Ieslea de Crăciun este o tradiție a bisericii catolice, care este mai importantă chiar decât bradul de Crăciun cu care românii sunt mai familiarizați. În aceeași măsură în care spaniolii au o preferință mai mare pentru Regii Magi, spre deosebire de români care sunt mai atașați, cultural, de Moș Crăciun. În spaniolă, punerea în scenă a naşterii domnului cu ajutorul reprezentărilor artistice și artizanale se numește belén sau portal de belén.
Belén este denumirea pentru Betleem, locul în care s-a născut Iisus. Se mai numește și pesebre care este o parte a belenului, adica doar scena nașterii, cealalată parte fiind formată din scene de viață specifice locului și reproducerea de peisaje. Tradiția ieslei este de origine mediteraneană, care trebuie căutate în mediile artistice și religioase italiene, în vreme ce bradul este mai mult o tradiție germanică, specifică zonei protestante.
Catedrala din Valencia expune în fiecare an una dintre cele mai mari și mai frumoase iesle de Crăciun din Spania. Cel care realizează belenul monumental din Catedrală, de câțiva ani, este artistul Jose Luis Catalá. Dimensiunile sunt neobișnuite în acest an ajungând la 5 metri de înălțime și are în jur de 400 de figurine de lut. Vizitarea ieslei de la Catedrală se poate face până pe 6 ianuarie. Vizita este gratuită și se poate face de luni până vineri de la 10 la 14 și de la 16 la 20. Sâmbăta, duminica și în zilele festive se poate visita în orele când un se face slujbă.
Un alt belen faimos care se vizitează este belenul gigantic sau belenul din Roca. Roca este un cartier din localitatea Meliana, în apropierea Valenciei. Aici se montează în fiecare an un spectaculos belen familiar. În Belenul din Roca pe lângă scene biblice sunt reprezentate și momente de viață valenciană din trecut. O altă particularitate este că belenul recrează momentele zilei și se poate vedea cum se face dimineață sau se întunecă.