ȘISistemul de acces va fi pe deplin operațional în acest prim trimestru al anului 2024

ȘIAcordul permite și altor instituții publice să se alăture în viitor

Responsabili pentru Institutul Național de Statistică (INE), Agenția de Stat de Administrare Fiscală (AEAT), Securitatea Socială (Trezoreria Generală, Institutul Național de Securitate Socială, Institutul Social al Marinei și Managementul IT), Banca Spaniei și Statul Serviciul Public de Ocupare (SEPE) au semnat un acord prin care vor permite accesul combinat și integrat la înregistrările și bazele de date pe care le administrează, cercetătorilor care desfășoară activități științifice în interes public.

Accesul la date se va realiza prin proceduri care să asigure în orice moment confidențialitatea informațiilor, protecția datelor cu caracter personal, respectarea legislației în vigoare și secretul statistic, garantând imposibilitatea identificării directe a oricăruia dintre subiecții sau unitățile ale căror informații. este conținută în bazele de date.

În acest fel, administrația spaniolă face un salt calitativ semnificativ și se plasează la același nivel cu cele mai avansate țări în ceea ce privește gestionarea datelor publice, punând la dispoziția cercetătorilor unul dintre principalele sale atuuri, datele, astfel încât acestea sunt utilizate în proiecte analitice care pot informa procesul decizional, precum și proiectarea și implementarea politicilor publice.

Reutilizarea datelor furnizate de cetățeni, companii și entități instituțiilor publice prin desfășurarea de lucrări în scopuri de cercetare științifică întărește valoarea adăugată a acesteia, contribuind semnificativ la progresul economic și social al țărilor. Accesul la informații cu referințe încrucișate din bazele de date ale diferitelor instituții permite, de asemenea, maximizarea valorii pe care această informație o poate aduce cercetării.

De asemenea, această acțiune este în concordanță cu obiectivul Legii europene privind guvernanța datelor recent aprobată, un pilon cheie al strategiei europene de date, care urmărește creșterea încrederii în schimbul de date, consolidarea mecanismelor de creștere a disponibilității acestora și depășirea obstacolelor tehnice din calea reutilizarii acestora. în scopuri care beneficiază cetățenii, cum ar fi cercetarea în interes public.

opa fostacces tive

Funcționarea sistemului va fi determinată de o comisie de monitorizare, formată din reprezentanți ai instituțiilor semnatare, care va decide cu privire la viabilitatea cererilor de acces depuse, precum și la cele mai eficiente proceduri de gestionare a acestora, ținând întotdeauna cont. că instituțiile implicate În fiecare cerere trebuie să fie de acord cu transferul datelor lor.

Evaluarea fiecărei aplicații va analiza aspecte precum interesul social al rezultatelor care se intenționează a fi obținute în cercetare, profilul, traiectoria și publicațiile științifice ale cercetătorului principal și ale asociaților sau istoria proiectelor de cercetare ale entității care susține proiectul. În funcție de regimul de confidențialitate și de cadrul legal aplicabil în fiecare caz, poate fi necesară gestionarea cererii de acces la datele combinate ale diferitelor instituții folosind un centru securizat într-una dintre instituțiile semnatare.

Comisia de monitorizare, al cărei secretariat corespunde INE, își va începe activitatea imediat, astfel încât sistemul va fi pe deplin operațional înainte de sfârșitul primului trimestru al anului 2024. Publicitatea despre funcționarea sistemului de acces se va desfășura astfel: amplu posibil de către toate instituţiile semnatare.

A.Mpliaca mersn din acord la alte instituţii

Acordul rămâne deschis pentru ca și alte instituții ale Administrației să se alăture în viitor. Acest lucru ar permite să fie încorporate noi baze de date și să crească numărul și tipul lucrărilor de cercetare care pot profita de acest sistem în interesul public.


Sursa: INE, AEAT, Securitatea Socială, Banca Spaniei și SEPE semnează un acord pentru a permite accesul în comun la bazele lor de date pentru activități de cercetare științifică de interes public