Maria Ligor, fost ambasador al României în Spania și apoi în Canada, dar care nu a avut încă nici o inițiativă legată de înscrierea românilor în registrul electoral.
În cazul în care înscrierile nu vor fi crește suficient până la toamnă, românii vor fi nevoiți să voteze ca și până acum, pe liste speciale la secțiile de la misiunile diplomatice. Mai mult, de această dață nu vor mai exista secții suplimentare înființate de MAE, iar aglomerația va fi cu siguranță mult mai mare decât la alegerile precedente.
Citește și:
Cum să te înscrii pentru votul prin corespondență în străinătate
Doar 22 de români din toată Spania vor să voteze civilizat
Prezidențiale2014: Românii din Spania au stat ore în șir la cozi ca să voteze