Subtitrare media, Videoclipul arată un incendiu cuprinzând o parte a taberei, distrugând adăposturi din bambus și prelată

De Marita Moloney

stirile BBC

Mii de oameni au rămas fără adăpost după ce un incendiu masiv a izbucnit într-o tabără aglomerată de refugiați Rohingya din sud-estul Bangladeshului.

Incendiul, care a izbucnit duminică, a cuprins aproximativ 2.000 de adăposturi dintr-o tabără cunoscută sub numele de Cox’s Bazar.

Sute de oameni s-au întors acum în zonă pentru a vedea ce pot salva din ruine.

Se estimează că aproximativ 12.000 de persoane, dintre care majoritatea au scăpat de violența din Myanmarul vecin, sunt acum fără adăpost.

Cauza incendiului nu este încă cunoscută și nu au fost înregistrate victime.

Incendiul a început în jurul orei 14:45, ora locală (08:45 GMT) și a sfâșiat rapid adăposturile din bambus și prelată, a spus un oficial.

„Aproximativ 2.000 de adăposturi au fost arse, lăsând aproximativ 12.000 de cetățeni din Myanmar strămuți forțat fără adăpost”, a declarat Mijanur Rahman, comisarul pentru refugiați din Bangladesh, pentru agenția de presă AFP.

Incendiul a fost ținut sub control în trei ore, dar cel puțin 35 de moschei și 21 de centre de învățare pentru refugiați au fost, de asemenea, distruse, a adăugat el.

Acum apar fotografii care arată amploarea devastării.

Mulți dintre cei care au locuit acolo pot fi văzuți culegând prin zona carbonizată, unde au mai rămas doar bare metalice și acoperișuri ondulate înțepate.

Sursa imaginii, STR/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Hrusikesh Harichandan, de la Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, a declarat pentru BBC că au fost „daune masive” lagărului.

El a spus că au fost afectate și serviciile de bază, cum ar fi centrele de apă și instalațiile de testare.

„Adăpostul meu a fost distrus. [My shop] a fost și ars”, a declarat pentru AFP Mamun Johar, un bărbat rohingya în vârstă de 30 de ani.

„Focul mi-a luat totul, totul”.

S-au văzut nori groși și negri ridicându-se deasupra Tabărului 11, unul dintre multele din districtul de graniță în care trăiesc peste un milion de refugiați rohingya.

Lagărele, supraaglomerate și mizerabile, sunt vulnerabile la incendii.

Între ianuarie 2021 și decembrie 2022, au avut loc 222 de incendii în taberele Rohingya, inclusiv 60 de cazuri de incendiere, potrivit unui raport al Ministerului Apărării din Bangladesh, publicat luna trecută.

În martie 2021, cel puțin 15 persoane au fost ucise și aproximativ 50.000 au fost strămutate după ce un incendiu uriaş a sfâşiat o tabără din aşezare.

Lagărul de refugiați, despre care se spune că este cel mai mare din lume, găzduiește oameni care au fugit din Myanmar în urma unei represiuni militare împotriva minorității etnice Rohingya.

Rohingya sunt musulmani în Myanmar în mare parte budist, unde s-au confruntat cu persecuții de generații.

Cel mai recent exod al Rohingya care evadau în Bangladesh a început în august 2017, după ce armata Myanmarului a ripostat brutal când un grup de insurgenți rohingya a lansat atacuri asupra mai multor posturi de poliție.

Subiecte asemănătoare

Mai multe despre această poveste

Sursa:
Incendiu din Bangladesh: mii de oameni nu s-au adăpostit după un incendiu în tabăra Rohingya