XVIII Forum pentru conviețuire
La 30 noiembrie 2022, Consiliul Școlar al Comunității Madrid a dedicat cel de-al XVIII-lea Forum pentru Conviețuire, sub motto-ul „respect și valori împărtășite pentru consolidarea conviețuirii în școli”, ale cărui axe principale au fost respectul pentru oameni, mediu, cultură. moștenire și diversitate.
Prin mandatul Adunării de la Madrid, Consiliul Școlar al Comunității Madrid organizează în fiecare an Forumul pentru Conviețuire. Această ediție a avut deschiderea instituțională a vicepreședintelui și ministrului Educației și Universităților, Enrique Ossorio, care a asigurat că „respectul pentru valorile împărtășite este cheia de boltă care susține o societate mai dreaptă, mai civică și mai tolerantă”. Vicepreședintele a subliniat importanța ca tinerii să studieze în centre cu o bună conviețuire pentru că le va permite „să învețe mai bine, să fie mai motivați și să-și facă propriile valorile care îi vor face cetățeni capabili să construiască o societate mai bună. „
Președintele Consiliului școlar, Pilar Ponce, a subliniat relevanța înțelegerii pe deplin a celuilalt ca persoană, din demnitatea sa și în contextul în care ne mișcăm. În acest scenariu comun, Președintele Consiliului Școlar a evidențiat importanța celor trei teme alese pentru a reflecta la cel de-al XVIII-lea Forum pentru Conviețuire: mediul și necesitatea conservării lui, moștenirea culturală și cunoștințele sale, și respectul pentru diversitate.
Această ediție a Forumului pentru Conviețuire, cu peste 800 de înscriși, a prezentat o prezentare de către Juan Jose Nieto, Președinte fondator al Fundației AYO, o organizație care generează și promovează oportunități de dezvoltare personală și profesională a tinerilor cu risc de excluziune din Spania, care a aprofundat în ideea de demnitate și a subliniat că „toți avem demnitate, aceasta este ceea ce ne face unici și egali”. Nieto a subliniat necesitatea de a aborda diferitele forme de discriminare care rup conviețuirea, care se datorează lipsei de înțelegere și recunoaștere a diferitului. În acest sens, mesajul său a fost puternic: „Demnitatea ne unește”.
Apoi a avut loc o masă rotundă, moderată de jurnalistul Francisco Muro, cu participarea lui Miguel Higueras, șeful Serviciului Operațional al Corpului Agenților Forestieri din Comunitatea Madrid, Víctor Antona, curator al muzeului, membru al Consiliului Director al Hispania Nostra și coordonator al Listei Roșii, și Pilar Laguna, Director al Observatorului pentru studiul și dezvoltarea inovațiilor în domeniul educațional al Universității Rey Juan Carlos și Membru Comunicare al Visual TEAF.
miguel figueras El a avertizat asupra pericolului „deconectării cu cel mai apropiat mediu”, întrucât această ignoranță implică riscuri incalculabile. Higueras a ținut să evidențieze și rolul esențial al școlii de a desfășura practici în domeniu și al familiei de a recupera timpul liber în natură.
La rândul lui, Victor Antona El a declarat că „moștenirea ne aparține tuturor” și că „dacă nu respectăm acea moștenire, vom pierde o parte din umanitatea noastră”. Antona a reflectat și la ceea ce ne oferă cunoașterea moștenirii comune: „Ne ajută să răspundem la întrebările de unde venim și încotro mergem”.
pilar laguna, în intervenția sa asupra atenției la diversitate, a pus elevul în centru și a insistat asupra necesității de a consolida rolul școlii ca „spațiu de integrare și primire”. El a vorbit în mod special despre studenții cu TEAF (Fetal Alcohol Spectrum Disorder), care suferă de „un handicap invizibil”. Laguna a avertizat asupra pericolului tendinței individualiste a acestei societăți, întrucât este în pericol de a uita binele comun.
Toți participanții au convenit asupra importanței cunoașterii pentru a înțelege și respecta mai bine ceilalți oameni, mediul și moștenirea culturală, pentru că, așa cum a subliniat Miguel Higueras, „doar ceea ce este prețuit este protejat și doar ceea ce este cunoscut este valorizat” .
Sursa: Comunitatea Madrid – Îmbunătățiți conviețuirea prin valori comune