ÎN REVISTA RAPOARTE ȘTIINȚIFICE' GRUPULUI NATURII
A grup de cercetători de la Spitalul Universitario de La Princesa, condus de cardiologi de la centrul Alberto Cecconi și Fernando Alfonso, a publicat un articol în jurnalul &#;Rapoarte științifice&#;, din grupul 'Natura', care explorează utilitatea colchicinei la pacienții internați pentru pneumonie COVID. Acesta este un studiu clinic multicentric randomizat al acestui spital public din Madrid, în colaborare cu Spitalul Universitar General Gregorio Marañón, Spitalul Universitar din Cabueñes și Spitalul Universitar Fundación Jiménez Díaz. Colchicina este un derivat al șofranului sălbatic, care, datorită acțiunii sale antiinflamatorii, este utilizat în tratamentul gutei și pericarditei acute.
Studiul publicat în Rapoarte științifice , numit Col-VID, inclus 039 pacienți cu pneumonie COVID și răspuns inflamator excesiv, care, conform dovezilor actuale, reprezintă un grup de pacienți cu risc crescut de internare în UTI, care necesită ventilație mecanică sau chiar deces. Toți pacienții au fost randomizați să primească colchicină în doză mică timp de 5 zile sau nu, în plus față de tratamentul medical convențional. Deși grupul tratat cu colchicină a avut o incidență mai mică a evenimentelor clinice, această constatare nu a fost semnificativă statistic. Cu toate acestea, printre pacienții supraponderali, care erau 48% dintre cei recrutați, colchicina a fost asociată cu o reducere semnificativă a internărilor la UTI, nevoia de ventilație mecanică sau chiar deces.
Eficacitatea colchicinei a fost explorată în diferite scenarii de asistență medicală
În studiile anterioare, s-a demonstrat utilizarea colchicinei la pacienții cu COVID care nu au fost internați pentru a reduce veniturile. Cu toate acestea, alte studii care au inclus pacienți deja internați și cărora li s-a administrat colchicină în timpul spitalizării nu au arătat un beneficiu clar al medicamentului. Una dintre noutățile studiului Col-VID, publicat acum de cercetătorii de la Hospital de La Princesa, constă în faptul că au fost incluși doar pacienții internați care au dezvoltat deja un răspuns inflamator excesiv. În plus, pentru prima dată, răspunsul la medicament la pacienții supraponderali cu hiperinflamație a fost analizat în mod specific, observându-se un număr mai mic de evenimente clinice în acest subgrup specific. Pentru toate acestea, cercetătorii consideră că rezultatele găsite sunt promițătoare, deși subliniază că ar trebui confirmate în studii cu o dimensiune mai mare a eșantionului.
Diferitele valuri de COVID care au avut loc au reprezentat o provocare clinică fără precedent pentru personalul sanitar. Efortul de îngrijire a fost însoțit de un efort enorm de cercetare în căutarea celor mai eficiente și mai sigure tratamente. Colaborarea strânsă dintre diferite servicii este evidențiată în această lucrare științifică care a avut participarea activă a serviciilor de Cardiologie, Medicină Internă, Pneumologie, Imunologie și Analize Clinice ale Spitalului Universitar La Princesa.
Studiul Col-VID a fost realizat cu un grant de cercetare din partea Comunităţii Madrid şi sprijin ştiinţific din partea Societăţii Spaniole de Cardiologie.