Fotbalistul FC Girona Ibrahima Kébé, muzicianul și arhitectul Carles Sanjosé (cunoscut sub numele de Sanjosex), polonista și medaliată cu aur Jennifer Pareja, comunicatorul, antreprenorul și activistul social Mohamed El Amrani și bucătarul șef al cunoscutului restaurant The Cols d’Olot Martina Puigvert sunt cele cinci personaje care pot fi văzute pictate pe unul dintre pereții interiori ai Centrului Educațional Montilivi, din Girona. Toți au în comun faptul că sunt referințe la nivel local în domeniile lor profesionale, oameni legați de regiunile Girona care ascund povești de depășire și împuternicire.
Ibrahima Kébé: un exemplu de reziliență
Unul dintre protagoniștii zidului, malianul Ibrahima Kébé, i-a vizitat în această după-amiază pe tinerii din centrul de justiție pentru minori Montilivi – după ce Sanjosex, Mohamed El Amrani și Martina Puigvert au făcut-o deja – pentru a le spune povestea sa la persoana întâi și să-i încurajăm să aibă vise, să le urmărească, să persevereze, să nu-și piardă speranța și, mai presus de toate, să prețuiască acele momente bune care se găsesc și pe cele mai dificile căi.
Ibrahima are 21 de ani și s-a născut în Mali. A visat să fie fotbalist profesionist, iar asta l-a împins să-și lase familia în țara lui pentru a veni singur în Catalonia. Din 2019, locuiește la Girona, unde a semnat un contract profesionist cu Futbol Club Girona. Povestea lui este cea a unui adolescent care a luptat pentru un vis pe un drum pe care și-l amintește cu obstacole și greutăți, dar și cu momente și experiențe pline de satisfacție.
Prin participarea sa la proiect, Ibrahima Kébé dorește să transmită tinerilor – care execută măsuri de internare impuse de un judecător pentru săvârșirea unei infracțiuni atunci când nu erau încă majori – un mesaj pozitiv despre importanța efortului, a valorilor. și rezistență în fața adversității.
Directorul centrului de justiție pentru tineret din Montilivi, Albert Nebot, a explicat că „a deschide ușile celor din afară este o modalitate de a aduce tinerii din interior la noi realități; pentru a le deschide noi orizonturi. Sunt tineri, au toată viața în față și le este bine să vadă alte moduri de a trăi”.
Proiectul „Încrucișarea zidurilor”
Proiectul „Trapassant Murs” a început în 2018 ca urmare a colaborării dintre Departamentul de Justiție și Fundația Setba. Cu cel din Girona, sunt acum trei centre de justiție pentru minori care au participat la această inițiativă de reabilitare artistică: în primul rând, cel din Can Llupià (Barcelona), unde s-au desfășurat primele trei ediții; iar apoi Els Til·lers (Mollet del Vallès), singurul centru de justiție pentru minori din Catalonia destinat exclusiv fetelor. Următorul va fi la Centrul Educațional El Segre, din Ponent.
„Spărgând ziduri” este un proiect de artă comunitară care își propune să transforme artistic zidurile care înconjoară centrele de educație pentru justiția pentru tineret din Catalonia, pentru a le „depăși” ulterior și a face vizibilă realitatea acestor tineri, care suferă adesea respingerea societății. Scopurile care se urmăresc cu realizarea unei opere de artă comunitare precum cea reprezentată de acest proiect sunt de a trezi interesul pentru artă, de a învăța să lucrezi în grup, de a calma anxietatea și de a încuraja împuternicirea și stima de sine.
În ediția din acest an de la Girona, proiect a fost regizat de artistul din Girona Eduard Sacrest, cunoscut sub numele său de scenă OREZși s-a decis să se creeze o pictură murală folosind tehnica luisablon, popularizat în ultimii ani de artistul Banksy, și care constă în ștanțarea desenelor prin trecerea vopselei pe o suprafață prin șabloane și straturi. Peretele a început să fie pictat în 2022, iar cei 10 deținuți care în acel moment executau o anumită măsură de internare la Centrul Educațional Montilivi au participat la el.
În proiectele anterioare, artiștii Marcel·lí Antúnez, din Can Llupià, și Zosen Bandido și Mina Hamada, din Els Til·lers, s-au alăturat acestei inițiative sociale.