Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, la Eforie, la o întâlnire a românilor care trăiesc în afara ţării, că Guvernul va finanţa organizarea congresului românilor de pretutindeni.

Acesta va avea loc după alegerile prezidenţiale, nefiind vorba despre un eveniment politic, electoral, scrie Mediafax.ro.
Aflat la Eforie Nord, la deschiderea celei de-a doua ediţii a “Diaspora Estival”, program destinat românilor din afara graniţelor ţării, Victor Ponta a spus că Guvernul va da finanţare pentru organizarea acestui congres.
”Venind aici am aflat că trebuie să finanţăm, şi bine facem şi o să finanţăm, un congres al românilor de pretutindeni. Va fi organizat după alegerile prezidenţiale, deci nu este un eveniment politic, electoral şi cred că problemele care trebuie discutate cu românii din afara graniţelor trebuie discutate indiferent de evenimentele electorale din ţară”, a afirmat premierul.
El l-a întrebat pe ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, când va avea loc acest congres şi dacă va fi organizat de Sfântul Andrei, Stanoevici, care se afla lângă premier, răspunzând că nu ştie dacă de Sfântul Andrei, dar ”în jur de 30 noiembrie”.
”Dar ştii că atunci este Sfântul Andrei”, a răspuns premierul.
La deschiderea celei de-a doua ediţii a programului “Diaspora Estival” au participat câteva zeci de români care trăiesc în afara ţării, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu.
În luna iunie, miniştrii de Externe şi pentru românii de pretutindeni, Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici, au cerut Parlamentului să analizeze convocarea unui Congres al Românilor de Pretutindeni, iar Birourile Permanente au decis să evalueze costurile evenimentului care s-ar desfăşura în 29-30 noiembrie, până acum nefiind luată nicio decizie de către Parlament.
Corlăţean şi Stancevici precizau, într-o scrisoare adresată Parlamentului şi analizată în şedinţa Birourilor Permanente de luni, că evenimentul, „prevăzut în legea 299/2007, reprezintă un instrument instituţional esenţial pentru viaţa comunităţilor, atât ca organism reprezentativ al acestora, cât şi ca mecanism eficient de identificare şi de rezolvare a problemelor milioanelor de români aflaţi în afara graniţelor”.
Cei doi miniştri au arătat că „în urma unui proces de reflecţie derulat în cadrul MAE, referitor la identificarea modalităţilor optime privind organizarea în permieră a acestei reuniuni de o deosebită rezonanţă în rândul românilor din străinătate”, a fost elaborat un proiect de metodologie pentru convocarea acestui congres cu ocazia Sfântului Andrei.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}