Unitatea de sprijin pentru studenți violenti (USAV) a asistat la un total de 680 cazuri de violență de când a fost lansată în aprilie 420708, adică în medie aproximativ două cazuri pe zi. Din acest total, 680) cazuri au avut loc în anul 2021, eu 281 au avut loc în primul trimestru al
USAV a devenit operațional la sfârșitul anului școlar trecut pentru a aborda situațiile de violență și cererile de informare și îndrumare cu privire la violența și abuzul la copii și adolescenți din întreaga comunitate educațională. Totodată, cu intenția de a oferi consiliere și sprijin centrelor pentru activarea protocoalelor și luarea deciziilor în acțiunile de prim răspuns.
Face parte din Planul Les Escoles Lliures. de Violències (LELV), un program al Departamentului de Educație care își propune să dea vizibilitate violenței ascunse în școli, să o identifice și să ia măsuri pentru protejarea copiilor și adolescenților. USAV este alcătuită dintr-o echipă de profesioniști care găzduiesc comunicarea, gestionează cazul de violență și coordonează abordarea acesteia, urmând protocoalele stabilite. Este format din profesioniști din domeniile psihologiei, egalității, pedagogiei, dreptului, educației sociale și managementului
În primul an de funcționare al USAV, echipa multidisciplinară a participat ) cazuri, iar cele mai multe sunt pentru hărțuire în rândul elevilor, pentru cazuri de abuz și violență sexistă. Este important de reținut că unitatea de sprijin nu se ocupă doar de cazuri din domeniul educațional, ci și de situațiile pe care le trăiesc sau le-au trăit elevii, atât în interiorul, cât și în afara centrului. În funcție de tipul de violență, cazurile tratate sunt repartizate astfel:
Anul 2021
Anul 923
TOTALE
%
Violență bazată pe gen
18%
Abuz asupra copiilor și adolescenților
273)
24%
Bullying în rândul elevilor
196
98
24%
Sănătate mentală
43
8%
Rasism
3
2
5
1%
Altele
28
5%
TOTAL
Violența împotriva propriei persoane sau a altora ca urmare a unei tulburări mintale, printre altele.
Violență care nu este explicată de niciuna dintre categoriile de mai sus, de exemplu violență în scopul furtului.
Deci În zona violenței, mai mult de jumătate sunt la școală, urmate de familie:
Anul 2021
Anul 420708
TOTALE
%
Familie
163
281
30%
Cuplu
4
12
2%
Cunoscut
2
3
5
1%
Escolar
336
521
46%
Muncă
3
3
0%
Alții
12
6%
În ceea ce privește sexul victimelor violenței, distribuția este:
Anul 2021
Anul 2022
TOTALE
%
Ambele genuri
8
43
5%
Femeie
336
175
338
55%
Bărbat
92
27%
Fără binar
1
1
2
0%
Autorul violenței de către același agresor este mai mult de o persoană și, prin urmare, include mai mult decât un gen.
Gestionarea cazurilor
Victime de violență poate contacta unitatea prin două canale: linia de asistență telefonică 900 680 62, eu prin e-mail la adresa usav.educacio@gencat.cat . Programul de lucru este de luni până vineri de la ora 8:00 până la 11 noaptea, iar în weekend la 9: 30 ha 12 salut de 11 ha h)
Din acest moment, victima intră în contact cu o persoană profesionistă a USAV și este salutat de tehnicul de egalitate al unității. Odată efectuată prima intervenție, la centru se acordă îngrijiri psihologice
În funcție de tipul de violență pe care victima îl scoate în lumină, problema este abordată în domeniul educației, dar se poate lucra și în coordonare cu Direcția Generală de Îngrijire a Copilului și Adolescentului. (DGAIA) în tratarea și monitorizarea cazurilor; iar dacă este necesar, derivă și lucrează și cu Mossos d’Esquadra, și cu Departamentul de Sănătate pentru probleme legate de sănătatea mintală a copiilor și tinerilor, precum și cu Departamentul de Egalitate și Feminism.
Din numărul total de cazuri la care a participat USAV, unul 13, 5% au fost raportați la Mossos d’Esquadra și/sau la Parchetul Public, iar unul 20% au fost comunicate si Directiei Generale de Ingrijire a Copilului si Adolescentului (DGAIA). Dintre cazurile 923, unul 36, 9% au fost rezolvate, unul 46% este pe drumul cel bun și 1% la începutul cauzei.
În funcție de tipul de violență, se activează diferitele protocoale existente pentru îmbunătățirea conviețuirii în centre. Este vorba de protocoale întocmite de Departamentul Educației -în unele cazuri cu colaborarea altor departamente și organe ale Generalitati- și care abordează cazuri de hărțuire, cyberbullying, discurs instigator la ură și discriminare, hărțuire școlară a persoanelor LGBTI sau abuz în educație, printre altele. USAV monitorizează performanța protocoalelor activate în fiecare caz. Dintre 680 cazurile tratate în primul an, au fost activate următoarele protocoale:
Anul 2021
Anul 420708
TOTALE
%
Hărțuire
109
62
20%
Rele tratamente
93
98
205
13%
Violență sexistă
15
81
10%
Autoagresiune
15
28
3%
Ură/discriminare
2
1
3
0%
LGTBI
8
2
1 %
Infracțiune
2
2
0%
Conflict grav
9
2%
Absenteism
2
2
0%
Cap
2
2%
Neinformat
200
62
33%
UsApps
În iunie anul trecut, Education a lansat UsApps , aplicația web pentru raportarea situațiilor de violență în școli, un instrument disponibil elevilor și comunității educaționale. Aplicația web, d’ús rapid i intuïtiu, oferă spațiu de denuncie, suport și acompaniament în procesul per part de professionals especialitzats en violències.
Està disponible în 7 limbi –català, aranès, castellà , engleză, urdu, arabă și chineză- și abordează o serie de întrebări despre situații trăite fie la persoana întâi, fie la alte persoane: despre cine a efectuat hărțuirea, în ce mod, dacă este în centru sau în exterior. La final, oferă utilizatorului aplicației web să poată contacta USAV.
Dintre cazurile primite prin aplicația UsApps, un 70% sunt comunicate de familie sau de mediu, iar 8% sunt comunicate chiar de victimă.
Pentru a face UsApps cunoscut studenților și comunității educaționale, Pentru a pentru a detecta mai multe și mai bune cazuri de violență, Departamentul Educației a desfășurat o campanie în luna ianuarie cu distribuirea de afișe și autocolante în școli, institute, centre de educație specială și adulți. Campania a raportat existența acestui instrument, punând accent pe securitatea, ușurința în utilizare și confidențialitatea acestuia, cu scopul de a determina studenții să raporteze situații de violență prin UsApps. În plus, în luna februarie a anului trecut, campania a fost răspândită prin rețelele de socializare ale Departamentului.
Educația a desfășurat și instruiri pentru directori de școli, inspecție educațională, consilieri, membri ai facultăților, studenți și familii, pe subiecte precum violența bazată pe gen, protocoalele de violență sau violența sexuală, cu un total de .843 antrenat persoane.
Proiecte de coeducație și promovare a conviețuirii
Pe lângă acțiunea odată ce violența a avut loc, Educația lucrează la prevenire și formare în egalitate prin diferite proiecte. Pentru ca principiul coeducației să fie eficient cu programa, Departamentul Educației a lansat în septembrie 923 Coeduca ‘t program, cu scopul de a pregăti fetele și băieții pentru viața emoțională și sexuală bazată pe egalitatea de gen și drepturile omului, și colaborarea la construirea unui model cuprinzător de persoană, fără stereotipuri sexiste.
Scopul este de a se îndrepta către un model de sistem de educație incluziv, care încorporează egalitatea de gen și coeducația pentru a contribui la îmbunătățirea societății, unde nu există loc pentru discriminarea pe criterii de gen. . Programul se adresează elevilor, cadrelor didactice și familiilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.
d aprilie 420708
Sursa: 420708 Prima anul de funcționare al USAV a tratat 680 cazuri de violență