#Spania – În domeniul comercial, ministrul spaniol și-a informat omologul său că țara noastră va depune eforturi pentru a crea o agendă de politică comercială multilaterală care să contribuie la competitivitate, reziliență economică și tranziția verde și digitală a Uniunii Europene.
Această întâlnire are loc în concordanță cu cele desfășurate recent între Executivul spaniol și Guvernul SUA, printre care se remarcă vizita președintelui Pedro Sánchez la Casa Albă, unde cooperarea bilaterală a fost întărită în fața provocărilor globale precum urgența climatică. , știință și tehnologie sau migrații, favorizând crearea de oportunități pentru companiile și lucrătorii noștri.
Progrese asupra problemelor cheie de afaceriGómez a indicat ca prioritate progresul definitiv în acordurile comerciale în curs ale Uniunii Europene cu țările din America Latină, în special Chile, Mexic și Mercosur. „Obiectivul Spaniei este ca semnarea și ulterior intrarea definitivă în vigoare a acestor acorduri să aibă loc cât mai curând posibil”, a spus el în conversația cu secretarul pentru Comerț.
În ceea ce privește relațiile comerciale ale Uniunii Europene cu parteneri strategici, precum Statele Unite, ministrul a indicat că Spania va lucra împreună cu aceștia pentru a rezolva probleme bilaterale cheie, printre care se remarcă Acordul global privind oțelul și aluminiul durabil.
De asemenea, guvernul spaniol apreciază angajamentul Statelor Unite de a întreprinde reforma Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). În timpul președinției spaniole a Uniunii Europene, aceștia vor lua în considerare acordul asupra unei abordări pentru a întreprinde reforma Organizației și consolidarea atât de necesară a sistemului comercial multilateral în vederea celei de-a XIII-a Conferințe ministeriale a OMC, care va avea loc în februarie 2024.
Ministrul Industriei a apărat încă o dată poziția Spaniei cu privire la tarifele Statelor Unite la măslinele de masă. Gómez și-a încurajat omologul său american să găsească o soluție promptă la această problemă și astfel „încununează fantasticele relații bilaterale pe care le avem din punct de vedere strategic și, de asemenea, politic, economic și cultural cu Statele Unite”.
Statele Unite au impus taxe vamale din 2018 care exclud măslinele spaniole de pe piața sa, măsură împotriva căreia s-a pronunțat OMC în 2021. În consecință, Statele Unite s-au angajat față de Uniunea Europeană să își adapteze legislația înainte de 14 ianuarie 2023, lucru care nu sa întâmplat.
Pe de altă parte, nu a avut succes contestația prezentată în septembrie anul trecut de Asociația Exportatorilor de Măsline (ASEMESA) la Curtea de Comerț Internațional din SUA, care a pus din nou la îndoială ajutorul acordat agriculturii din partea Uniunii Europene.
„Relațiile bilaterale cu Statele Unite sunt excelente, așa cum a arătat recenta vizită a președintelui Pedro Sánchez la Casa Albă sau desfășurarea continuă a întâlnirilor sectoriale. Sperăm, așadar, că aceste măsuri vor fi reconsiderate, care nu protejează nici producția. Californian”, a conchis Héctor Gómez.
Ministrul Industriei, Comerțului și Turismului, Héctor Gómez, și secretarul de Comerț al Statelor Unite, Gina Raimondo
Etichete: Economie Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Héctor Gómez consolidează relațiile comerciale cu Statele Unite înaintea președinției europene