Guvernul va chestiona 4.000 de oameni pentru a afla cum sunt, cum se simt și ce factori contribuie la nivelul lor de satisfacție cu viața. Rezultatele studiului vor servi ca Generalitati sa elaboreze politici publice care sa contribuie la imbunatatirea starii de bine a cetatenilor, dar scopul este sa mergem mai departe si sa se poata obtine indicatori. „țară” pe care alte instituții și entități le pot folosi.
„Scopul creării acestui instrument este să înțelegem ce generează bunăstare în rândul populației catalane, să putem cunoaște mai bine societatea noastră și ca aceasta să fie un instrument util atât pentru Generalitat, pentru a putea lua decizii, și pentru alte instituții și entități care lucrează pentru bunăstarea oamenilor, care știu unde sunt puncte de îmbunătățire și care este util în viața de zi cu zi”a explicat directorul general de Analiză și Prospectivă, Beth Espinalt, în cadrul prezentării studiului în presă. „Instrumentul va fi un succes dacă acest indicator de bunăstare este util pentru luarea deciziilor”el a adăugat.
Espinalt a precizat că studiile actuale privind condițiile de viață ale oamenilor din Catalonia folosesc indicatori socio-economici și de bunăstare mai generici, în timp ce cel care a fost prezentat astăzi „captură” bunăstare „perceput”. De exemplu, respondenții nu vor fi întrebați care este salariul lor, ci dacă ajung sau nu până la sfârșitul lunii. Pentru a pregăti sondajul, Generalitat a analizat modele care funcționează deja, precum cele utilizate în Regatul Unit și Noua Zeelandă, țări care își întreabă direct cetățenii despre nivelul lor de bunăstare.
Chestionarul conceput, care va fi pe net, include mai multe întrebări deschise pentru a obține în mod spontan informații cheie și relevante pentru societate. Întrebările care fac parte din studii internaționale deja validate (Schwandt, Big Five, sondajul UCLA asupra singurătății…) au fost păstrate pentru a putea compara Catalonia cu alte teritorii. Pentru blocul de informații mai obiectiv, au fost folosite întrebări din Ancheta privind condițiile de viață (IDESCAT/INE) pentru a compara rezultatele din Catalonia și pentru a valida reprezentativitatea și robustețea modelului.
Potrivit șefului de știință la Institutul de Analiză Economică al CSIC și cercetător în domeniul bunăstării subiective, Ada Ferrer, chestionarul este „atemporal” dar tu poti „adapta” pentru a obține informații despre probleme actuale, precum Covid-ul sau criza energetică.
Primele rezultate, înainte de vară
Într-o primă fază, vor fi chestionați 4.000 de persoane cu vârsta peste 18 ani alese aleatoriu. Eșantionul va fi reprezentativ pentru populația catalană și echilibrat din punct de vedere al variabilelor precum teritoriul și sexul și ar putea fi completat și cu un eșantion față în față, de exemplu, pentru a extinde reprezentarea anumitor grupuri. Pentru Ferrer, eșantionul este „robust”mai ales dacă țineți cont de faptul că studiile de opinie efectuate în Catalonia chestionează de obicei între 800 și 1.000 de persoane.
Odată ajunse rezultatele sondajelor, înainte de vară, se va putea avea o primă măsură a modului în care se simte societatea catalană și va începe faza a 2-a a proiectului, care va consta în monitorizarea evoluției în timpul acestui bine- fiind prin unde periodice. Acest lucru va face posibilă detectarea acțiunilor guvernamentale care au un impact pozitiv asupra nivelului de satisfacție cu viața în societatea catalană. În sfârșit, în faza 3, indicatorul de bunăstare percepută al societății catalane va fi integrat într-un sistem de indicatori globali de țară pentru a avea o viziune completă asupra stării de bunăstare în Catalonia, indicatori care trebuie să fie comparabili cu alte teritorii și care ele trebuie să ofere o viziune globală și monitorabilă asupra situației obiective a țării în toate domeniile de guvernare.
Un studiu realizat cu colaborarea experților și entităților
Studiul este condus de Direcția Generală de Analiză și Prospecție a Departamentului Președinției și de cercetătoarea CSIC, Ada Ferrer, dar Espinalt a subliniat că pentru Guvern a fost „important” ce „Înainte de valul zero toată lumea deținea testul și toată lumea îl putea folosi”.
Din acest motiv, 17 experți în bunăstare subiectivă, economia comportamentală, economia bunăstării, psihologie, economie aplicată, calitatea vieții, guvernarea cunoașterii, educație emoțională, parentalitate, egalitate și conciliere, politici publice și transformare socială, psihologie motivațională, valori culturale , psihologie interculturală, antropologie, psihologie pozitivă și demografie, printre altele. De asemenea, a fost prezentat la mai multe universități sau grupuri de cercetare: IAE-CSIC, School of Economics (UB), UdG, ESADE, UIC, ICTA, UAB, UCM sau Princeton. În plus, participă și organizații precum CEO-ul, IDESCAT, Consiliul de Sector al treilea, RECSM al lui Pompeu Fabra, Oficiul pentru venitul de bază universal și alte departamente ale Generalitati.
Lucrarea de teren, care a fost atribuită Netquest în urma unei licitații publice, are un cost de 45.000 de euro. Analiza datelor se va face intern.